• Mammacentrum ZorgSaam
  • Oncologie
  • Plastische chirurgie
  • algemeen
  • chirurgie
  • ziekenhuis

Op 11 oktober organiseerden we samen met de borstkankervereniging een mini-symposium met een informatiemarkt voor borstkankerpatiënten en hun naasten. Deze goedbezochte avond vond plaats in het kader van het 20 jarig bestaan van de Mammapoli van ZorgSaam.

 

Ik ben zo blij dat ik ben gekomen. Ik zou een paar dagen weg zijn, maar hier wilde ik graag bij zijn. Ik kom uit Vlissingen, maar ik ben al 13 jaar bij ZorgSaam onder controle. Carla Rietveld, patiënt

Er was een interessant programma met lezingen. Zo sprak plastisch chirurg dr. Bakal over de verschillende opties omtrent borstreconstructie. Internist-oncoloog dr. Van Dijk vertelde naar aanleiding van een wetenschappelijk artikel over de rol van voeding na borstkanker.

Mammacare verpleegkundigen Elke en Maaike spraken over seksualiteit bij borstkanker. Partners hebben verschillende ideeën over intimiteit tijdens het ziek-zijn. Voor velen een taboe onderwerp, maar goed dat ook dit wordt belicht. Op de mammapoli krijgt dit onderwerp in de toekomst meer aandacht in de vorm van de ‘roze olifant’.

Schrijver Jaap Luikenaar hield ook een lezing. Hij heeft een boek geschreven: “Man op de Mammapoli”.  Hierin geeft hij een openhartig beeld van zijn ervaringen als partner van een borstkankerpatiënt. Want ook borstkanker heb je samen. Hoe ga je daar als partner mee om? Wat kun je beter wel doen en wat niet om voor haar een goede steun en toeverlaat te zijn? En hoe maak je er samen toch een liefdevolle periode van? Dit boek was deze avond ook te koop.

ZorgSaam chirurg dokter Van Dessel sloot de avond af met een mooi stukje zelfgeschreven poëzie.

Wat een fijne en laagdrempelige bijeenkomst. Het verhaal van de man op de Mammapoli was ook zo herkenbaar! Samenkomen met lotgenoten doet goed, al is het triest om te concluderen dat zoveel mensen borstkanker hebben. Jessica de Feijter en Annet Martens, patiënten

Voor, tijdens en na de lezingen was er gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken. Na afloop ontvingen alle aanwezigen een mooi gevulde goodiebag.