• algemeen

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops bracht op 24 juni 2020 een werkbezoek aan Zeeuws-Vlaanderen. Hij sprak met Zeeuwse bestuurders, afgevaardigden van de Vlaamse regering en diverse vertegenwoordigers uit de zorgsector, horeca, politie en enkele grensarbeiders.

Knops hoorde dat de grensoverschrijdende samenwerking door de coronacrisis op de proef is gesteld. Hij constateerde dat er ‘werk aan de winkel’ is, want als de corona-epidemie onverhoopt opnieuw oplaait, moeten ‘we het beter doen’. Zoals het openhouden van de grens, immers de met versperringen afgesloten gesloten grens bracht veel inwoners van de grensregio in de problemen. Verder zouden Nederlandse en Belgische maatregelen beter afgestemd moeten worden, vond Knops na het werkbezoek.

Inspiratie haalde de staatssecretaris ook bij ZorgSaam. Daar voerde hij ’s middags diverse gesprekken. Burgemeester Lonink en een Belgische afgevaardigde luisterden mee. Het ging onder andere over de goede zorg in Zeeland door de goede samenwerking met Vlaamse ziekenhuizen, dan vooral het UZ Gent. Die bleek ook in Covid tijd waardevol. De zorg over de grens ging door en ZorgSaam bleek in staat meer dan verwacht te kunnen opschalen, waardoor er ook andere regio’s geholpen konden worden. De staatssecretaris was onder de indruk.

Uiteraard benutte ZorgSaam ook de kans om de staatssecretaris enkele aandachtspunten mee te geven. Bijvoorbeeld dat de verschillen in regels over de grens en de slechte verbindingen toekomstbestendige zorg in de weg in de weg staan en negatief zijn voor de zorg en voor de instroom van studenten en zorgmedewerkers. Een betere bereikbaarheid, ook voor studenten, en toelating van Vlamingen met hun opleidingen is gewenst. Ook de noodzaak van fiscale compensatie in verband met  dubbele zorgkosten kwam aan de orde evenals de wens dat in Zeeland woonachtige Vlamingen ook gebruik zouden moeten kunnen maken van Zeeuwse voorzieningen.

Fotocarrousel

Klik op ‘volgende’ om meer foto’s te bekijken.