Operatie aan de vergrote prostaat

In overleg met uw behandelend arts is besloten tot een operatie aan de vergrote prostaat. De zogenaamde TUR-P, Trans Urethrale Resectie van de prostaat. Doel van deze operatie is het weghalen van de vernauwing in de plasbuis, veroorzaakt door de prostaat, zodat er weer genoeg ruimte is om normaal te kunnen plassen. Deze informatie is bedoeld om duidelijkheid te geven over de aandoening en de voorgestelde ingreep. Heeft u na het lezen hiervan nog vragen dan kunt u hiermee terecht bij de behandelend arts of de verpleegkundige.

De prostaat

De prostaat is een klier ter grootte van een walnoot. Hij bevindt zich rondom de plasbuis onder de blaas. Tussen de blaas en de prostaat bevindt zich een sluitspier van de blaas, de tweede sluitspier zit onder de prostaat. De prostaatklier produceert vloeistof, het prostaatvocht. Het prostaatvocht komt samen met het zaad (dat in de zaadbal wordt gemaakt) tijdens een zaadlozing naar buiten (sperma), en houdt de zaadcellen in leven tijdens hun tocht naar de eicel.

Prostaatvergroting

De prostaat heeft normaal gesproken de grootte van een kastanje. Rond het 40e levensjaar heeft de prostaat bij de meeste mannen de neiging groter te worden. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan.

Mogelijke klachten

Wanneer de vergrote prostaat de plasbuis gedeeltelijk of geheel dichtdrukt, kunnen de volgende klachten zich voordoen:

  • Minder krachtige urinestraal die soms wordt onderbroken.
  • Plassen komt moeilijk op gang.
  • Meer aandrang en vaker plassen.
  • Moeilijk om de urine op te houden als de aandrang wordt gevoeld.
  • Regelmatig ’s nachts uit bed om te moeten plassen.
  • Nadruppelen of ongewenst urineverlies.
  • Het gevoel dat er urine achterblijft in de blaas na het plassen.

Behandeling van de klachten

De uroloog heeft u het advies gegeven om uw prostaatvergroting operatief te laten behandelen. De anesthesist zal met u de mogelijkheden van verdoving bespreken.

Opname in het ziekenhuis

Er zijn twee verschillende mogelijkheden. U wordt een nachtje opgenomen in het ziekenhuis of u komt voor een dagopname naar het ziekenhuis. Uw uroloog bekijkt wat het beste is voor u. Het is verstandig de medicatie die u gebruikt in de originele verpakking mee te nemen. Op de afdeling helpt de verpleegkundige u klaar te maken voor de operatie. U krijgt een operatiejasje aan en eventueel krijgt u een tabletje om rustig te worden.

De operatie

De ingreep die u zult ondergaan heet Tur-P, dit is de afkorting van Transurethrale resectie van de prostaat. De ingreep vindt plaats op de operatiekamer. Via de plasbuis wordt nu een kijkbuis (cystoscoop) opgeschoven tot in de blaasholte. Door deze buis wordt o.a. een metalen lusje geschoven. Hierdoor kan uw uroloog nu met het metalen lusje gecontroleerd reepjes prostaatweefsel wegsnijden met behulp van elektrische stroom die door het metalen lusje gaat. Op deze manier kunnen ook bloedvaatjes in de prostaat worden dichtgeschroeid. Het prostaatweefsel wordt verwijderd maar het prostaatkapsel blijft zitten. Tijdens de operatie spoelen we de blaas met water. Weefsel dat weggeschraapt wordt, gaat voor onderzoek naar het laboratorium. De uitslag hiervan krijgt u als u op de polikliniek voor nacontrole komt. De operatie duurt ongeveer een uur.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Wanneer u goed wakker bent mag u terug naar de verpleegafdeling. Tijdens de operatie wordt een infuus ingebracht waardoor u vocht toegediend krijgt. Indien u een nacht overblijft in het ziekenhuis, wordt er bij u een blaaskatheter ingebracht. Hierdoor kan de urine continu afgevoerd worden. De urine wordt in een zak opgevangen. Hiermee kan de verpleegkundige de urine controleren op kleur, helderheid en hoeveelheid. De blaaskatheter kan soms pijnlijke krampen veroorzaken. Wanneer dit het geval is kunt u hier medicatie voor krijgen. De verpleegkundige zal de blaaskatheter de volgende dag verwijderen. Indien u voor dagopname bent opgenomen zijn er twee verschillende mogelijkheden:

  1. U krijgt een suprapubis katheter (verblijfskatheter door de buik heen naar de blaas) De katheter dient als noodoplossing wanneer het gewoon plassen thuis niet lukt. Via de katheter kan u de urine dan aflaten lopen.
  2. Ook kan het zijn dat uw uroloog beslist dat u geen katheter nodig heeft.

Doordat de operatie via de plasbuis wordt uitgevoerd heeft u geen uitwendige wond. Wel is er inwendig een wond. Hierdoor kunt u de eerste dagen pijn hebben. Hier krijgt u pijnstilling voor. Na het verwijderen van de blaaskatheter moet het spontane plassen weer op gang komen. Vaak gaat dit vlot en voorspoedig. Soms kunnen er in het begin problemen zijn. De eerste tijd moet u vaak plassen en is het gevoelig en branderig. Ook kan het zijn dat u niet direct volledige controle over de blaas hebt. De ergste problemen zijn over het algemeen binnen enkele dagen verdwenen.

Terug naar huis

Wanneer de katheter de volgende dag verwijderd is en u geen problemen hebt bij het plassen, mag u naar huis. Indien u voor dagopname kwam en u heeft een suprapubis katheter gekregen, gaat u met deze katheter naar huis. Uw uroloog spreek met u af wanneer deze op de poli verwijderd wordt. Voor u naar huis gaat zal de verpleegkundige u vertellen wat u kunt verwachten. En ook wat u wel en niet mag doen de eerste weken.

Tijdelijke plasproblemen

Wanneer u naar huis gaat is de inwendige wond nog niet genezen. Dit kan ongeveer twee maanden duren. In deze periode kunnen er nog wat plasproblemen blijven bestaan. Deze problemen verdwijnen als de wond genezen is. De eerste zes weken kan er ook incidenteel nog wat bloed bij de urine zitten. Wanneer dat het geval is, doet u het dan rustig aan en drink voldoende tot het bloed verdwenen is. Wanneer de urine meerdere dagen achtereen bloederig blijft is het verstandig contact op te nemen met de polikliniek urologie.

Adviezen

Drink minstens 2 liter per dag en bij warm weer liefst meer, tot de urine weer helemaal normaal is. Daarnaast adviseren wij u om de eerste zes weken na de operatie:

  • Alcoholgebruik te matigen tot 2 glazen per dag.
  • Geen zware lichamelijke arbeid te verrichten.
  • Niet te fietsen.
  • Niet te hard te persen bij de stoelgang.

Seksualiteit en kinderwens

De operatie hoeft geen invloed te hebben op uw seksleven. Dit kan niet genoeg benadrukt worden. In het begin kan het vrijen nog wat pijnlijk zijn. Wanneer de operatiewond genezen is zal de seksuele behoefte weer snel terugkeren. Uw seksuele gevoelens en de beleving van seks zullen door de operatie niet veranderen. Een aantal mannen ervaart zelfs een verbetering van het seksleven, doordat zij geen last meer hebben van de plasklachten.

Na een operatie is het vrijwel altijd zo dat het sperma bij een zaadlozing niet meer naar buiten komt. Het zaadvocht neemt de weg van de minste weerstand en dat is in de richting van de blaas. Het sperma lost dan op in de urine en wordt later ongemerkt uitgeplast. Het gevoel tijdens het klaarkomen verandert hierdoor niet, u komt alleen ‘droog’ klaar. Dit betekent dat u met de seksuele omgang geen kinderen meer kan verwekken. Mocht u nog wel een kinderwens hebben, bespreek dit dan voor de ingreep met uw uroloog.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren bellen met de polikliniek urologie. Wij zijn graag bereid uw vragen te beantwoorden.

ZorgSaam ziekenhuis:

  • locatie De Honte Terneuzen        tel: 0115- 688340
  • locatie Antonius Oostburg           tel: 0117- 459373
  • locatie Liduina Hulst                     tel: 0114- 373020

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.