• Keel-, neus- en oorheelkunde
  • algemeen
  • ziekenhuis

Bart Engelen is twee jaar geleden gestart als KNO-arts bij ZorgSaam. Als geboren en getogen Limburger deed hij zijn opleiding geneeskunde in Maastricht. Via een KNO-arts in Maastricht kwam hij daarna in Bergen in Noorwegen terecht. Hij deed daar onderzoek én de specialisatie tot KNO-arts. Samen met zijn vrouw woonde hij 7 jaar in Bergen en dochter Lykke is in Noorwegen geboren. Vanwege de afstand en de band met de familie zijn ze teruggekomen naar Nederland en in Zeeuws-Vlaanderen terecht gekomen. Zijn vrouw werkt als content en marketing medewerker in Middelburg. Net voordat hun tweede kindje is geboren (een zoon, proficiat!) maakte Bart nog tijd om een week uit zijn leven met ons te delen…

Bart Engelen, KNO-arts

Maandag

Maandag is papadag. Dat is mijn vaste vrije dag, tenminste… ik doe geen klinische werkzaamheden. Wat administratie komt er altijd nog wel bij kijken. Vanmorgen heb ik lekker met Lykke gezwommen. We hebben met z’n drieën een potentiële basisschool voor Lykke bezocht. Daarna hebben we boodschappen gedaan en samen in de tuin gewerkt. Een heerlijke dag.

Dinsdag

OK-dag gepland. Ik begin om 08:15 uur. In de ochtend staan de kinderen op het programma. Ik opereer 11 kindjes aan buisjes, neusen en keelamandelen. We beginnen met de jongste kindjes en zo werken we op leeftijd naar de oudere kinderen toe. Als je zoveel kindjes opereert, komt het aan op een goede samenwerking met de anesthesiemedewerkers en de medewerkers van de kinderafdeling. ’s Middags gaat het opereren door. Dan zijn de volwassenen aan de beurt. Ik doe verschillende neusbijholte operaties, ik verwijder amandelen en doe ook een lymfeklieroperatie. Ik heb me gespecialiseerd in goedaardige hoofd-hals chirurgie. Zo opereer ik bijvoorbeeld ook tumoren in de speekselklieren en bijvoorbeeld cystes in de hals. Blijkt een zwelling kwaadaardig, dan verwijzen we door naar het UZ Gent voor derdelijnszorg. Aansluitend aan mijn operatieprogramma staat er een overleg met de maatschap en het bestuur op de agenda. We evalueren hoe de zaken gaan in de maatschap en we bespreken onze plannen. Ik ga lekker op de fiets naar huis. Ik woon in Terneuzen en probeer zoveel mogelijk te fietsen naar het werk. Ook in mijn vrije tijd fiets ik graag. In Noorwegen wandelden we veel. Alleen al vanwege de prachtige omgeving is dat heerlijk! Om 18:30 uur ben ik thuis. ’s Avonds klus ik nog wat in de babykamer. De laatste tijd besteed ik daar veel vrije uurtjes aan.

“Ik vind het heerlijk dat in dit ziekenhuis de lijntjes zo kort zijn.” Bart Engelen

Woensdag

Vanmorgen heb ik poli in Hulst en moet ’s middags opereren in Terneuzen. Ik kan dus niet op de fiets. De hoofdpoli van de KNO-artsen is in Terneuzen. Daarnaast houden de KNO-artsen poli in Hulst en in Oostburg. In Oostburg worden ook dagbehandelingspatiënten geopereerd. Dat geldt niet voor kinderen. Kinderen worden alleen geopereerd in Terneuzen. Deze morgen zie ik 22 patiënten. Dat zijn nieuwe patiënten en controlepatiënten. Na de ochtendpoli ga ik vlug terug naar Terneuzen, want vanmiddag staan daar nog wat operaties gepland. Ik doe een slaapendoscopie, een correctie van het neustussenschot en een neusbijholte operatie. Ik haal tegen half 6 Lykke op bij het kinderdagverblijf. Vandaag heb ik ook dienst. Eens in de drie dagen en ongeveer om het weekend ben ik buiten kantoortijd bereikbaar voor vragen van huis- en ziekenhuisartsen. Vanavond krijg ik maar één telefoontje, dus tijd voor een gezellig filmavondje op de bank met mijn vrouw.

Donderdag

Ik ga weer lekker op de fiets vanmorgen want ik heb een dagje poli in Terneuzen. Net na 16:30 uur hebben we de laatste van de 35 patiënten gehad. Ik ga naar huis zodat we lekker met elkaar kunnen eten. Dat probeer ik altijd wel te doen. Wat administratie en de voorbereiding voor de volgende dag doe ik dan daarna, als de kleine meid op bed ligt. Wij hebben met drie KNO-artsen maar een kleine vakgroep. Natuurlijk overleggen we regelmatig met onze maatschap. Eens in de 3 weken, al naar gelang het aantal patiënten, hebben we een multidisciplinair overleg (MDO) met de longartsen, neurologen en psychologen over onze slaappatiënten. Maar ik vind het heerlijk dat in dit ziekenhuis de lijntjes zo kort zijn. Als ik met iemand wil overleggen over een patiënt of even wil schakelen, bel ik de betreffende specialist op om kort te overleggen. Dat kan eigenlijk altijd. Zo anders dan in Noorwegen, daar is dat wat lastiger.

Vrijdag

De vrijdag is traditiegetrouw een dag met veel spoedpatiënten. De huisarts stuurt dan vaak patiënten door waarvan het twijfelachtig is of ze zo het weekend in kunnen gaan. Het spreekuur loopt daardoor nog wel eens uit. Ook vandaag is het een lange dag. Er zijn 40 patiënten die mijn spreekkamer binnenkomen. Om het spreekuur zo vlot mogelijk te laten verlopen, nemen onze poliassistentes altijd de gehoortesten en allergietesten af. Dit gebeurt op alle drie de locaties. Normaal staat de poli op vrijdag tot 16:00 uur gepland. Vandaag zijn we om 17:00 uur klaar. Ik haal Lykke met de fiets van het kinderdagverblijf. Ook vandaag heb ik dienst. Er viel veel telefonisch op te lossen, maar om 19:30 uur moest ik terug naar het ziekenhuis voor een spoedpatiënt. KNO-patiënten kunnen vaak poliklinisch worden geholpen. Een operatie hoeft er niet altijd direct voor aan te pas te komen. Gelukkig heb ik het probleem ook nu op de polikliniek kunnen verhelpen en heb ik de patiënt tevreden naar huis zien gaan.

Weekend

Mijn vrouw en ik komen allebei uit Limburg. Dit weekend gaan we daarom even terug naar onze roots. Er zijn wat leuke festiviteiten georganiseerd waar we graag naartoe gaan. We overnachten bij familie. Op zondag bekijk ik de Formule 1 race, die volg ik graag…