• Sportmedisch centrum
  • algemeen
  • ziekenhuis

Pijn aan je knie of achillespees na het hardlopen of fietsen? Of een plan nodig om weer in goede conditie te komen? Er zijn nog veel mensen die niet precies weten wat een sportarts doet. Ze houden het bij goedbedoelde adviezen uit de familie of van langs de lijn. Maar een sportarts weet echt raad. Speciaal opgeleid, ervaren en deskundig, niet alleen voor topsporters, ook voor ‘gewone mensen’ en beginnende sporters.

“Als sportarts neem ik de tijd om goed te kijken naar waar de oorzaak van een blessure ligt. Want pijn in de knie kan door een probleem in de knie zelf komen, maar evengoed ergens anders vandaan komen. Bijvoorbeeld door spierzwakte, -verkorting of –spanning, of een verkeerde afwikkeling van de voet of hogerop in het bekken of rug en rompstabiliteit. Met kennis van alle mogelijke oorzaken kan ik de diagnose met oorzaak en bijbehorend behandelplan opstellen. Daarna kan de sporter vaak zelf aan de slag, onder begeleiding van zijn of haar fysiotherapeut. Als sportarts zie ik natuurlijk het vaakst sporters met blessures, maar ook beginnende of herbeginnende bewegers komen langs, bijvoorbeeld voor een sportmedische keuring. Dan screen ik hoe je er voor staat, of je een bepaalde sport of een trainingsschema aankan. Dat is wel belangrijk, want sporten is heel gezond, maar er zijn ook risico’s die tijdens sporten tot problemen kunnen leiden. Veelal blessures, maar ook aandoeningen aan het hart. Het is goed om vooraf deze risicofactoren te kennen. Vergelijk het met de APK van een auto; voorkomen is beter dan genezen.”

Als sportarts neem ik de tijd om goed te kijken naar waar de oorzaak van een blessure ligt. Keyi Burggraaff

3 tips

“Drie belangrijke adviezen wil ik hier graag nog geven:

  1. De eerste gaat over krachttraining. Je ziet vooral jeugd bezig met gewichten. Dit is ook heel goed voor ouderen! Zij verliezen met het ouder worden spierkracht dus voor behoud moet er iets gebeuren. Krachttraining dus. Je hoeft niet te overdrijven, maar je moet wel zwaar genoeg trainen zodat je spieren sterker worden. Zeker twee keer per week met een gewicht aan de gang. Welk gewicht? Als je het hooguit 15 keer omhoog kunt brengen en de volgende herhaling niet meer technisch correct lukt, dan is het goed. Dit zet het lichaam aan om de spier te vergroten, en daar gaat het om.
  2. Meteen daarbij de tweede tip: doe oefeningen niet altijd met twee voeten stevig op de grond of met je rug gesteund in een apparaat. Probeer het bijvoorbeeld op 1 been, daarmee train je meteen je stabiliteit. Een goede stabiliteit kan overbelastingblessures voorkomen en, vooral bij ouderen, vallen voorkomen.
  3. Tot slot geef ik intensieve sporters het advies om niet altijd voor de maximale trainingsintensiteit te gaan. Je moet ook voldoende laag intensief trainen. Dat is beter voor de opbouw van de basisconditie. Op een slechte basis(conditie) als fundament kun je niet bouwen.”

Keyi Burggraaff, sportarts bij ZorgSaam

Over Sportmedisch centrum ZorgSaam

Meer weten over ons specialisme sportgeneeskunde? Klik dan op de button.