• Oogheelkunde
  • algemeen
  • ziekenhuis

De wachttijd voor een staaroperatie is een landelijk probleem en varieert tussen de  6 en 12 maanden. Ook in Zeeuws-Vlaanderen was het lange tijd zeer lang wachten voor cataract-patiënten.

Inhaalprogramma

Uiteraard wilde niemand dat, maar het was lastig in te lopen bij gebrek aan personeel. Gelukkig hebben de forse inspanningen voor meer capaciteit resultaat gehad en kan de wachtlijst nu ingelopen worden. De oogartsen doen daar hun uiterste best voor. Een operatie inhaalprogramma tijdens de afgelopen herfstvakantie en de komende kerstvakantie moet de wachttijd snel weer op een acceptabele 2 maanden en korter brengen.

600 patiënten

Het is een grootse operatie die zeer goed voorbereid is. In 2 weken tijd worden zo’n 600 patiënten aan een oog geopereerd en van hun staar afgeholpen. Per dag komen er dus zo’n 60 patiënten aan de beurt. Door de inzet van de vele medewerkers die betrokken zijn bij de grootse operatie voelt de ‘massaproductie’ voor de patiënten toch persoonlijk en zorgzaam, zo werd deze herfstvakantie gehoord.

Etentje

Oogarts Kasmi nam na afloop de vele verschillende collega’s die meehielpen mee uit eten. “Deze inhaalslag was enkel mogelijk door het enthousiast samenwerken van de verschillende disciplines en ieders inzet. Ik bedoel de verpleegafdeling, de OK medewerkers, het hoofd OK en de planning, onze eigen polimedewerkers natuurlijk, transport en de logistieke afdeling (zij moesten de grote voorraad en de extra sterilisatie die in Terneuzen gebeurde transporteren naar Oostburg), de sterilisatie afdeling en de medewerkers van restaurant Bij Sil die voor een lekkere lunch zorgden voor ons en de patiënten opvingen achteraf zodat er geen opstop was op de verkoever. De hele week is zonder bijzondere complicaties verlopen! Zowel de medewerkers als de artsen vonden het heel prettig gaan. Iedereen was supergemotiveerd, zette zijn beste beentje voor en dat gaf op het einde van de week een enorme voldoening. We kijken met veel goesting uit naar de volgende week!”