Sinds 2014 is het bevolkingsonderzoek darmkanker gestart. Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor een ontlastingstest. U beslist zelf of u wel of niet meedoet. Als u meedoet, wordt uw test onderzocht. Zit er bloed in de ontlasting, dan krijgt u een oproep voor een informatief gesprek met een verpleegkundige. Ongeveer een week later doen we, als dat nodig is, een darmonderzoek. Met het bevolkingsonderzoek kunnen we poliepen of darmkanker in een vroeg stadium ontdekken. Hierdoor is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar.

Bevolkingsonderzoek Zuid-West

De uitnodiging en de uitslag wordt vanuit Bevolkingsonderzoek Zuid-West verstuurd. Het kan zijn dat uw afspraak in een ander ziekenhuis is dan dat u wenst. U kunt deze afspraak verzetten. Dat doet u als volgt (ZorgSaam kan uw afspraak voor dit gesprek niet verzetten):

Onderzoek via uw huisarts

Als u zelf via uw huisarts een afspraak voor een coloscopie maakt, valt u buiten het bevolkingsonderzoek darmkanker. Neemt u bij uw eerste afspraak een recente medicijnlijst en een eventuele verwijsbrief van uw huisarts mee. We informeren uw huisarts ook over de uitslag van de ontlastingstest en een eventueel darmonderzoek. Meer informatie vindt u op deze website.