Fit voor, tijdens of na kanker

Als u de diagnose kanker hebt gekregen, dan staat uw leven plotsklaps op zijn kop. Veel zaken veranderen; u krijgt heel veel informatie en u gaat van de ene afspraak naar de andere. Daarnaast staat u vaak een intensief behandeltraject te wachten. Het lichaam heeft heel wat te verduren. Daarom is het belangrijk om goed voor uw lichaam te zorgen. Dat kan met oncologische fysiotherapie of oncologische fitness bij ZorgSaam. 

Zo’n 10 jaar geleden begon deze vorm van fysiotherapie voor kankerpatiënten bij ZorgSaam. Inmiddels werken er 3 enthousiaste meiden in dit team dat gespecialiseerde fysiotherapie- en fitnessbegeleiding biedt aan patiënten voor, tijdens of na hun behandeling. Marlieke is al langere tijd gespecialiseerd in de oncologische fysiotherapie. Dorien is vorig jaar gestart met de specialisatie oncologie fysiotherapie en Jolijn is bewegingsagoog en net gediplomeerd als Fitness Trainer Oncologie (FTO). Samen vertellen zij meer over het belang van dit unieke aanbod. 

Marlieke: “Deze manier van fysiotherapie is heel breed. In principe is de behandeling ook voor patiënten vóórdat de behandeling van de ziekte is gestart, maar in de praktijk zien we de patiënten vooral tijdens hun behandeling. Dat is in de periode dat ze ook chemotherapie en bestralingen krijgen. Samen zorgen we ervoor dat het lichaam sterk en fit genoeg is om de behandelingen goed aan te kunnen. Na afloop van het behandeltraject werken we aan een fysieke terugkeer naar het oude niveau, afhankelijk van de doelen die we hebben gesteld.”  

Doel of hulpvraag

Marlieke: “Om deel te nemen aan oncologische fysiotherapie is een verwijzing van de oncoloog of huisarts nodig. De oncoloog van ZorgSaam brengt het vaak tijdens een bezoek aan de poli ter sprake. Is zelf sporten lastig, kunt u bepaalde werkzaamheden thuis of op uw werk niet meer uitvoeren…? In principe komen alle oncologische patiënten met een bepaald doel of met een hulpvraag in aanmerking voor oncologische fysiotherapie. In een intakegesprek bespreken we de doelen en aan de hand daarvan en van eventuele beperkingen wordt er een persoonlijk en op maat gemaakt behandelplan gemaakt.  Daarbij kan de patiënt als hij dat wil ook trainen in een groep.” 

Jolijn: “Voor de patiënt is het fijn om in een veilige omgeving, samen met lotgenoten bezig te zijn. De sportschool voelt vaak nog wat spannend. In de fitnessruimte van ZorgSaam zitten we natuurlijk dicht bij de specialisten en werken we in kleine groepjes. Bovendien kunnen patiënt ervaringen delen met elkaar.” “Die korte lijn met de specialisten is inderdaad heel belangrijk”, vult Marlieke aan. “Iedere week worden de patiënten besproken in een overleg samen met de oncoloog, diëtist en psycholoog. Belangrijke zaken waar wij rekening mee moeten houden tijdens onze behandeling worden besproken, maar wij kunnen juist ook aangeven wat ons opvalt tijdens onze behandeling. Dat is heel fijn en geeft de patiënt het gevoel in goede handen te zijn.” 

Oncologische fysiotherapeuten Dorien (l) en Marlieke (m) en bewegingsagoog Jolijn (r)

Oncologische fitness

Begin dit jaar heeft Jolijn de opleiding tot Fitness Trainer Oncologie (FTO) afgerond. Daarmee is zij de enige gespecialiseerde fitnesstrainer op het gebied van oncologische fitness in Zeeuws-Vlaanderen. Daar is het team heel trots op! Jolijn: “Helaas neemt het aantal oncologische patiënten toe en deze functie werd in Zeeuws-Vlaanderen nog door niemand vervult. Vanuit ons scholingsbudget ben ik vol enthousiasme aan de opleiding gestart. Het blijkt een heel mooie en welkome aanvulling op ons al bestaande aanbod.”  

Fitness of fysio?

Dorien legt uit dat de lijn tussen oncologische fysiotherapie en oncologische fitness heel dun is. “Vaak bieden we een combinatie van de twee aan. Het is natuurlijk afhankelijk van het doel dat we bepalen bij de intake. Is er een conditioneel doel en ligt de focus op fit worden? Dat kan de fitness uitkomst bieden. Is er een bewegingsprobleem? Dan richten we ons voornamelijk op fysiotherapie. Wij kunnen ook aansturen op leefstijl of op voeding. Daarnaast is Marlieke ook gespecialiseerd in oedeemtherapie. Als mensen bijvoorbeeld een dikke arm hebben vanwege vochtophoping of littekenweefsel als gevolg van bestralingen, kan fysio- en oedeemtherapie gecombineerd worden.” 

“Ons werk is echt niet altijd gemakkelijk”, vervolgt Dorien. “We maken veel mee met onze patiënten. Je trekt met ze op tijdens het behandeltraject. Daarin gebeurt veel met de patiënt, zowel fysiek als mentaal. We maken ook veel verdriet mee, maar het is wel heel dankbaar werk. Ik ben blij dat we dit met z’n drieën doen. Daardoor kunnen we delen wat we meemaken en begrijpen we elkaar.” “De patiënten zijn ook heel dankbaar met alle resultaten die ze bereiken, ook al zijn soms de stappen maar klein,” zegt Marlieke. Jolijn vult aan: “Mensen mogen begeleiden ervaar ik als heel waardevol. Als we de doelen uiteindelijk bereiken vind ik dan ook zo gaaf!”  

Ik kan iedereen, die een zwaar traject achter de rug heeft, aanraden om mee te doen aan het Onco Fit plan.”  Els, deelnemer Onco Fit. 

Een ervaring van een patiënt 

“Na behandeling van mijn ziekte was mijn conditie zodanig achteruitgegaan dat ik blij was te kunnen starten op de Onco Fit afdeling van het ziekenhuis. Zo kon in werken aan mijn herstel. Jolijn is mijn coach en er ontstond meteen een vertrouwde en fijne samenwerking. We hebben een leuk groepje en proberen elkaar te steunen en te motiveren. Na een paar weken merkte ik al verbetering van mijn conditie. Jolijn let goed op wat ik aankan en eventueel wordt er bijgestuurd. Het voelt goed om onderdeel te zijn van een groep mensen die ongeveer hetzelfde hebben meegemaakt. Het voelt vertrouwd en veilig voor me; wellicht omdat we allemaal erg kwetsbaar zijn. 

Na 2 maanden training volgde een meting en de uitslag liet zien dat mijn conditie behoorlijk vooruitgegaan is. Ik voel me inmiddels ook een stuk fitter. Eén van mijn doelstellingen was weer te kunnen tennissen. We hebben een baan gereserveerd bij TC Animo. Om eerlijk te zijn is het wel een drempel die ik over moet: vanuit de veilige omgeving van de oefenzaal naar de inmiddels onwennige “buitenwereld” van de tennis. Ik was erg onzeker om weer te gaan tennissen. De begeleiding hierin van Jolijn maakt het wel een stuk makkelijker. Stapje voor stapje komt zodoende het vertrouwen terug van wat ik weer aan kan, niet alleen fysiek maar zeker ook mentaal. 

Vergoeding

  • Oncologische fysiotherapie (verwijzing nodig van specialist of huisarts) 
    Tijdens het intakegesprek wordt er met u besproken welk deel van de behandeling door uw verzekering wordt vergoed en welk deel eventueel buiten uw polis valt. Dit is afhankelijk van hoe u verzekerd bent. Heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met de afdeling Fysiotherapie van ZorgSaam via fysiozorgsaam@zzv.nl of telefonisch via 0115-688262.  
  • Oncologische fitness (geen verwijzing nodig) 
    De kosten van oncologische fitness worden niet vergoed. U kunt dit vergelijken met sporten bij de sportschool, hiervoor sluit u ook een abonnement af. De fitnesstrainer oncologie biedt u echter de specifieke begeleiding die een positieve uitwerking heeft op u en uw herstel.  
  • 1 keer per week trainen in een groep kost € 17,50 per maand 
  • 2 keer per week trainen in een groep kost € 27,50 per maand 
  • 1 keer per week individuele begeleiding kost € 30,00 per maand 

Vanwege de combinatie tussen fysiotherapie en fitness is er veel mogelijk, ook als blijkt dat uw verzekering niet alles dekt.