Vervoerstypen

Het ambulancepersoneel van ZorgSaam levert preklinische zorg, geleverd in de vorm van spoedvervoer of besteld vervoer. Het spoedvervoer kent 2 soorten, namelijk A1 en A2.

A1

In deze situatie is er levensgevaar. Bij A1-vervoer wordt gebruik gemaakt van sirenes en zwaailichten. Bij deze spoedgevallen dient de ambulance 15 minuten na melding op de plaats van het incident te zijn.

A2

Bij A2-vervoer worden er geen sirenes en zwaailichten gebruikt. De ambulance zal echter direct vertrekken na melding en moet zich net als iedere andere weggebruiker houden aan de verkeersregels. In deze situatie is er geen direct levensgevaar. De ambulance dient binnen 30 minuten ter plaatse te zijn.

B-vervoer

Besteld vervoer wordt (ruim) van tevoren ingepland, zoals bijvoorbeeld het vervoer van verpleeghuis naar een ziekenhuis of van een ziekenhuis naar een ander ziekenhuis.

Piketauto’s

Ook maken wij gebruik van piketauto's. Deze worden gebruikt voor dienstreizen en nooit voor patiëntenvervoer.

Waarom staan jullie langs de kant van de weg bij Vogelwaarde en IJzendijke?

Een vraag die geregeld wordt gesteld aan ons. Dat heeft te maken met de aanrijtijd. Om zo snel mogelijk ter plaatse te kunnen zijn, moeten we soms even op een plek ‘halverwege’ gaan staan. Op dat moment zijn de andere ambulances in de regio bezet. We staan dan bij Vogelwaarde te wachten om én op tijd in regio Hulst én op tijd in regio Terneuzen te kunnen zijn. In IJzendijke staan we om én op tijd in regio Oostburg én op tijd in regio Terneuzen te zijn.