• Scopie-afdeling
  • Maag-, darm- en leverziekten
  • algemeen
  • ziekenhuis

Het werkterrein van een maag-darm-leverarts is breed. Dat gaat van het maag-darmkanaal, de galwegen, de lever en de alvleesklier tot het perianale gebied. Kort gezegd, de maag-darm-leverarts weet álles van mond tot kont.

Er komen patiënten op mijn spreekuur met heel uitlopende klachten. Vaak gaat het om maag-darmklachten, zoals buikpijn en diarree of verstoppingen. Ook bloedverlies kan een reden zijn voor de huisarts om door te verwijzen. Verder behandel ik patiënten met darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, waarbij de darm chronisch ontstoken is. Of er zijn problemen met de slokdarm of anale problemen.

Plof niet met volle maag op de bank. Na de hoofdmaaltijd, vaak het diner, is het slim om de vertering op gang te brengen met een wandeling. Maag-darm-leverarts Sigrid Vandebosch

Bevolkingsonderzoek

Elke week komen er gemiddeld twaalf patiënten voor het bevolkingsonderzoek darmkanker naar onze poli. Gecombineerd met het spreekuur zorgt dat wekelijks voor een flink aantal onderzoeken. Het is heel belangrijk om gehoor te geven aan de oproep voor het bevolkingsonderzoek. Die krijg je als je tussen de 55 en 75 jaar bent. Het is bedoeld om darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Omdat ik de enige maag-darm-leverarts in Zeeuws-Vlaanderen ben, werken we samen met drie collega’s uit het Belgische Maria Middelaresziekenhuis. Samen houden we het tempo op de poli erin en kunnen we iedereen vlot zien.

Wanneer doe je er goed aan zelf naar je huisarts te gaan? Aarzel niet om een afspraak te maken als je meer dan eens bloed ontdekt bij je ontlasting. Maar ook als je een verandering opmerkt in je ontlastingspatroon, als je bijvoorbeeld ineens veel meer of minder vaak een grote boodschap moet doen. Of als je ineens ongewenst en snel vermagert.

Spijsvertering aan het werk

Wat je zelf kunt doen om je spijsvertering gezond te houden spreekt voor zich. Hoe gezonder je eet, hoe minder kans je hebt op klachten. Maar wat is gezond? Als je alles met mate eet, en niet te veel kiest voor kant-en-klaar voedsel, ben je al goed op weg. Kies voor groente en fruit.

Een tip als je last hebt van je buik na het eten: plof niet met volle maag op de bank. Na de hoofdmaaltijd, vaak het diner, is het slim om de vertering op gang te brengen met een wandeling van een half uurtje. Even bewegen in de frisse lucht zorgt dat je spijsvertering goed aan het werk gaat. En zonder een (te) volle maag zit je een stuk comfortabeler op je bank!

Over maag-darm-levergeneeskunde

Meer weten over interne geneeskunde of over de scopie-afdeling? Klik dan op de buttons.