• Longgeneeskunde
  • algemeen
  • ziekenhuis

Goede longen zijn essentieel voor een normale werking van het menselijk lichaam. Ze zijn van levensbelang: je hebt ze continu nodig om zuurstof uit de lucht in de bloedbaan op te nemen. Dagelijks ademt een volwassene gemiddeld 12.000 liter lucht, een enorme hoeveelheid. Deze lucht bevat natuurlijk niet alleen zuurstof…

“We hebben ook te maken met andere gassen, luchtvervuiling (zoals bijvoorbeeld Ozon, stikstofoxiden, fi jnstof, roetdeeltjes) en biologische componenten (viruspartikels, pollen). Door hun onmiddellijk contact met de buitenwereld zijn de longen kwetsbaar. Het inademen van schadelijke gassen of partikels kan leiden tot schade op de longen. Het meest bekende voorbeeld is uiteraard het roken van tabak. Rokerslong of COPD wordt gekenmerkt door wijzingen ter hoogte van de luchtpijpvertakkingen en de longblaasjes. Dit veroorzaakt hoest, opgeven van slijmen en kortademigheid. Bovendien bevat tabaksrook kankerverwekkende stoffen. Niet roken is een essentiële tip om je longen gezond te houden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen rondom jou die ‘meeroken’. Het gebruik van elektronische sigaretten (het zogenaamde “vapen”) raad ik ook ten stelligste af. Wereldwijd worden meer en meer gevallen gezien van longschade door het vapen.”

Wereldwijd worden meer en meer gevallen gezien van longschade door het vapen. Geert Van Pottelberge

Frisse lucht

“Daarnaast kom je in onze drukke West-Europese leefomgeving in contact met schadelijke stoff en in de lucht. Alhoewel de luchtkwaliteit in Zeeland doorgaans beter is dan in de grote steden, kennen we ook bij ons soms hoge pieken van fi jnstof. Vooral in de lente en de zomer zie je bij warme temperaturen een mix van hoge ozonwaarden, stikstofoxiden en fi jnstof. Het is af te raden om op dat moment zware lichamelijke inspanningen te doen. De luchtvervuiling irriteert de kleine luchtwegen en longen en kan bestaande longproblemen erger maken. Bovendien dringt het fijnste stof via de longen door tot in het bloed waar het schadelijk kan zijn voor hart en bloedvaten. Een beter moment voor sporten  is net na een malse regenbui: dan heb je lekker frisse lucht waar al het stof uitgewassen is.”

“Tot slot nog iets over de luchtkwaliteit in en rondom je huis. Ook daar worden we blootgesteld aan producten die irriterend kunnen zijn voor de longen: luchtverfrissers, verfproducten, sprays met schoonmaakproducten. Bovendien wordt er vaak stof gemaakt bij klussen (schuurmachine, slijpschijven…). Zorg altijd voor een goede verluchting (open ramen en deuren) als je aan het schoonmaken of klussen bent. Gebruik ook de gepaste adembescherming (bv stofmasker bij schuren). Kies eerder voor een sopje om de douche te poetsen dan een spray met schoonmaakmiddel. En vooral: meng nooit schoonmaakmiddelen door elkaar: hierdoor kunnen zeer giftige dampen ontstaan die blijvende schade aan de luchtwegen veroorzaken. Meermaals per jaar zie ik patiënten die schade op de longen hebben opgelopen door dergelijke giftige mix van schoonmaakproducten.”

Geert Van Pottelberge, longarts bij ZorgSaam Ziekenhuis

 

Over longgeneeskunde

Meer weten over ons specialisme longgeneeskunde? Klik dan op de button.