• algemeen
  • thuiszorg

Met engelen bedoelt de 90-jarige meneer Van der Velden de ZorgSaam-medewerkers van de thuiszorg. “Ze zijn altijd vrolijk, opgewekt en de zon begint te schijnen voor mij als zij binnen komen. Ik zou ze niet kunnen missen.”

Dat hoeft ook niet”, vult verpleegkundige Sari aan. Sari en haar collega’s van het wijkteam ‘Binnenstad Terneuzen’ komen inmiddels vijf jaar bij meneer Van der Velden. Naar volle tevredenheid. “Ze starten de dag op, ze helpen mij met douchen en ik kan altijd bij ze terecht voor vragen. En ik heb Zorg op Afroep. Als ik hulp nodig heb, dan druk ik op de knop. Dat geeft een veilig gevoel.” Meneer Van der Velden woont alleen in z’n appartement in de binnenstad van Terneuzen. “Hoewel ik alleen woon, vind ik eenzaamheid zo’n rot woord. Alleen of eenzaam, dat is echt een verschil. Ik hou mijzelf goed bezig. Ik schrijf een autobiografie, ik luister muziek en ik ben geïnteresseerd in Spanje, Afrika en Jordanië. Als architect was ik daar ook werkzaam. En heel belangrijk: ik blijf in beweging. Wel met behulp van een rollator hoor.'” Bewegen is noodzakelijk voor meneer Van der Velden. “Ik ben hartstikke blij dat ik oud mag worden. Al weet ik nu ook dat oud worden niet altijd leuk is. Het brengt kwalen met zich mee.” Vooral zijn been moet het ontgelden.”Vanuit het ZorgSaam Ziekenhuis is dokter Idink nauw betrokken bij mijn behandeling. Zij geeft mij bijvoorbeeld tips over bewegen. Voor mij is zij de beste arts. Zij zorgde er voor dat ik mijn 90ste verjaardag kon vieren. Die vierde ik met mijn familie, maar ook met dokter Idink én met de medewerkers van de thuiszorg. Ik vond dat die kennis moesten maken met elkaar, omdat zij allen belangrijk zijn in mijn leven.”

Sari en meneer Van der Velden

Luisterend oor

“Ik heb goed contact met mijn kinderen, maar ze wonen een heel eindje weg. Daarom ben ik blij met de thuiszorg van ZorgSaam. Daar heb ik verschrikkelijk veel steun aan. Ze houden me in de gaten. Naast de zorgverlening bieden zij ook een luisterend oor en zijn ze oprecht geïnteresseerd. Als er tijd is voor een kopje koffie kan ik dat erg waarderen. De reden dat ik dit vertel is dat ik er de pest aan heb dat de zorg in Nederland zo is veranderd de laatste jaren. Gevoelsmatig is er voor mij gelukkig niet enorm veel anders. Maar omdat ik de ontwikkelingen in de zorg volg, zie ik dat de veranderingen en bezuinigingen impact hebben op de medewerkers. Dat vind ik jammer, want de thuiszorg zorgt dat ik met zorg en hulp zelfstandig kan blijven wonen in mijn appartement. En als ik dan merk hoe bezorgd en lief ze zijn tegen mij, dan vraag ik wel eens van welke planeet ze komen. Maar dat willen ze niet vertellen!”

“Ik mag terugkijken op een mooi leven. En ik blijf optimistisch. Dat is ook mijn boodschap aan anderen die te maken hebben met ziekte. Haal uit het leven wat er in zit. Het is belangrijk om zo zelfstandig mogelijk te blijven, al dan niet met hulp. Als het om thuiszorg gaat, kan ik mijn engelen zeker aanbevelen!”

Heeft u thuiszorg nodig?

Op deze pagina leest u hoe u thuiszorg aan kunt vragen.