• Interne geneeskunde
  • Oncologie
  • algemeen
  • ziekenhuis

Op de dagbehandeling oncologie in Terneuzen is naast chemotherapie ook immunotherapie beschikbaar. Een uitkomst voor bepaalde patiënten met longkanker. Voorheen moesten ze er voor naar Breda of Rotterdam, toch een eind rijden.

Het immuunsysteem (afweersysteem) bestaat uit organen, cellen en stoffen die samenwerken om het lichaam gezond te houden. Het immuunsysteem is de eerste bescherming van ons lichaam tegen virussen en bacteriën. Het immuunsysteem speelt ook een belangrijke rol bij het onderdrukken van kanker. Helaas versturen sommige kankercellen signalen die de werking van het immuunsysteem verstoren. Hierdoor kunnen zij ontsnappen aan de vernietiging door het immuunsysteem. De tumor kan dan verder groeien. Om dit tegen te gaan kan het immuunsysteem gestimuleerd worden om zich tegen de tumor te verweren. Geneesmiddelen die de werking van het immuunsysteem stimuleren, worden ook wel immunotherapie, of immuno-oncologische therapieën genoemd. Immunotherapie zorgt ervoor dat het immuunsysteem zelf weer in staat is om kankercellen te herkennen en aan te vallen. Immunotherapie kan gegeven worden in combinatie met chemotherapie.

Het heeft moeite en tijd gekost om, in samenwerking met de zorgverzekeraars en de collega’s van het Amphia ziekenhuis Breda en het Erasmus MC Rotterdam, het geven van immunotherapie in Zeeland mogelijk te maken. Maar het is gelukt. Een patiënt die goed reageert op immunotherapie, hoeft voor deze behandeling met pembrolizumab niet meer elke twee à drie weken de provincie uit. Aangezien de behandeling soms wel twee jaar duurt, scheelt dat heel wat gereis.

Verpleegkundig specialist Monique de Buck vertelt meer. “Het gaat in eerste instantie om pembrolizumab dat wordt gebruikt bij de behandeling van longkanker. Zodra we meer ervaring hebben opgedaan met deze relatief nieuwe behandeling zal ook andere immunotherapie (nivolumab, durvalumab, atezolizumab, etc) bij ons in het ziekenhuis kunnen worden toegediend. Voorlopig, bij een tiental patiënten, werd de behandeling nog opgestart in Breda. Na drie kuren, als blijkt dat het goed gaat, kan de patiënt de verdere behandeling bij ons voortzetten. In de nabije toekomst zal vanaf kuur 1 de behandeling bij ZorgSaam in Terneuzen worden toegediend. We zijn er erg blij mee, het is een grote vooruitgang.”

Over oncologie