• algemeen
  • thuiszorg
  • wonen & zorg

Misschien heeft u nog nooit gehoord van mijn beroep. Ik ben specialist ouderengeneeskunde. Die dokters komen alleen in Nederland voor, uniek dus in de wereld. Vroeger heette het verpleeghuisarts, maar wij werken niet alleen in verpleeghuizen, ook in verzorgingshuizen, seniorenklinieken en bij de mensen thuis, in heel Zeeuws-Vlaanderen.

“Specialisten ouderengeneeskunde kijken niet alleen naar gezondheidsproblemen –veel oudere mensen hebben er meerdere tegelijk- maar óók naar de gevolgen ervan. Wat betekent het voor het dagelijks leven? Welke wensen zijn er en wat is haalbaar? Wij zijn ook gespecialiseerd in hoe meerdere medicijnen op elkaar inwerken. Als een cardioloog iets voorschrijft om de bloeddruk zo laag mogelijk te houden, kan dat zeker in combinatie met andere pillen betekenen dat iemand minder kan denken of duizelig wordt, eerder zal vallen. Dat willen we niet. Wij houden het totaal in de gaten zodat iemand zo goed mogelijk kan blijven leven terwijl de kwaal op maat wordt aangepakt. Op een zekere leeftijd kan de vraag zijn of je nog wel geopereerd wilt worden als dat betekent dat je daarna niet meer thuis kunt wonen. Bij de een is het antwoord duidelijk ja, de ander weet graag wat er zonder operatie nog mogelijk is, thuis met ondersteuning. Wij bespreken de voors en tegens met de mensen. Een goed gesprek daarover voorkomt stress later.”

Heeft u klachten of iets dat u beperkt, wees daar dan open over bij de dokter. Martijn Heijens

Tips

“Ik heb de volgende tips voor ouderen en hun familie. Heeft u klachten of iets dat u beperkt, wees daar dan open over bij de dokter. Bedenk ook: er kan tegenwoordig heel veel in de medische wereld, maar dat hoeft niet. Wat wilt u en wat niet, wat is voor u belangrijk? Dat is bij iedereen anders dus wees daar duidelijk over naar uw dokter en naasten. Neem ook iemand mee naar het gesprek met de dokter. Iemand van de familie of een vriend of vriendin die u goed kent. Die persoon kan ook meepraten en meeluisteren. Dat is voor alle partijen goed.”

Verder?

“Blijf vooral bezig! Activeer uzelf om naar buiten te gaan en contact met anderen te hebben. U hoeft niet extra te gaan puzzelen om de hersenen in conditie te houden, blijf gewoon uzelf en actief. En mijn tip voor de familie: als iemand passiever wordt, daag hem of haar dan uit om actief te zijn. Als dat niet werkt en het gaat achteruit, trek dan tijdig aan de bel. Bespreek het met de huisarts en vraag om een consult bij de specialist ouderengeneeskunde of de poli geriatrie. Wacht niet te lang, dan is het mogelijk nog bij te sturen door medicatie en de juiste begeleiding. Ook daar geldt weer dat op tijd er over praten paniek en stress voorkomt op het moment dat het echt minder wordt.”

Martijn Heijens, specialist ouderengeneeskunde bij ZorgSaam