Binnen ons Mammacentrum kunnen de volgende onderzoeken worden uitgevoerd:

Mammografie

Een mammografie is een röntgenonderzoek. Uw borst wordt op een steunplaat van het apparaat gelegd. Met behulp van een kunststof plaat wordt uw borst aangedrukt. Dit aandrukken kunt u als gevoelig of pijnlijk ervaren. Het is echter wel noodzakelijk om een goede foto te kunnen maken. Elke borst wordt in twee verschillende richtingen gefotografeerd. Bent u (mogelijk) zwanger, meld het ons. Röntgenstraling kan namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Echografie

Vooral bij jonge vrouwen heeft het borstklierweefsel een dichte structuur, waardoor een mammografie soms moeilijk te beoordelen is. Ter aanvulling op de mammografie is er een echografie. Er wordt een afbeelding van de borst gemaakt met behulp van geluidsgolven. Dit levert informatie op over de diverse weefsels in de borst. Zo kan bijvoorbeeld een cyste  onderscheiden worden van een ander soort afwijking.

Punctie/biopsie

Wanneer op de mammografie/echografie een afwijking wordt gezien is meer onderzoek nodig. Dan volgt een weefselpunctie (biopsie). In de meeste gevallen voert de radioloog een echogeleide punctie uit. De huid wordt verdoofd en er wordt een klein sneetje (3 mm) in de huid gemaakt. Hier wordt een speciale holle naald ingebracht. De radioloog lokaliseert de afwijking en kan een aantal weefselbiopten vanuit de afwijking verwijderen. Deze biopten worden naar de patholoog gestuurd voor onderzoek. De uitslag is na twee tot drie dagen bekend.

Stereotaxie

Wanneer een afwijking enkel op de mammografie zichtbaar is, wordt een biopsie onder röntgendoorlichting uitgevoerd. U komt op uw buik op een speciale onderzoekstafel te liggen, waarbij uw borst in een opening wordt gelegd. Uw borst wordt ingeklemd tussen twee platen. De apparatuur bevindt zich onder de onderzoekstafel. Er worden opnieuw röntgenfoto’s gemaakt. Daarna wordt de huid van de borst gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. De radioloog brengt de computergestuurde biopsienaald in via een klein sneetje in de huid, op de plek waar de afwijking zit. Via deze speciale naald worden enkele stukjes weefsel weggenomen. Deze biopten worden naar de patholoog gestuurd voor microscopisch onderzoek. De uitslag is na twee tot drie dagen bekend.

MRI

Ook kan worden gekozen voor MRI. Vooraf krijgt u een injectie met contrastvloeistof in uw arm. U komt op uw buik op de onderzoekstafel te liggen. Uw borsten liggen in een opening van de tafel. De onderzoekstafel wordt een tunnel ingeschoven. Deze tunnel is en blijft open aan de voor- en achterzijde. De duur van het onderzoek is gemiddeld een half uur. Voor het bespreken van de uitslag wordt na twee tot drie dagen een afspraak op de Mammapoli gemaakt. Een MRI van de borst wordt gemaakt om:

  • In bepaalde gevallen onderscheid te maken tussen goed- en kwaadaardige afwijkingen;
  • Vrouwen met een zeer hoog risico op borstkanker te screenen, vooral genmutatiedraagsters. Dit gen is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld borstkanker en eierstokkanker. Deze vrouwen hebben een sterk verhoogde kans op deze vormen van kanker;
  • Extra informatie te krijgen als er via de mammografie een verdachte afwijking is aangetoond.  Op basis hiervan kan bijvoorbeeld een goede beslissing worden genomen of de ingreep borstsparend kan worden uitgevoerd;
  • Een diagnose van een geopereerde borst moet worden gesteld. Het komt voor dat dit via een mammografie moeilijk te beoordelen is vanwege de operatie littekens.