• Hoofdpijncentrum Zeeland
  • Neurologie
  • algemeen
  • ziekenhuis

Gelukkig kunnen weinig mensen zich voorstellen hoe het is om vaak heftige hoofdpijn te hebben. Hoofdpijn waar je misselijk van wordt, waar geen pijnstiller tegen helpt. Nóg minder mensen weten hoe het is om dat jarenlang te ervaren. Marvin Marteijn uit Oostburg weet dat wel. Hij vertelt er nu over omdat er een nieuwe wereld voor hem is open gegaan. Na een intensieve zoektocht naar de passende behandeling in het hoofdpijncentrum van ZorgSaam is hij vrijwel helemaal van de hoofdpijn af. Hij kan het nog altijd amper geloven.

“Ik heb al vanaf de lagere school migraineaanvallen”, vertelt Marvin “Het begon op mijn achtste. Aangezien ik nu achtendertig ben, heeft het dus wel 30 jaar geduurd. In mijn slechtste periodes lag ik wel 4 of 5 keer per week op bed met een kussen op mijn hoofd. Het waren altijd korte maar hevige migraines. Ik heb van alles geprobeerd om er vanaf te komen. Enorm veel pijnstillers bijvoorbeeld: paracetamol, ibuprofen, kilo’s. Maar die hielpen alleen om in slaap te kunnen vallen om zo de migraineaanvallen te kunnen doorstaan. Ik had ze wel nodig, want zonder die pillen was ik te misselijk van de pijn om in slaap te vallen.”

Ik had de hoop echt opgegeven, me erbij neergelegd door te moeten leven met de migraine Marvin Marteijn

Zoektocht

In zijn jarenlange pogingen om er vanaf te komen, kwam Marvin uiteindelijk bij het hoofdpijncentrum van ZorgSaam in Terneuzen. “Toevallig had mijn moeder iets over het hoofdpijncentrum gelezen, en zo leerde ik het kennen. Ik heb de huisarts die zelf het centrum niet echt kende, gevraagd om door te verwijzen. Dat bleek een heel goed idee! Het hoofdpijncentrum hielp me bij mijn zoektocht naar een passende oplossing. Hoofdpijn is bij iedereen anders, het verschilt van mens tot mens. Niemand weet wat een ander voelt, want je hebt het in vele soorten en maten. Het is maatwerk om uit te vinden of er een medicijn of behandeling is die past en als die er is, welke dat dan is.”

Lang traject, goede begeleiding

“Het is een langdurig, intensief traject, dat uitproberen van diverse middelen. Daar heb je goede begeleiding bij nodig. Naast de expertise van de arts, dokter Proot, is ook de sociale rol van de verpleegkundige van het hoofdpijncentrum heel belangrijk. Op een gegeven moment dacht ik, laat maar, niks helpt, we moeten er maar mee stoppen. Ik had de hoop echt opgegeven, me erbij neergelegd door te moeten leven met de migraine. Ze hebben me toen toch nog moed kunnen geven. Omdat ik al zoveel had geprobeerd en niets hielp, kwam ik in aanmerking voor een alternatief medicijn. Dat is nog niet 100% bewezen, dus wordt nog niet vergoed, maar in mijn geval wordt het door de fabrikant gefinancierd.”

Onbeschrijfelijk

Die eerste keer zo’n prik in je been en dan afwachten en niets voelen…je denkt: dat kan niet, dat is toeval. Ik kon het gewoon niet geloven. Ik wachtte tot de hoofdpijn terug zou komen. Maar er kwam echt niets. Het is nu al een hele tijd zo. Van 14 à 20 keer per maand hevige hoofdpijn naar 1 keer of zelfs nul. Het is onbeschrijfelijk wat een verschil dat maakt. Ook voor mijn gezin. Het is niet fijn hoor als je je kleine kindjes moet vertellen dat papa echt naar bed moet door de hoofdpijn. Dat gebeurde vroeger zó vaak, nu niet meer. Ik heb echt een heel nieuw leven. Gewe

Over Hoofdpijncentrum Zeeland