• algemeen
  • cardiologie
  • ziekenhuis

In het ziekenhuis zien we steeds meer patiënten die last hebben van hartfalen. Ze hebben allerlei klachten omdat hun hart een verminderde pompfunctie heeft. En zoals iedereen wel weet, gaat het daar juist om bij het hart.

“Of je nu loopt, zit, slaapt of sport, telkens moet het hart de goede hoeveelheid zuurstof in het bloed pompen. Bij hartfalen kan het hart niet voldoen aan de eisen die het lichaam stelt. Doordat we met z’n allen steeds ouder worden, zien we steeds vaker harten die het niet goed meer aankunnen. Maar ook door medicatie goed kunnen doorleven met hoge bloeddruk heeft op den duur gevolgen. Patiënten met hartfalen vormen een steeds grotere groep. Als dokters hebben we het bij hartfalen daarom over de cardiologische epidemie van de 21e eeuw.”

Door nieuwe inzichten en nieuwe medicijnen is hartfalen meer een chronische dan acute ziekte geworden. Kees Janssens

Behandelmogelijkheden

“Gelukkig zijn de behandelmogelijkheden in die 21e eeuw ook goed vooruit gegaan. Tot het jaar 2000 had iemand met prostaatkanker of borstkanker een hogere kans op overleven dan iemand met hartfalen. Nu is dat andersom. Door nieuwe inzichten en nieuwe medicijnen is hartfalen meer een chronische dan acute ziekte geworden. Met speciale pacemakers, frequente controle op de speciale hartfalenpoli in Terneuzen en natuurlijk een verstandige leefwijze, is hartfalen onder controle te brengen. Bovendien helpt het dat er tegenwoordig zeer goede medicatie is. Zodra er nieuwe medicijnen zijn, bijvoorbeeld in Amerika, hebben we ze hier de volgende dag. Als cardiologen zoeken we per patiënt naar de juiste, persoonlijke combinatie van medicijnen. Waar het normaal de bedoeling is zo min mogelijk medicatie toe te passen, moet je bij hartfalen juist zoveel mogelijk geven! Een combinatie van diverse soorten, waarbij we zover gaan dat er net geen bijwerkingen optreden. Zo’n flinke portie is echt nodig bij hartfalen. Het blijft de motor van je lichaam.”

Signalen

“Het is daarom ook zeker nodig om er zelf alert op te zijn en tijdig aan de bel te trekken. Wat kun je daarvoor doen? Let op de volgende drie dingen. Weeg jezelf geregeld, liefst elke dag. Je gewicht geeft veel aan. Weeg je in 3 dagen tijd 2 kilo meer? Dan is er mogelijk sprake van hartfalen. Het klinkt misschien raar, maar het gebeurt echt. Maak dan dus zeker een afspraak met de huisarts. Ook typisch voor hartfalen is het ’s nachts vaker moeten plassen dan overdag. Let daar dus op. En krijg je het weleens benauwd ‘s nachts in bed? Dat kan duiden op het niet goed rondgepompt krijgen van het bloed. Het vocht dat dan overdag in de benen blijft, trekt op en geeft een benauwd gevoel. Een moeilijk woord daarvoor is orthopnoe. Ook een duidelijk signaal van hartfalen. Hou het in de gaten.”

Kees Janssens, cardioloog bij ZorgSaam

 

Over cardiologie en over ons dottercentrum

Meer weten over ons specialisme cardiologie? Klik dan op één van de buttons.