• Dialysecentrum ZorgSaam

Op 10 maart is het Wereldnierdag! Een dag waarop aandacht wordt besteed aan het belang van de nieren en de impact van nieraandoeningen. De 72 jarige nierpatiënt Marion de Vries ondergaat sinds januari drie keer per week een dialyse bij ZorgSaam.

Nierfalen

“Ik heb al een paar jaar last van nier falen. En ondanks dat ik drie jaar geleden al een shunt heb laten plaatsen, heb ik dialyseren heel lang uitgesteld. Dat is een poosje gelukt, tot begin dit jaar. Ik heb altijd tegen mezelf gezegd ‘als ik onder een bepaalde waarde zit, dan begin ik’. Dat moment was helaas begin dit jaar. Na de geboorte van mijn kinderen, zo ‘n 40 jaar geleden, vonden ze eiwitten in mijn urine. Ik zag daar natuurlijk geen kwaad in. Toen kreeg ik diabetes en moest veel onderzoeken ondergaan. Daaruit bleek dat mijn nierfunctie laag was.”

Het leven als nierpatiënt

“Ik ben drie keer drie uur per week te vinden in het ziekenhuis voor een dialyse. Hier hoeft je gelukkig niet nuchter voor de zijn. En ik heb trouwens nog geluk, want de meesten moeten er vier uur zitten. Ik meld mij om 9:00 uur op de afdeling, neem plaats op één van de tien stoelen en dan sluiten ze je aan. Het prikken met de dikke naalden vind ik wel naar.

Marion de Vries tijdens de dialyse

Wist je trouwens dat als je begint met dialyseren, je ook minder plast? Normaal zou je denken dat je veel moet drinken om nierfalen tegen te gaan. Maar ik mag juist minder drinken. Dat vond ik in het begin wel moeilijk. Maandelijks spaar ik 24 uur lang mijn urine op. Die hoeveelheid plus een halve liter, is de hoeveelheid water dat ik per etmaal mag drinken.

Helaas zit ik hier voor de rest van mijn leven aan vast. Daarom heb ik het ook lang uitgesteld. Het heeft zoveel invloed op je dagelijkse routine, dat kun je je haast niet voorstellen. Ik ben nu 72, en een transplantatie zie ik niet zitten. Er staan zoveel jongelui op de lijst, dan ga ik niet zeggen ‘zet mij maar op de lijst’. Zij hebben nog een heel leven voor zich, dus geef hen maar die donornier.”

De zorg bij ZorgSaam is echt grandioos. De verpleging maakt er, ondanks de vervelende reden, altijd een klein feestje van. Marion de Vries

Band met ZorgSaam

“De zorg bij ZorgSaam is echt grandioos. Op de afdeling word ik enorm goed verzorgd. Na het aansluiten word ik verwend met een heerlijk bakje koffie en aansluitend een lekkere lunch. Saai is het nooit – de lieve verplegers op de afdeling houden je wel bezig. Laatst hebben ze zelfs tosti’s gebakken in het weekend en hebben we bingo gespeeld. Tuurlijk ga ik liever een dagje naar het strand… maar zij maken er, ondanks de vervelende reden, altijd een klein feestje van. Ook zit je altijd met dezelfde mensen tijdens het dialyseren, dus dat is wel gezellig.”

Tot slot heeft Marion nog een boodschap aan iedereen: “Eerst kwam corona, toen dialyseren en nu Oekraïne… af en toe zie ik het ook even niet meer rooskleurig in. Maar ik probeer er het beste van te maken! Mensen kunnen tegenwoordig zo tekeer gaan tegen elkaar, en de verdraagzaamheid is soms ver te zoeken. Het leven kan ineens op z’n kop staan. Dus wees lief voor elkaar en geniet!”