Vraag, antwoord en tips

Tips

 • Ga naar de website van Zorgwijzer. Daar lees je meer over de oorzaken en wat u er aan kunt doen;
 • Kijk eens op de website kleineporties.nl.  
 • Lees het boek 'Eten wordt weer je vriend' voor tips en adviezen over gezond eten. Hierin staan speciale recepten voor mensen na een gastric bypass. De schrijver van het boek is kok en heeft ook een gastric bypass ondergaan. Het boek heeft het ISBN-nr 9789491549564.
 • Ook het boek 'Lekker eten na een maagverkleining' is erg interessant. Het ISBN is 9789490738242. Dit boek is niet meer overal nieuw verkrijgbaar, maar wellicht wel op een tweedehands boekensite.

Vraag en antwoord

Ik heb moeite met drinken, met name water gaat moeilijk. Wat kan ik doen?

Het gebeurt regelmatig dat drinken, met name in het begin na de operatie, moeilijk gaat. Zeker van (kraan)water horen we dit vaak. Probeer iets van thee of bouillon, dit gaat vaak beter. Ook water met een smaakje gaat meestal goed (water met een schijfje citroen of een beetje suikervrije limonadesiroop). Soms lukt het ook beter als er een klein beetje een bubbeltje in het water zit.

Probeer drinken goed in te plannen, zodat u voldoende drinkmomenten heeft. Een heel glas in een keer leegdrinken gaat niet. Zorg dat u regelmatig een slokje neemt, zet bijvoorbeeld een alarm in uw telefoon of zorg dat u een paar slokjes neemt als u in de keuken komt. Zet een glas water in het zicht zodat u eraan herinnert wordt. Door vaak een klein slokje te nemen, kunt u ongemerkt toch voldoende drinken binnen krijgen.

Wat mag ik nu precies de eerste weken na de operatie eten?

U mag al snel na de operatie beginnen met eten. Het is dan wel belangrijk dat het eten makkelijk verteerbaar is en niet te veel harde stukken bevat. Ontbijt: (Geroosterd) brood, beschuit, cracker, knäckbröd met een beetje margarine en (smeer)kaas of vleeswaren. Ook mag u brood vervangen door een schaaltje havermoutpap, rijstepap of brinta. Dan geen suiker toevoegen (zoetstof mag wel). Een schaaltje yoghurt of kwark (beide zonder suiker) mag natuurlijk ook. Lunch: (Geroosterd) brood, beschuit, cracker, knäckbröd met een beetje margarine en (smeer)kaas of vleeswaren. Ook een gekookt eitje gaat vaak goed. U mag ook een kopje soep nemen. Liever geen (rauwkost)salade, dit is nog erg hard en zwaarder verteerbaar. 

Warme maaltijden: Gekookte vis of zacht gebraden vlees, bijvoorbeeld gehakt met een beetje aardappel (puree), rijst of pasta en gekookte groenten zoals worteltjes, bloemkool, broccoli, fijne doperwtjes, sperzieboontjes, snijboontjes, gestoofde witlof, gestoofde andijvie en spinazie

Tussendoor: Zacht en rijp fruit (banaan, appel zonder schil, meloen, kiwi en dergelijke), een beker melk of karnemelk, een schaaltje yoghurt of kwark zonder suiker, een biscuitje, een plakje ontbijtkoek. Ook een kommetje soep, een boterham of beschuitje is een prima keuze

Wacht de eerste 4 weken nog even met: Rauwe groente, rauwkost, groenten zoals rode kool, boerenkool, witte kool en spruitjes. Ui, prei en knoflook kunnen erg luchtvormend zijn wat vervelend is. Kijk ook uit met gekruid eten zoals nasi en bami. Met name de rode peper kan erg prikkelend op het maagdarmkanaal zijn. Ook nootjes en pinda’s liever nog niet, deze zijn erg hard; pindakaas mag wel.

Ik heb nog geen ontlasting gehad, wat nu?

Na de operatie kan het soms even duren voor de stoelgang goed op gang is. U krijgt een recept voor magnesium kauwtabletten mee. Als u merkt dat de stoelgang een paar dagen uitblijft, dan neemt u 2x per dag 1 kauwtablet. De ontlasting wordt daar soepeler van waardoor het gemakkelijker zal komen. Als de ontlasting na een aantal dagen/weken door de kauwtabletten te dun wordt, kunt u de kauwtabletten zelf afbouwen naar 1 per dag of helemaal stoppen. Vet in de voeding werkt laxerend. Probeer niet te mager te eten maar kies voor volvette kaas, beetje margarine op brood of beschuit, beetje jus bij de warme maaltijd of klontje boter door de groente. Probeer daarnaast voldoende te drinken. Zorg dat u altijd iets bij u heeft om te drinken. U kunt dan regelmatig een slokje nemen, waardoor u toch voldoende drinken binnen krijgt.

Ook kan het helpen om volkorenproducten te kiezen, zoals fijn volkorenbrood, volkoren crackers, zilvervliesrijst en dergelijke. Kijk de eerste 4 weken wel uit met zaden en pitten in of op het brood.

Ik kan nog maar heel weinig eten, klopt dat wel?

De eerste week/weken na de operatie is het normaal dat u nog maar erg weinig kunt eten. Direct na de operatie is de maag maar 2-3 eetlepels groot. Dit rekt uit naar ongeveer de grootte van een koffiekopje en daarna naar de grootte van een soepkom. Bij sommige mensen is dit al vrij snel bereikt, bij andere duurt dit langer. Dit is niet te voorspellen.

In het begin is het met name belangrijk dat u regelmatig iets eet, dus ongeveer iedere 2 a 3 uur = 6 x per dag. Het maakt eigenlijk niet zo heel weer uit hoeveel dit dan is. Een paar hapjes is goed maar de hoeveelheid van een soepkom ook. Probeer goed te voelen of u verzadigd bent. Als u vol blijft zitten na een paar hapjes neem dan contact met ons op.

Ik kreeg na de operatie zo’n pijn in mijn schouder, hoe komt dit?

Bij een kijkoperatie wordt wat koolzuurgas in de buikholte gespoten om werkruimte te maken voor de chirurg. Hierdoor kan het middenrif geprikkeld worden. Sommige mensen krijgen daardoor pijn in de schouders of op de schouderbladen. Dat voelt dan als flinke spierpijn. Soms wordt men er ook wat benauwd van. Het is goed om te weten dat dit gas onschadelijk is. De pijn in de schouders neemt geleidelijk aan weer af.

Uit het wondje van de drain komt nog veel vocht, klopt dit?

Het kan zijn dat uit het wondje van de drain nog een aantal dagen tot een paar weken vocht komt. Hoeveel vocht dat is, verschilt van persoon tot persoon. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken.

Wanneer is er reden om contact met uw huisarts of met ons te zoeken?

 • Als er pus uit het wondje komt in plaats van helder vocht;
 • Als het wondje is ontstoken;
 • Als u koorts krijgt.

Als er veel vocht uit het wondje komt waardoor een gaasje niet voldoende is, kunt u ook een maandverband gebruiken,  omdat dit meer vocht kan absorberen. Het lekken zal steeds minder worden en vanzelf stoppen.

De eerste dagen/weken na de operatie kon ik goed eten, maar na zo’n 3 a 4 weken na de operatie wordt het warm eten erg moeilijk.

Het nieuwe maagje en de dunne darm groeien aan elkaar met littekenweefsel. Nieuw littekenweefsel is altijd stug. Ook zit er rond die overgang van maagje naar darm nog wat zwelling. Het littekenweefsel en vocht kunnen er samen zorgen dat het eten tijdelijk wat moeilijker doorschuift uit het maagje naar de darm. De warme maaltijd geeft dan vaak de meeste problemen Mocht je hier last van hebben, dan zijn hier enkele tips:

 • Kauw heel goed;
 • Eet rustig;
 • Zit rechtop tijdens het eten;
 • Eet het vlees/kip/vis als laatste. Vlees geeft meestal sneller een vol gevoel waardoor je andere dingen zoals groente en aardappels niet kunt eten;
 • Als bovenstaande niet helpt, kies dan enkele dagen voor zachtere voeding, zoals vis. Als ook dit niet lukt, maal dan enige dagen het eten en doe er wat melk of bouillon door. Op die manier krijg je toch je voeding binnen. Na een aantal dagen probeer je weer met gewoon eten;
 • Door het blijven eten wordt het littekenweefsel wat soepeler zodat het eten er beter door gaat. Ook neemt het lichaam het vocht rond de overgang van maagje-darm steeds verder op waardoor het eten gemakkelijker passeert;
 • Mensen die nog roken adviseren we ten zeerste om te stoppen met roken. Door het roken kan de doorgang van het maagje naar de dunne darm vernauwen of er kunnen zweertjes ontstaan.

Ik heb sinds de operatie last links in mijn buik

Bij de operatie moest men door de spierwand van de buik om bij de maag en darmen te komen. Zo’n plekje kan bij sommige mensen nog een poos gevoeliger zijn. Vooral bij plotselinge beweging zoals hoesten en niesen. Ook als mensen een poos in dezelfde houding zitten, kan dit een trekkend gevoel geven. Het is vervelend maar het kan geen kwaad.

Kan ik alle pijnstillers gewoon gebruiken zonder problemen?

Nee, er zijn bijvoorbeeld pijnstillers waarbij je een maagbeschermer moet gebruiken:

Pijnstillers waarbij geen maagbeschermer nodig is:

Paracetamol (citrosan, hot coldrex, Apotel, Daro, ,Panadol, Sinaspril ) en Tramadol

Pijnstillers waarbij wél een maagbeschermer nodig is:

Ibuprofen (merknamen waaronder dit middel ook verkocht wordt zijn : Advil, Brufen, Nurofen, Sarixell, Spidifen, Zafen), Naproxen (merknaam waaronder dit middel ook verkocht wordt is Aleve), Diclofenac (Cataflam, Voltaren, Voltaren K) of Acetylsalicylzuur (Alka-Seltzer, Aspégic, Aspirine, Aspro, APC-tabletten)