Veel gestelde vragen

Wat kunnen de oorzaken van slaapstoornissen zijn?

Nachtelijke slaapstoornissen kunnen worden veroorzaakt door:

  • Slaap apneu syndroom.Het Slaap Apneu Syndroom wordt veroorzaakt door een belemmering van de ademweg;
  • Restless legs syndroom. Bij het Restless Legs Syndroom treden plotselinge beenbewegingen op, die de slaap ernstig kunnen verstoren;
  • Insomnia of slapeloosheid is een veel voorkomende stoornis welke leidt tot een tekort aan slaap;
  • Bruxisme (tandenknarsen), daarbij treedt slijtage van gebit en pijn in de kaakkopjes op;
  • Narcolepsie. Narcolepsie is een zeldzame vaak erfelijker, chronische aandoening waarbij slaap- aanvallen optreden;
  • Stress.

Welke soorten slaaponderzoek zijn er?

's Nachts

Tijdens het onderzoek wordt een aantal lichaamsfuncties geregistreerd. Voor dit onderzoek wordt u een nacht in het Slaapcentrum Zeeland opgenomen. Bij het onderzoek krijgt u plakkers (elektroden) met een plakpasta op uw hoofdhuid bevestigd. De laborant komt deze de avond van het onderzoek bij u aanbrengen. Na ongeveer 5 uren van registratie tijdens de slaap, is er voldoende informatie beschikbaar om een analyse te maken. De ochtend na het onderzoek komt de laborant de elektroden weer afkoppelen. De klinisch neurofysioloog analyseert de gegevens en stelt naar aanleiding van de resultaten een behandelplan op. 

Overdag

Uit de resultaten van het nachtslaaponderzoek blijkt dat de klachten worden veroorzaakt door de manier waarop u slaapt. Deze klachten zouden verholpen kunnen worden met behulp van CPAP. Met dit apparaat, wordt via een neusmasker, luchtdruk toegediend, waardoor uw luchtwegen open blijven. Bij dit slaaponderzoek dat overdag plaatsvindt, wordt de juiste luchtdruk ingesteld.

De avond van het onderzoek dient u vanaf 18.00 uur wakker te blijven. Op die avond krijgt u elektroden opgeplakt en een luchtstroom sensor onder uw neus. Het onderzoek is rond 20:00 uur afgelopen. Er zijn dan voldoende gegevens beschikbaar om een analyse te maken en tot de juiste behandeling over te gaan.

Wie zijn er bij het slaaponderzoek betrokken?

Het multidisciplinair team bestaat uit neurologen, KNO-artsen, longartsen, klinisch psychologen, KNF-laboranten en vele anderen, die op advies van uw huisarts naar uw slaap/waakproblemen zullen kijken.

Bestaan er slaapadviezen?

Ja. Een goede nachtrust is essentieel. Richtlijnen om goed te kunnen slapen zijn: een regelmatige slaapgewoonte, zo weinig mogelijk stimulerende middelen en een aantal uren voordat u gaat slapen niet eten en drinken, zorg voor voldoende lichaamsbeweging, houdt de slaapkamer fris en probeer mentaal en lichamelijk te ontspannen, probeer overdag niet te slapen en zorg voor een stabiele ligging om te slapen.

Zijn er veel mensen die last hebben van slaapstoornissen?

Ruim 20% van de Nederlandse bevolking heeft last van slaapstoornissen. De behoefte aan slaap is afhankelijk van leeftijd en kent ook sterke individuele verschillen. Slechts 5% zoekt hiervoor medische hulp.

Hoe kan ik een slaaponderzoek laten doen?

Als u last heeft van slaapstoornissen, dan kunt u uw huisarts vragen om een verwijzing naar het Slaapcentrum. U kunt dan contact met ons opnemen voor een intake gesprek. De afdeling klinische neurofysiologie en het Slaapcentrum Zeeland zijn tijdens kantooruren bereikbaar via tel: 0115-677052.

Wat moet ik voor het slaaponderzoek meenemen?

Het enige dat u mee dient te nemen zijn uw eigen nachtspullen (pyjama, toilettas, medicijnen, etc.). Eventuele slaapmiddelen neemt u uitsluitend mee na overleg met de slaapspecialist.

Mag ik voor het slaaponderzoek eten?

Ja, u mag voor het slaaponderzoek gewoon eten. Als u aan het slaaponderzoek 's nachts deelneemt, kunt u bij binnenkomst een lichte (brood)maaltijd krijgen.