• Kindergeneeskunde
  • Verloskunde & Geboortecentrum
  • Gynaecologie
  • Bekkenbodemcentrum Zorgsaam
  • algemeen

20 jaar verloskundigen bij ZorgSaam

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat er verloskundigen bij ZorgSaam in dienst traden om de gynaecologen te ondersteunen. Zowel landelijk als intern is de functie van een verloskundige binnen het ziekenhuis in de laatste jaren alleen maar meer gegroeid. Ondertussen werkt er een team van 12 vaste verloskundigen bij ZorgSaam.

Wat ons onderscheidt van de rest van het land, is de combinatie van 1e- en 2e lijns verloskunde. Naast begeleiding en ondersteuning van zwangeren met een medische indicatie, die daardoor onder zorg van de gynaecoloog vallen, begeleiden onze verloskundigen ook hun eigen zwangeren zònder medische indicatie. Dit is een uniek concept en hierin zijn we bij ZorgSaam al jaren vooruitstrevend wat betreft integrale geboortezorg.

De vijf verloskundigen die vanaf het begin werkzaam zijn bij ZorgSaam blikken terug op deze periode.

“Als ik terug kijk op mijn 20 jaar dienst, merk ik voor mezelf dat ik enorm gegroeid ben. Ik ben gestart als een onervaren verloskundige en ben nu op een punt dat ik standvastig ben. Ik wil steeds nog leren en groeien, mij verder ontwikkelen op andere gebieden. Ik hoop dat ik mijn werk nog een lange tijd kan doen want ik blijf er nog steeds mijn geluk uit halen.” Evelien
“Ik ben daar begonnen in 2002 vers afgestudeerd als een groentje… Samen met m’n collega’s hebben wij toen een heel mooi systeem opgezet in Zeeuws-Vlaanderen waarbij samenwerking met de gynaecologen heel vernieuwend was. Mijn highlights zijn dan ook de opleidingen tot klinisch verloskundige en echoscopiste die ik afgerond heb.” Fréderique
“2002: grote veranderingen in de verloskunde: van solopraktijk naar samenwerking met collega-verloskundigen, gynaecologen en verpleegkundigen. In die 20 jaar hebben we een mooie en unieke praktijk opgebouwd, met dit jaar als kers op de taart ons eigen praktijkpand 2022: het intensieve contact met a.s. ouders blijft me nog steeds boeien net als het gehele geboorteproces!” Helen
“20 Jaar zijn voorbijgevlogen. Alhoewel de basis hetzelfde is gebleven, is er in de afgelopen 20 jaar veel bereikt wat betreft de verloskundige zorg in Zeeuws-Vlaanderen. Ik ben dan ook supertrots op ons team verloskundigen, de gezinsafdeling, de kinderartsen en de gynaecologen. Samen zetten we de aanstaande ouders op nummer 1 en doen we ons uiterste best voor het leveren van kwalitatieve en warme zorg.” Heidi

Melissa: “Wat een fantastische tijd! Als jonge verloskundige gestart bij ZorgSaam. Toen waren er 3 gynaecologen en waren we met 6 verloskundigen. In die tijd deden nog veel huisartsen thuisbevallingen en was er nog geen sprake van mooie, huiselijke suites.

Door de jaren heen is er steeds meer samengewerkt en aandacht geweest voor ieders expertise, waardoor er een sterk team staat met kennis in alle onderdelen van geboortezorg. Er is ook meer aandacht gekomen voor kwetsbare zwangeren, waarbij verloskundigen samen met andere ketenpartners optrekken om pasgeborenen de beste start te geven. Ondertussen heb ik zelf ook de nodige doorgroei gekend. Na 10 jaar in de praktijk te werken ben ik in 2012 hoofd van de kinder- en de kraamafdeling geworden en voorzitter van het VSV. Het VSV heb ik recent aan collega verloskundige Heidi overgedragen. In 2015 heb ik na een managementopleiding terug een stap gezet, wat mij vandaag verantwoordelijk maakt voor de volledig acute zorg in Zeeuws-Vlaanderen.
Een leuke job, waar de nodige uitdagingen voor de toekomst aanwezig zijn en waar nog steeds de verbondenheid met de geboortezorg aanwezig is!”

Wij willen onze collega’s van harte feliciteren met dit prachtige jubileum en zijn trots dat we met hen nog steeds bouwen aan de beste verloskundige zorg op Zeeuws-Vlaanderen!

Wil je onze collega’s ook feliciteren of heb je zin in een heerlijk Winter Wonderland?

Kom dan naar onze kerstmarkt op 17 december!