Trombosedienst

Bravis Ziekenhuis en ZorgSaam Ziekenhuis bundelden op 1 januari 2021 de krachten van hun beide laboratoria klinische chemie. Die laboratoria gaan zelfstandig verder onder de naam Accureon BV. De trombosezorg, dat onderdeel uitmaakt van het Klinisch Chemisch laboratorium, wordt vanaf 1 januari 2021 ook geleverd vanuit Accureon BV. Voor patiënten verandert er buiten de naamsverandering weinig. De vertrouwde goede zorgverlening en laboratoriumdiagnostiek in de regio blijven behouden.

Patiënten kunnen voor bloedafname terecht op één van de priklocaties. De trombosedienst Zeeuws-Vlaanderen maakt gebruik van de vingerprikmethode en heeft daarmee als eerste trombosedienst in Nederland deze patiëntvriendelijke en efficiënte methode geïntroduceerd. Trombose wordt veroorzaakt door een bloedstolsel aan de binnenzijde van een bloedvat.

Ontstaan trombose

Trombosevorming kan ontstaan door:

  • Vernauwing van het bloedvat;
  • Veranderingen in de bloedvatwand;
  • Langzamere circulatie van het bloed, zoals bij langdurige bedrust (bijvoorbeeld na een operatie);
  • Veranderingen in de samenstelling van het bloed.

Trombose kan in elke ader en slagader optreden, zowel in een arm of been. Omdat het bloed niet goed kan stromen, wordt het lichaamsdeel dik en pijnlijk. Hiervoor worden speciale medicijnen voorgeschreven door de arts die ervoor zorgen dat het bloed 'dunner' wordt gemaakt (dus minder snel stolt).

Bij het gebruik van dit soort medicijnen is een regelmatige controle van uw bloed noodzakelijk. De trombosedienst verzorgt deze controle. De specialist of huisarts meldt u aan bij de trombosedienst. We maken met u een afspraak over de controle voor de bloedverdunning. De bloedafname is noodzakelijk omdat de stollingsarts de mate van het antistollend effect in uw bloed wil weten. Aan de hand van de uitslag stelt de arts vast hoeveel tabletten u moet innemen.

Zelfmeten

Er bestaat de mogelijkheid om zelf uw INR (bloedstolling) te meten. U doet dit met een vingerprik en met behulp van een apparaatje (de coaguchek). Het voordeel hiervan is dat u niet meer naar de trombosedienst prikpost moet gaan. Op deze pagina leest u meer informatie.

Patiëntfolder

Lees de patiëntfolder van Accureon Trombosezorg