Compleet behandeltraject

Voorafgaand aan de operatie

Eerste gesprek

Tijdens uw eerste afspraak, krijgt u een individueel gesprek met de internist. De internist verricht standaard een aantal onderzoeken:

  • Bloedonderzoek;
  • Lichamelijk onderzoek;
  • ECG (hartfilmpje).

Als het nodig is, kan op een later moment nog ander noodzakelijk onderzoek worden verricht (bijvoorbeeld bij de longarts of cardioloog). Ook krijgt u een gesprek met de psycholoog. 

Als de internist en psycholoog akkoord zijn, wordt een afspraak gemaakt bij de diëtist, verpleegkundig specialist en chirurg. U krijgt een inlogcode om thuis een vragenlijst in te vullen op de computer. Deze lijst moet zijn ingevuld voordat u op uw de afspraak komt. Mocht u geen computer hebben en ook niemand kennen die u daarmee kan helpen, geeft dit dan door bij de secretaresse van de polikliniek chirurgie op telefoonnummer 0115-688423.

Tijdens de afspraak

De diëtist kijkt samen met u naar uw voedingspatroon. Ook geeft de diëtist de nodige voedingsadviezen inzake de voedingsaanpassing die u na de operatie dient door te voeren. De verpleegkundig specialist neemt de vragenlijst met u door en geeft u de verdere informatie over de ingreep en nazorg. De chirurg neemt met u uw gegevens door, bespreekt met u de toestemming voor de ingreep en geeft u een recept mee van spuitjes tegen trombose en tabletten om de maag te beschermen na de operatie. De chirurg plaatst u op de wachtlijst voor opname. Als u bij de chirurg bent geweest, krijgt u een afspraak op het preoperatief spreekuur. Hier kijken we naar zaken rond de anesthesie en eventuele aanpassingen van de medicatie in voorbereiding op de operatie. Ook krijgt u een afspraak bij de fysiotherapeut voor ademhalingsoefeningen na de operatie. 

Daags voor de ingreep

De opnameverpleegkundige roept u ongeveer een week vóór de ingreep telefonisch op. Doorgaans wordt u de ochtend van de ingreep opgenomen. Om trombose tegen te gaan, spuit u thuis het eerste spuitje voor bloedverdunning de avond voor de ingreep. De rest van de spuitjes kunt u thuislaten voor na de opname. 

Op gewicht blijven

Wanneer u op de wachtlijst staat, verwachten wij dat uw gewicht ongeveer gelijk zal blijven of af zal nemen. Het is niet de bedoeling dat u in deze tijd nog veel aankomt!

Opname en operatie

Doorgaans wordt u op de ochtend van de operatie opgenomen. Als het nodig is voor de operatie scheren we uw buik. U krijgt therapeutische strakke kousen aan om de kans op trombose te verkleinen. De eerste of tweede dag krijgt u vloeibare voeding en dit voeren we daarna zo snel als mogelijk op naar vaste voeding. Wanneer u op de derde of de vierde dag uw warme maaltijd goed kunt eten, is het moment voor ontslag gekomen. Als u met ontslag mag, krijgt u een afspraak mee voor de eerste controle. Op deze pagina leest u meer over uw ontslag.

Na de operatie

Wanneer u weer thuis bent, gebruikt u elke dag nog 1 spuitje voor de bloedverdunning totdat ze op zijn. Ook begint u dan met de tabletten om het maagzuur te remmen. U mag na 3 maanden stoppen met het innemen van deze tabletten. Alle controles zijn individueel en zien er als volgt uit (bij normaal verloop):

  • 1e jaar: 1 - 3 - 6 - 9 - 12 maanden;
  • 2e jaar: 18 en 24 maanden;
  • 3e, 4e en 5e jaar: eenmaal per jaar;
  • Na het 5e jaar kunnen de controles bij chirurg/verpleegkundig specialist vervallen;
  • De controles bij de internist blijven levenslang;
  • De controles van de chirurg, diëtist en verpleegkundig specialist zijn in Oostburg.

Bij de internist

Controles bij de internist kunnen zowel bij ZorgSaam als bij ADRZ plaatsvinden. Bij ZorgSaam kunt u terecht bij verschillende internisten in zowel Terneuzen, Oostburg als Hulst. In het ADRZ verzorgt kunt u bij de internist terecht in zowel Goes als Vlissingen. Er is nauw overleg.