• Kindergeneeskunde
  • algemeen
  • ziekenhuis

Kinderarts Delphine Ivens legt graag uit wat zij en haar collega’s doen. Bovendien geeft ze tips hoe je als ouder zorgt dat een kind gezond opgroeit.

“De kinderarts heeft een brede kijk op gezondheid. We hebben bovendien veel aandacht voor de ontwikkeling van onze patiënten. Wij zijn er dan ook voor een speciale groep: van pasgeborenen tot 18-jarigen met ziektes en aandoeningen die acuut of chronisch zijn. Soms groeien kinderen niet goed, of hebben ze problemen met de luchtwegen. Buikklachten en niet goed kunnen plassen en poepen zijn ook veel voorkomende problemen. En sommige kinderen hebben vage klachten en kunnen moeilijk zeggen waar ze last van hebben.”

“Ons werk is net een beetje anders dan dat van andere medisch specialisten. Kinderartsen werken samen met iedereen rond de patiënt, zoals de ouders, de andere behandelaars en huisarts. Maar zeker ook met de zieke zelf. Want ook het (oudere) kind heeft een stem in de medische gesprekken.”

Gezond leren leven begint al als je klein bent. Je kunt veel dingen zelf doen om je kind zo gezond mogelijk te laten opgroeien. Een eenvoudig advies: laat ze water drinken Delphine Ivens

Tips

“Gezond leren leven begint al als je klein bent. Je kunt veel dingen zelf doen om je kind zo gezond mogelijk te laten opgroeien. Een eenvoudig advies: laat ze water drinken. Dat is voor kinderen – en volwassenen! – de beste dorstlesser. Als je kinderen al van jongs af aan water geeft, dan geef je ze een gezonde gewoonte mee. Frisdranken, maar ook vruchtensappen, bevatten veel snelle suikers. En die hebben kinderen niet nodig.”

Naar buiten!

“Probeer ook het beeldschermgebruik te beperken. Het kan helpen om een timer op de tablet of mobiele telefoon te zetten. En als je kind dan af en toe toch een beeldscherm-momentje heeft, let dan op de lichaamshouding. Zo voorkom je nek- en rugklachten. Beter nog: ga de concurrentie aan met de schermpjes! Mijn laatste tip is niet alleen leuk voor de kinderen: trek er samen op uit. Gewoon een wandeling of een eindje fietsen is al goed en heel gezellig. Kinderen vinden het vaak superleuk om bordjes met pijlen te volgen. Maak er een vaste weekendgewoonte van om samen naar buiten te gaan. Zorg ook dat je zelf geniet van je kinderen. Voor je het weet zijn ze groot!”

Delphine Ivens, kinderarts bij ZorgSaam Ziekenhuis

Over kindergeneeskunde