• algemeen
  • thuiszorg
  • wonen & zorg
  • ziekenhuis

Ons leven staat op het moment op z’n kop door het coronavirus. Dat is een nieuw virus dat we nog moeten leren kennen om het goed te kunnen beheersen. Daar zijn we samen met artsen-microbioloog, longartsen, intensivisten, medisch moleculair biologen en virologen druk mee bezig.

“Misschien is het goed om nog eens duidelijk te maken wat een virus nu eigenlijk is. Een virus is gespecialiseerd in het binnendringen van een lichaamscel om zich daar te vermenigvuldigen. Het coronavirus wordt overgedragen door minuscule druppeltjes via bijvoorbeeld hoesten, niezen en handcontact. U vermindert het risico op besmetting door vaak uw handen te wassen, afstand te houden en bijvoorbeeld wegwerpzakdoekjes te gebruiken. Dringt het virus toch uw lichaam binnen? Dan reageert u op deze indringer met een ontstekingsreactie. Denk bijvoorbeeld aan virale infecties als verkoudheid, griep, waterpokken, aids of gewoon een koortslip. Er komen dan dus stoffen vrij die ziekteverschijnselen veroorzaken.”

We hebben nog geen vaccins of goed werkende medicijnen gevonden. Daarom blijven we het belang benadrukken van een goede hygiëne en afstand houden. Anne Reuwer

“Bij Covid-19 kunnen dat vrij heftige ziekteverschijnselen zijn, al varieert dat per besmette persoon. We zoeken nu naar middelen om die ziekteverschijnselen tegen te gaan. We hebben nog geen vaccins (als een soort griepprik) of goed werkende medicijnen gevonden. Daarom blijven we het belang benadrukken van een goede hygiëne en afstand houden.”

“Vanuit mijn rol als arts-microbioloog zijn het intensieve tijden met vele uitdagingen. Ik stuur het medisch microbiologisch laboratorium aan waar men virussen, maar ook bacteriën, schimmels en parasieten onderzoekt. Het is daar momenteel druk zult u begrijpen. Ik neem ook deel aan de diverse crisisvergaderingen waar naar adviezen wordt geluisterd voordat beslissingen en maatregelen worden genomen. ‘Eigen’ patiënten heb ik niet, maar ik ondersteun de huisartsen en specialisten in de diagnose en de behandeling van hun patiënten. Preventie door middel van de juiste beschermingsmiddelen en maatregelen -zoals beperkt bezoek en dergelijke- speelt uiteraard ook een belangrijke rol.”

Overigens niet alleen tijdens deze corona-periode, ook in andere periodes van influenza en norovirus is dat belangrijk. Welk virus we ook tegenkomen, het is zaak het serieus te nemen en alle maatregelen en bescherming die nodig zijn strikt te volgen. Dank voor uw medewerking daarin!

Over het coronavirus