Binnenkort zal bij u een stukje weefsel uit de prostaat worden weggenomen voor nader onderzoek. Dit heet een ‘prostaatpunctie’ of ‘prostaatbiopsie’. Op deze pagina treft u nadere informatie aan over het onderzoek, de voorbereidingen die hierbij plaatsvinden en de nazorg.

De prostaat is een klier die rond de plasbuis ligt (vlak onder de blaas, tegen de darmwand aan). Door inwendig onderzoek via de anus kan een arts de prostaat voelen. De uroloog heeft dit onderzoek al bij u gedaan. Hij beoordeelt dan de grootte en de vorm van de prostaat. Met de prostaatecho kan de arts de structuur van de prostaat bekijken. Zo is het mogelijk nog nauwkeuriger allerlei afwijkingen op het spoor te komen. Echografie is een techniek waarbij met behulp van geluidsgolven inwendige organen bekeken kunnen worden. Er wordt hierbij geen röntgenstraling gebruikt. Wanneer het nodig is kan de arts ook in de prostaat prikken om wat weefsel af te nemen voor verder onderzoek. Dit gebeurt echogeleid, dat wil zeggen dat de arts met behulp van echoapparatuur op een computerscherm precies kan zien waar hij prikt. Zodoende kan hij de plaats van de punctie nauwkeuriger bepalen dan wanneer hij de prostaat alleen met de vinger voelt. Het onderzoek van prostaatweefsel kan nodig zijn om kwaadaardigheid uit te sluiten.

Voorbereiding op het onderzoek

De prostaatpunctie gaat door de darmwand heen. In de darm zitten bacteriën. Om infectie te voorkomen moet u twee uur voor het onderzoek starten met het innemen van antibiotica. U krijgt een recept mee bij het maken van de afspraak voor de punctie. Indien u overgevoelig bent voor antibiotica geeft u dit dan door aan uw uroloog.

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is de kans op een nabloeding na de prostaatpunctie wat groter. Staat u onder controle bij de trombosedienst of slikt u regelmatig Marcoumar, Sintrom, Aspirine, Ascal 80/38 of Plavix, meldt u dit dan van te voren aan de arts. De punctie kan alleen plaatsvinden als u, in overleg met uw arts, het gebruik van de bloedverdunners op tijd gestaakt heeft. Dat is voor Aspirine, Ascal 80/38, en Plavix tenminste vijf dagen en voor Sintrom of Marcoumar uitsluitend in overleg met de arts.

Verder zijn er geen speciale voorbereidingen nodig. U mag alles eten en drinken.

Het onderzoek

U ligt met bloot onderlichaam op de onderzoeksbank. U ligt op uw linkerzij met opgetrokken knieën of op de rug met de benen in beensteunen. Hierna brengt de arts de echosonde (transduser) in de anus en bekijkt met de echo uw prostaat. Deze staaf is iets dikker dan de vinger. Het inbrengen voelt ongemakkelijk aan, maar is niet pijnlijk. Alle delen van de prostaat worden bekeken en eventuele afwijkingen opgespoord. Onder controle van de echo neemt de arts met een lang, dun naaldje weefsel af voor onderzoek. Om voldoende weefsel te verkrijgen prikt de arts een aantal keren. U hoort hierbij steeds een kort, tikkend geluid. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen. Na de punctie verwijdert de arts de echosonde weer. U krijgt van de assistente een verbandje om in de broek te leggen in verband met eventueel bloedverlies.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u meteen naar huis, nadat er een vervolgafspraak gemaakt is met u, voor de uitslag van dit onderzoek. Het is het verstandig om veel te drinken na het onderzoek (echter geen alcohol). Na het onderzoek is het normaal dat er wat bloed bij de ontlasting zit, maar ook in de urine of bij een zaadlozing kunt u de eerste tijd wat bloed aantreffen.

De uitslag

Uw eigen uroloog ontvangt de uitslag. Hij zal deze en ook de verdere behandeling met u bespreken.

Wanneer contact opnemen?

U moet contact opnemen met de polikliniek urologie of met de dienstdoende uroloog als u langer dan twee dagen veel bloed in de urine of ontlasting ziet, als u het gevoel heeft van een volle blaas, maar toch niet kan plassen of als u koorts krijgt van boven de 38 graden, binnen twee dagen na de punctie, die gepaard gaat met rillingen.

Gebeurt dit buiten kantooruren, dan moet u direct naar de spoedeisende hulp (SEH) gaan en vermelden dat u een punctie bij de uroloog hebt gehad.

Belangrijke telefoonnummers

De informatie op deze pagina beschrijft de algemene procedure en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Heeft u na het lezen hiervan behoefte aan meer informatie, dan kunt u contact  opnemen met polikliniek urologie.

  • Locatie De Honte in Terneuzen:        0115 68 83 40
  • Locatie Antonius in Oostburg:           0117 45 93 73
  • Locatie Liduina in Hulst:                      0114-37 30 00

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.