• Orthopedie
  • algemeen
  • ziekenhuis

De moderne huisarts specialiseert zich. Art Asrian, huisarts in Terneuzen heeft zich gespecialiseerd in schouderklachten. Hij stelt zijn expertise beschikbaar aan alle inwoners van Zeeuws-Vlaanderen.

Enkele jaren geleden volgde dokter Art Asrian de specialisatie echografie. Hij gebruikt het echoapparaat in zijn praktijk nu met name voor onderzoek van schouders. “De schouder is een ingewikkeld gewricht en echografie is erg geschikt om dit gewricht te bekijken. Je kunt daarmee heel goed de spieren en de pezen zien. De schouder is ook een belangrijk onderdeel in het bewegingsapparaat. Veel mensen hebben er problemen mee. En als mensen erdoor uitvallen, levert dat ook kosten voor de samenleving op. Je kunt nu eenmaal niet werken in de zorg of bijvoorbeeld als vrachtwagenchauffeur als je schouderproblemen hebt.’’

Huisarts Art Asrian onderzoekt een schouder. Foto: Peter Nicolai

Behandeling

Na een onderzoek op het schouderspreekuur kan de behandeling bestaan uit:

  • Medicatie
  • Een echo geleide injectie
  • Doorverwijzing naar fysiotherapie
  • Doorverwijzing naar het ziekenhuis voor meer diagnostiek of operatief ingrijpen

De uitslag van het onderzoek wordt direct met de patiënt besproken en een rapport wordt naar de betreffende huisarts gestuurd. Deze doorverwijzingen sparen vaak een onderzoek in het ziekenhuis uit, waardoor het eigen risico ook niet hoeft te worden aangesproken. Bovendien spaart het tijd van de medisch specialisten die zich kunnen bezighouden met de complexere problemen. Pas als het nodig is, verwijst Asrian door naar medisch specialist Anne Karelse of Frank Nijman voor operatief ingrijpen. Bovendien werkt Asrian nauw samen met fysiotherapeuten, die verbonden zijn aan het schoudernetwerk.

De werkwijze en specialisatie van Art Asrian zijn een logisch gevolg van de nauwe samenwerking tussen hem als huisarts en de orthopedisch specialisten van ZorgSaam. Moeilijke gevallen worden vaak samen met één van de orthopeden bekeken. “Dat is het voordeel van in Zeeuws-Vlaanderen werken. Het ziekenhuis, ook dat in Oostburg, is vlakbij. De lijnen zijn kort, als ik ze bel weten ze direct wat ik bedoel. Dit schouderspreekuur is echt de kracht van samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten van ZorgSaam.’’

Voor corona opdook, ging Asrian naar diverse locaties om spreekuur te houden, bijvoorbeeld bij het huisartsencentrum in Breskens of bij huisarts de Bruijckere in het gezondheidscentrum Antonius in Oostburg. Nu is het spreekuur in verband met de veiligheidsmaatregelen geconcentreerd in Terneuzen, in huisartsencentrum Zuid. “Collega huisartsen verwijzen hun patiënten regelmatig voor een echo-onderzoek bij mij. De mensen die last van hun schouder hebben, komen graag. De afstand is niet zo groot, zeker niet als je geholpen wil worden.”