• Longgeneeskunde
  • algemeen
  • ziekenhuis

Het zijn speciale tijden. We zien grote ontwikkelingen die nieuw zijn voor ons. Het ene mediabericht na het andere duikt op. Er is een groot aantal coronabesmettingen (Covid-19) in de wereld en er worden drastische maatregelen genomen. Het maakt sommige mensen angstig. Is dat nodig? Als longarts ziet hij het zo.

“Het is absoluut nodig om heel aandachtig te zijn om besmettingen te voorkomen. Paniek is echter niet nodig. Het coronavirus is nieuw maar er zijn wel vergelijkingspunten met een ernstige griep (influenza). En ja, zowel corona als influenza kunnen gevaarlijk zijn, zeker voor ouderen en kwetsbaren in de samenleving. Besmetting van de zieken in het ziekenhuis en van de oudere mensen thuis of in het verpleeghuis, dat moeten we zeker voorkomen.”

Het is absoluut nodig om heel aandachtig te zijn. Besmetting van de zieken in het ziekenhuis en van de oudere mensen thuis of in het verpleeghuis, dat moeten we zeker voorkomen. Geert Van Pottelberge

“Waar hebben we het nu feitelijk over bij Covid-19? Bij een coronavirusbesmetting ontwikkel je meestal algemene verkoudheidsklachten zoals hoesten, neusverkoudheid, koorts en een wat grieperig gevoel. Het overgrote deel van de mensen, ook ouderen, krijgt een gewone verkoudheid. Een minderheid van de patiënten wordt ernstig ziek. Als je er ernstig ziek van wordt, gaat dat gepaard met kortademigheid en hoge koorts. Dan ontwikkelt er zich een bijzondere vorm van longontsteking. De longen gaan minder goed werken en door verminderde zuurstofopname raken de patiënten in de problemen. Dan is behandeling en beademing in het ziekenhuis essentieel. Wij zien bij de coronavirusbesmetting dat meer patiënten ernstiger ziek worden dan bij een gewone seizoensgriep. In den lande zien we nu ook meer mensen van middelbare leeftijd ernstig ziek worden.”

“De ziekenhuizen zijn voorbereid op die behandeling en beademing, zolang er maar niet teveel mensen in nood komen. Daarom is het zo belangrijk om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. En dus vraag ik u om vaak en zorgvuldig de handen te wassen, afstand te houden van andere mensen en zeker niet met eenvoudige verkoudheidsklachten als niezen en hoesten naar een ziekenhuis of verpleeghuis of huisarts te komen. Om zoveel mogelijk plaats te hebben in het ziekenhuis hebben we nu alle niet-dringende doktersafspraken en minder urgente operaties afgezegd. Het bezoek is ook sterk beperkt. Dat alles zorgt er voor dat er minder mensen in het ziekenhuis komen zodat de besmettingskans van kwetsbare patiënten daar kleiner is. Zorg ervoor dat er bij u thuis en rondom u ook zo min mogelijk kans op besmetting is. Neem uw verantwoordelijkheid, maar raak niet in paniek. Het is beter om uw hoofd erbij te houden.”

Geert Van Pottelberge, longarts bij ZorgSaam Ziekenhuis

Over het coronavirus