• Oogheelkunde
  • algemeen
  • ziekenhuis

Een gezonde kijk op je ogen houdt ze in goede conditie. Je kunt zelf veel doen om je ogen vitaal te houden. Door je goede zorgen verklein je de kans dat je later zichtproblemen krijgt. De eerste zes tot zeven levensjaren zijn bepalend voor de gezondheid van je ogen én voor het zicht dat je hebt als volwassene.

Wees er vroeg bij

Oogproblemen zoals scheelzien, een lui oog of staar komen veel voor. De oogpoli van ZorgSaam behandelt patiënten van alle leeftijden, van prematuur tot hoogbejaard. Meestal kom je via je huisarts of je opticien bij de oogarts terecht. Je kunt problemen vaak vroeg signaleren. Ga bijvoorbeeld naar de oogarts als je kind ‘knijpt’ met de ogen of als je ziet dat de ogen niet in dezelfde richting kijken. Als er een oogziekte in de familie is, of een flinke brilsterkte, is een vroege controle aan te raden.

Als er een oogziekte in de familie is, of een flinke brilsterkte, is een vroege controle aan te raden. Ilham Kasmi

Eet gezond

Bij ouderen is staar een veel voorkomend probleem. Herken de eerste tekenen, let op als je moeite krijgt met het zien van verkeersborden of mensen niet goed herkent van een afstandje. Ga ook naar de oogarts als je in een rechte lijn bochten ziet, bijvoorbeeld bij een deurpost. Als het oog ouder wordt, is er meer kans op netvliesaandoeningen. Door gezonde voeding, met groente, fruit en vette vis, houd je je ogen langer gezond. De oogarts schrijft soms ook voedingssupplementen voor.

Veel beeldschermgebruik? Neem pauzes!

Werk je veel met de computer of game je erop los? Een tip voor jong en oud: wissel 20 minuten schermgebruik af met 20 minuten ‘rust’ voor je ogen. Doe dan iets waarbij je ogen minder focussen op dichtbij. Dagelijks minstens twee uur buiten zijn -en dus meer in de verte te kijken- helpt ook om je ogen gezond te houden. Als de zon flink schijnt of als er felle weerkaatsing op sneeuw of water is, draag dan een goede zonnebril met uv-filter. Door dat van jongs af aan te doen, voorkom je oogschade.

Nog een laatste tip, voor make-updragers: maak je oogleden en je wimpers elke dag schoon. Zo houd je de poriën van je ooglidrand open en houd je je stralende blik!

Over oogheelkunde

Meer weten over oogheelkunde? Klik dan op de button.