Wat kunnen de oorzaken van slaapstoornissen zijn?

Nachtelijke slaapstoornissen kunnen worden veroorzaakt door:

  • Slaap apneu syndroom. Het Slaap Apneu Syndroom wordt veroorzaakt door een belemmering van de ademweg;
  • Restless legs syndroom. Bij het Restless Legs Syndroom treden plotselinge beenbewegingen op, die de slaap ernstig kunnen verstoren;
  • Insomnia of slapeloosheid is een veel voorkomende stoornis welke leidt tot een tekort aan slaap;
  • Bruxisme (tandenknarsen), daarbij treedt slijtage van gebit en pijn in de kaakkopjes op;
  • Narcolepsie. Narcolepsie is een zeldzame vaak erfelijke, chronische aandoening waarbij slaap- aanvallen optreden;
  • Stress.

Welke soorten slaaponderzoek zijn er?

Om problemen tijdens de slaap te onderzoeken kan de arts u doorverwijzen voor een slaaponderzoek. Daarbij kan een keuze gemaakt worden uit een polygrafie, waarbij metingen worden gedaan van de ademhaling en de beenbewegingen. Voor dit onderzoek komt u voor het aansluiten naar het ziekenhuis, maar gaat u vervolgens naar huis slapen. De ochtend na het onderzoek gaat u dan terug naar het ziekenhuis voor het afsluiten van de apparatuur. Ook kan een polysomnografie afgesproken worden waarbij metingen worden gedaan van de ademhaling, de beenbewegingen en de hersenactiviteit. Bij dit onderzoek kan u net als bij de polygrafie thuis slapen, of klinisch waarbij u een nacht verblijft in het Slaapcentrum op ZorgSaam locatie Antonius te Oostburg.

Wie zijn er bij het slaaponderzoek betrokken?

Het multidisciplinair team bestaat uit neurologen, KNO-artsen, longartsen, klinisch psychologen, KNF-laboranten en vele anderen, die op advies van uw huisarts naar uw slaap/waakproblemen zullen kijken.

Bestaan er slaapadviezen?

Ja. Een goede nachtrust is essentieel. Richtlijnen om goed te kunnen slapen zijn: een regelmatige slaapgewoonte, zo weinig mogelijk stimulerende middelen en een aantal uren voordat u gaat slapen niet eten en drinken, zorg voor voldoende lichaamsbeweging, houdt de slaapkamer fris en probeer mentaal en lichamelijk te ontspannen, probeer overdag niet te slapen en zorg voor een stabiele ligging om te slapen.

Zijn er veel mensen die last hebben van slaapstoornissen?

Er moeten zo’n 500.000 mensen met slaapapneu zijn in Nederland. Dus dat is niet niks. Daarmee hoort het bij de grote ziekten. Vier van de vijf mensen met apneu weten niet dat ze het hebben en lopen dus onbehandeld rond. Jarenlang onbehandeld apneu kan de gezondheid ernstig ondermijnen. En werk en gezin ontregelen.

Hoe kan ik een slaaponderzoek laten doen?

Als u last heeft van slaapstoornissen, dan kunt u uw huisarts vragen om een verwijzing naar het Slaapcentrum.

Wat moet ik voor het slaaponderzoek meenemen?

Bekijk hiervoor de patiëntfolders

Mag ik voor het slaaponderzoek eten?

Ja, u mag voor het slaaponderzoek gewoon eten. Indien u voor het onderzoek een nachtje in het ziekenhuis moet blijven, kunt u evt. een broodmaaltijd of ‘opwarm-maaltijd’ op de afdeling krijgen.