Oefentherapie na artroscopie van de enkel

Allerlei delen van een gewricht kunnen door ongeval of ziekte beschadigd worden. Voor een deel kunnen deze beschadigingen geconstateerd worden door lichamelijk onderzoek en/of röntgenfoto’s. Waar dit niet goed mogelijk is, biedt de artroscopie een methode om bijna altijd zowel een precieze diagnose te stellen als eventueel tegelijkertijd behandelend op te treden. Tijdens dit onderzoek heeft de orthopedisch chirurg namelijk direct zicht op de gewrichtsvlakken (het kraakbeen) en de “weke delen”, zoals slijmvlies en banden.

Voordelen

Het voordeel van een artroscopie is dat de orthopedisch chirurg met slechts enkele kleine sneetjes méér van het enkelgewricht te zien krijgt dan bij de zogenaamde “open operatie”, waarvoor hij een grote wond nodig heeft. Een ander voordeel is dat u maar korte tijd of zelfs helemaal niet in het ziekenhuis hoeft te verblijven en dat u in het algemeen weer spoedig rond loopt. Het herstel is duidelijk korter dan bij de zogenaamde open operatie.

De meest voorkomende gewrichtsbeschadigingen zijn:

 • Gescheurd of abnormaal kraakbeen.
 • Gescheurde banden.
 • Losse bot- en kraakbeenstukjes.
 • Ontstoken gewrichten.

Wat is een artroscopie

Artroscopie, ook wel kijkoperatie genoemd, is een operatie die plaatsvindt onder plaatselijke verdoving via een prikje in de rug. Na de verdoving maakt de orthopedisch chirurg twee of drie sneetjes van zo’n 1/2 cm in de huid en brengt de artroscoop in het enkelgewricht. Een artroscoop is een smalle buis van 2 tot 8 mm doorsnede, met een miniatuurlens en een lichtkabel. Door de kabel wordt licht geleid naar het eind van de artroscoop in de enkel.

Via de lens verschijnt een beeld van het gewricht op het beeldscherm dat in de operatie-kamer is opgesteld. Door een van de andere kleine sneetjes kan de orthopedisch chirurg verschillende instrumenten invoeren, zoals bijvoorbeeld schaartjes en tasthaakjes of paktangetjes om losse stukjes kraakbeen te verwijderen. Ook wordt er vloeistof in het gewricht gespoten waardoor de enkel uitzet en de orthopedisch chirurg gemakkelijker kan werken. Verder is er ook speciale kleine slijpapparatuur in te brengen om ruw kraakbeen weer glad te maken of om ontstoken slijmvlies te verwijderen. Het is mogelijk dit onderzoek ook bij andere beschadigingen en gewrichten toe te passen, zo ook wordt hij gebruikt voor de knie met een kapotte meniscus.

Artroscopie van de enkel

Na de operatie

Na de operatie wordt het gewricht verbonden en wordt u naar de uitslaapkamer gereden. Soms is het niet mogelijk om de beschadiging met behulp van een artroscopie te behandelen en moet er toch een open operatie aan te pas komen. Dit kan direct of in een later stadium, wanneer de mogelijkheden met u besproken zijn. De ingrepen zijn meestal weinig belastend. Voordat u het ziekenhuis verlaat leert u van de fysiotherapeut hoe u het behandelde enkel-gewricht moet gebruiken, welke oefeningen goed zijn en welke bewegingen u moet vermijden. Vaak heeft u ook na ontslag oefentherapie bij de fysiotherapie nodig. Bij een controlebezoek wordt de enkel bekeken, eventuele hechtingen worden verwijderd. In de meeste gevallen mag u gewoon lopen op het been en heel snel uw dagelijkse bezigheden hervatten. Indien dit niet het geval is wordt dit uitdrukkelijk vermeld en wordt eventueel geadviseerd tot aan de eerste controle bij de arts op krukken te lopen.

Fysiotherapie

Voor een spoedig herstel krijgt u van uw fysiotherapeut een paar oefeningen uitgelegd, welke u thuis de eerste dagen moet herhalen. Deze oefeningen worden in deze folder beschreven.

Oefening 1

Het is zeer belangrijk dat u de enkel volledig op en neer kunt bewegen. Trek hiervoor de tenen naar u toe en duw ze dan weer van u weg.

Oefening 2

Volgend op de vorige oefening beschrijft u cirkels met de enkel, afwisselend met de klok mee en tegen de klok in.

Oefening 3

Als laatste oefening draait u de voetzolen van elkaar af en naar elkaar toe.

Naast deze oefeningen moet u proberen om goed te lopen. Dus niet met een stijve enkel, maar de enkel buigen en strekken tijdens het lopen.

Nog enkele adviezen

 • Oefen minimaal 3 maal daags en telkens drie series van 10 herhalingen per oefening.
 • Afhankelijk van uw conditie mag u het aantal herhalingen per oefening opvoeren.
 • Als de enkel dik wordt kunt u beter extra rust nemen met het been omhoog, eventueel kunt u een ijspakking op de enkel leggen.
 • Loop de eerste dagen niet te veel, maar loop wel goed.
 • Doe het tot aan de eerste controle bij de arts rustig aan, dus spring niet onmiddellijk op de fiets of ga geen 20 km. wandelen.

Verdere informatie

Indien u nog meer vragen heeft over de oefeningen kunt u altijd contact opnemen met uw behandelend fysiotherapeut. Het telefoonnummer is:

 • In locatie De Honte: 0115 688262
 • In locatie Antonius: 0117 459217