• Fysiotherapie
  • Kindergeneeskunde

Laat je kind zien dat bewegen leuk is 

Maak je je zorgen omdat je baby een voorkeurshouding heeft, of dat je dreumes (nog) niet loopt? Heeft je kind moeite met gym of schrijft hij slecht? Blijf niet lopen met je zorgen! De kinderfysiotherapeut schat in of je terecht ongerust bent en helpt met wat nodig is.

Motorische ontwikkeling

Bij ZorgSaam Ziekenhuis zijn we met twee kinderfysiotherapeuten. Je kunt zelf rechtstreeks een afspraak met ons maken. Ook de GGD, school of kinderarts verwijzen. We werken in het ziekenhuis of komen bij je thuis. We zien kinderen van alle leeftijden, van te vroeg geboren baby’s tot jongvolwassenen tot 18 jaar. We kijken naar de motorische ontwikkeling. We helpen daarnaast kinderen die door een ziekte of operatie minder goed kunnen bewegen. Maar ook als je kind op school zit en slordig schrijft, kan de kinderfysiotherapeut helpen met tips en extra oefeningen. Elk kind is anders en zo ook de behandeling.

Veel buiten spelen, klimmen en klauteren, doen je kind goed. Lieke van de Velde, kinderfysiotherapeut

Signalen

Waar kun je als ouder op letten of je kind zich goed ontwikkelt? Kijk of je baby een voorkeurshouding heeft. Let op als je kind vaak valt of gym niet leuk vindt. Maar er kunnen ook andere signalen zijn dat behandeling nodig is. Bijvoorbeeld als een kind onverklaarbare buikpijn heeft of erg vermoeid is, slecht in z’n vel zit en veel ziek is. We werken hierbij vaak samen met de kinderpsycholoog. We maken samen doelen en gaan daarmee aan de slag. We doen puzzels, zetten een parcours uit, doen een bootcamp… Als het kind maar in beweging komt.

Tips

Wat je zelf kunt doen om een gezonde motorische ontwikkeling bij je kind te ondersteunen? Kinderen leren spelenderwijs, dus speel samen met je kind! Leg je baby regelmatig op de buik, dat stimuleert het voortbewegen. En voor de tweede verjaardag een loopfiets kopen, dat is een prima idee. Het is namelijk goed voor ontwikkeling van het evenwicht. Veel buiten spelen, klimmen en klauteren, doen je kind goed. En het belangrijkste: maak vooral plezier!

Lieke geeft haar patiëntje een high five na een goede oefening