• Dialysecentrum ZorgSaam
  • algemeen
  • ziekenhuis

Fietsen door de eigen stad of in omliggende streken, de natuur van Frankrijk bewonderen, even terug naar de geboorteplaats of nieuwe plekken ontdekken. Met zo’n 500 fietsroutes in Europa, inclusief alle hotspots, hebben patiënten van Dialysecentrum ZorgSaam de mogelijkheid om ontspannen én interactief te bewegen. De afdeling is namelijk sinds kort in het bezit van een eigen fietslabyrint, met dank aan verschillende sponsoren. 

Virtuele fietstocht

Het fietslabyrint bestaat uit een beeldscherm, een computergestuurde routemodule en een sensor. Via een bedligfiets, die gekoppeld is aan het fietslabyrint, kunnen dialysepatiënten de nodige kilometers maken. De snelheid op het scherm wordt bepaald door de snelheid van het trappen. En dit alles in de favoriete ‘virtuele’ omgeving!

Het artikel gaat verder onder de foto.

Een patiënt van Dialysecentrum ZorgSaam fietst ‘virtueel’ in de stad Terneuzen

Nut van bewegen

Dialyseverpleegkundige Tieleke Dobbelaar vertelt: “Plezier krijgen in het bewegen is het uiteindelijke doel. Want het nut van bewegen tijdens het dialyseren is inmiddels bewezen: de bloedsomloop wordt gestimuleerd, de conditie verbetert en het zorgt voor afleiding en ontspanning.”

Sponsoren, bedankt!

“Na een proefperiode van twee weken hebben we begin dit jaar het fietslabyrint aangeschaft. Dit konden we doen door onze sponsoren: één van onze dialysepatiënten, de Zeeuws-Vlaamse Nierpatiënten Vereniging en de vier Rotary clubs uit Zeeuws-Vlaanderen (Terneuzen, Hulst, Oostburg en Westdorpe-Zelzate). Een erg mooi gebaar! Er wordt sindsdien meer en vaker gefietst door de dialysepatiënten”, aldus Tieleke.

Een nieuwe bedligfiets

Tieleke: “Het systeem bestaat uit twee delen: het fietslabyrint en de bedligfiets. Helaas is onze bedligfiets aan vervanging toe. Dit viel ook op bij de Rotary club Terneuzen. Zij gaan nog een stapje verder door ook geld bijeen te brengen voor een nieuwe bedligfiets. Zo was er al een smakelijke eindejaaractie én momenteel is er de actie ‘Fietsen voor Fietsen’.”

Het goede doel ‘Fietsen voor Fietsen’

‘Fietsen voor Fietsen’ is een fietsroute in de kanaalzone (omgeving Axel, Terneuzen en Sas van Gent). Het inschrijfgeld gaat volledig naar het goede doel: de bedligfiets! Klik voor meer informatie en aanmelden op de button.