Gastric banding (maagbandje)

De ingreep duurt gemiddeld 1 uur. De ingreep gebeurt via een kijkoperatie met 5 kleine insneden ter hoogte van de bovenbuik. Eén insnede is iets groter omdat hierlangs het kamertje (reservoir) wordt ingeplant. Dit is het aanprikpunt waarmee uw maagband kan worden opgevuld of leeggemaakt.

Het bandje bestaat uit een silicone band die net onder de slokdarm - maagovergang rond de maag wordt aangebracht. Hierdoor wordt een klein maagje gemaakt boven de band. De maag zelf wordt niet ingesneden of geniet.

Wanneer het kleine bovenste maagje gevuld wordt met voedsel, treedt er spanning op in de wand van dat deel van de maag. Dit geeft een volheids- en/of verzadigingsgevoel. Het is belangrijk om bij ervaring van dit vol/verzadigd gevoel, ook daadwerkelijk te stoppen met eten!

Aan de binnenzijde van de band bevindt zich een opblaasbare ballon. Deze ballon is verbonden met een metalen kamertje door middel van een slangetje. Het kamertje kan via de huid met een naald worden aangeprikt. Door het inspuiten van vloeistof vult de ballon en vernauwt zo de doorgang van de kleine maag naar de rest van de maag. Zo duurt het langer voordat het voedsel vanuit de kleine maag naar de rest van de maag gaat.

ZorgSaam - banding