• De Lange Akkers
  • algemeen
  • wonen & zorg

Mag SARA bij jou blijven slapen? Toen Sandra Mattheijssen, leidinggevende bij ZorgSaam, deze oproep op LinkedIn zag staan was ze direct enthousiast. Gevolg is dat zorgrobot SARA één maand logeert bij de bewoners van De Lange Akkers in Koewacht.

SARA is een zorgrobot met een sociaal karakter. Ze heeft namelijk een vriendelijk uiterlijk én  ze is gespecialiseerd in het verhogen van het welzijn van de bewoners. SARA beschikt over een entertainmentprogramma, met onder andere muziek en luisterverhalen. Daarnaast kan ze ook speciaal ontwikkelde beweegoefeningen en hersengymnastiek aanbieden.

Artikel gaat verder onder de foto.

Zorgrobot Sara in actie

Persoonsgerichte zorg

Hoewel SARA een robot is, gaat ze op De Lange Akkers ondersteunen in het leveren van persoonsgerichte zorg. Sandra Mattheijssen legt uit: “Het bijzondere aan SARA is dat ze gezichtsherkenning heeft. Zo weet ze bij welke bewoners ze op bezoek is en past ze haar aanbod daarop aan. Hield iemand bijvoorbeeld erg van tuinieren? Dan kan ze foto’s van vroeger laten zien of een (luister)boek over dat onderwerp voorlezen. Ook kan familie foto’s en video’s sturen die SARA aan de betreffende bewoner laat zien.”

De proef

In eerste instantie komt SARA logeren op de “Korenbloem”, een groepswoning waar acht  mensen met dementie wonen. Sandra: “We starten de proef op een kleinschalige woning. Als het bevalt kijken we of ze ook breder ingezet kan worden.” Na afloop van de logeerpartij evalueert ZorgSaam de ervaringen om te kijken of SARA structureel kan worden ingezet.