• algemeen
  • ziekenhuis

Het ziekenhuis in Oostburg is door de jaren heen veranderd. Dat zie je bijvoorbeeld aan het gezondheidscentrum op de begane grond. En bij de seniorenkliniek op 4. Maar op de tweede verdieping vind je nog een echte ziekenhuis verpleegafdeling. Kelsey Lagast uit Breskens werkt er en vertelt er meer over. Ze blikt ook terug op de speciale Covid-afdeling die het een maand was. Het leverde een nóg hechter team op volgens Kelsey.

“Sinds januari ben ik dienst, maar eerlijk gezegd voelt het als veel langer. We hebben hier de laatste tijd zoveel meegemaakt! Ik was net gewend en toen brak corona uit. Een heftige periode waarin van alles gebeurde. Eerst zou de afdeling sluiten en moesten we allemaal tijdelijk in Terneuzen gaan helpen. Nog voordat het zover was, werd de afdeling heringericht tot Covid afdeling voor oudere mensen. Medewerkers die dat wilden, konden zich er voor opgeven. Ik heb dat gedaan, ik vond het spannend en het is per slot van rekening mijn vak. Er ontstond een gemixt team van enthousiaste medewerkers uit de thuiszorg, de ouderenzorg, de ziekenhuispoli en van verpleegafdelingen. Allemaal supergemotiveerd.”

We helpen zo’n 30 mensen per dag, telkens nieuwe, vanuit heel Zeeuws-Vlaanderen. Zelfs van de overkant, bijvoorbeeld voor de staaroperaties en het hand-pols-centrum. Kelsey Lagast

Indrukwekkend

“Ik heb het ondanks de corona echt naar mijn zin gehad op die speciale afdeling. Eigenlijk was het nog jammer dat het hier relatief rustig bleef. We hebben in een maand dertien mensen ondersteund, maar we stonden klaar voor nog meer mensen. We verzorgden heel zieke personen. Dat was intensief en leerzaam. Emotioneel ook. Meest indrukwekkend waren de verhalen van twee patiënten die allebei besmet waren door familie die inmiddels aan corona overleden was. Als team inclusief leidinggevende waren we er niet alleen voor de patiënten maar ook voor elkaar. Zo konden we er mee omgaan. De meesten van dat tijdelijke team werken weer ergens anders, terug op hun oude post, maar we hebben nog steeds contact.”

Klus geklaard

“Inmiddels lijkt het eigenlijk bijna alsof het niet gebeurd is. Zo volop zijn we alweer bezig met de gewone zorg. Als er coronapatiënten zouden zijn, worden die geholpen in Terneuzen. De afdeling hier draait volledig coronavrij. We helpen zo’n 30 mensen per dag, telkens nieuwe, vanuit heel Zeeuws-Vlaanderen. Zelfs van de overkant, bijvoorbeeld voor de staaroperaties en het hand-pols-centrum. Ons team is gegroeid door alle diverse ervaringen op verschillende plekken. Het levert een nog hechter, overtuigder team op. We hebben immers allemaal een klus geklaard. Met die energie blijven we ons inzetten voor de ‘gewone’ zieken.”

Over ZorgSaam Ziekenhuis, locatie Antonius

Vrijwel alle specialisten voeren in Oostburg operaties uit. Het gaat om minder complexe operaties dus de patiënten blijven maximaal tot de avond. De medewerkers van afdeling 2 verzorgen de geopereerde patiënten. Op dinsdag is de internist of de oncologische verpleegkundig specialist aanwezig; dan komen er ook patiënten voor chemotherapie. Bovendien zijn bloedtransfusie en infusen in verband met ijzer- en immunotherapie mogelijk in Oostburg.