Oefentherapie na arthroscopie van de knie

Bij een kijkoperatie (arthroscopie) kijkt de arts met behulp van een kijkinstrument letterlijk in de knie. Hij schuift dit kijkinstrument (de arthroscoop) door een klein sneetje in de huid in de knie. Aan het uiteinde van de arthroscoop zit een kleine camera waardoor de arts de binnenkant van de knie op een beeldscherm kan bekijken. Tijdens de ingreep kan de arts kijken naar beschadigingen in de knie. De meniscus, het kraakbeen en de gewrichtsbanden kunnen goed beoordeeld worden via een arthroscopie. Het is ook mogelijk om tijdens de kijkoperatie een behandeling aan de knie uit te voeren. Door een tweede sneetje in de huid te maken kan de arts een ander instrument in de knie brengen. Bijvoorbeeld een schaartje of grijpertje. Hiermee kan de knie worden schoongemaakt door het weghalen van losse stukjes kraakbeen of meniscus en ruwe oppervlaktes kunnen weer worden glad gemaakt. Ook kan de arts een gescheurde meniscus hechten of (deels) verwijderen. Tijdens de ingreep wordt er vloeistof in het gewricht gespoten waardoor de knie uitzet. Hierdoor kan de orthopedisch chirurg makkelijker werken.

De operatie

Een arthroscopie vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving via een ruggenprik. Uw onderlichaam is dan verdoofd, maar verder bent u bij bewustzijn en kunt u op het beeldscherm meekijken met het werk van de orthopedisch chirurg. De operatie zelf duurt gemiddeld tussen de 15 en 30 minuten. De sneetjes in de knie worden aan het eind van de operatie gehecht. Na de operatie wordt er een drukverband om de knie gedaan en komt u terecht op de recovery (uitslaapkamer).

Na de operatie

In de meeste gevallen mag u gewoon op het been steunen en heel snel uw dagelijkse bezigheden hervatten. Krukken zijn dus niet verplicht, maar kunnen u de eerste dagen comfort bieden. Indien bovenstaande niet op u van toepassing is, krijgt u dit te horen van uw orthopedisch chirurg en/of de fysiotherapeut. Bouw na de operatie uw dagelijkse bezigheden rustig op en let op tekenen van overbelasting (meer pijn, meer zwelling die niet verdwijnt na een nacht rust of een knie die warmer aanvoelt dan normaal na de operatie). Laag inspannende (sport)activiteiten zijn toegestaan na 6 weken. Er kan nog enige tijd sprake zijn van zwelling in de knie, hiervoor krijgt u voorafgaand aan de operatie een kous aangemeten. Deze dient u te gaan dragen wanneer het drukverband eraf mag, dit is vaak 72 uur na de operatie. Deze elastische kous heeft als doel de zwelling tegen te gaan, dus wanneer uw knie weer zijn normale omvang heeft mag u de kous af laten.

Indien er sprake is van zwelling in de knie, is het verstandig om de knie geregeld hoog te leggen. Belangrijk is dan wel dat de voet en knie hoger liggen dan de rest van het been, doe dit door een kussen onder de voet te leggen en niet onder het kniegewricht zelf. Ook koelen met een coldpack (let er op om altijd een theedoek om de coldpack te wikkelen) is goed tegen de zwelling.

Fysiotherapie

Wanneer fysiotherapie voor u geïndiceerd is, krijgt u van de arts een verwijzing mee om met fysiotherapie te starten. Hier kunt u ten vroegste mee beginnen als het drukverband is verwijderd, dus na 3 dagen. Het komt ook vaak voor dat de orthopedisch chirurg pas bij de controle op de poli een verwijzing mee geeft. Om de tussenliggende periode te overbruggen krijgt u van de fysiotherapeut in het ziekenhuis oefeningen mee waar u thuis mee aan de slag kunt. Deze oefeningen zijn gericht op het herstel van de beweeglijkheid van de knie en deels ter verbetering van de spierkracht. De oefeningen worden hieronder verder beschreven. Probeer 3x per dag te oefenen, herhaal iedere oefening 10x. In de loop van de tijd, kunt u het aantal herhalingen per oefening gerust iets opvoeren.

Oefening 1
Oefening 1

Het is heel belangrijk dat u de knie  volledig kunt strekken. Deze oefening voert u het beste uit door op bed of op de bank te liggen en de knie volledig te strekken door de bovenbeenspier aan te spannen. Span de bovenbeenspier aan en houdt deze 3-5 seconden aangespannen

Oefening 2
Oefening 2

De buiging in de knie oefent u het makkelijkst wanneer u op een stoel zit. Buig de knie zo ver u kunt en houdt dit 10 seconden vast. Let er op dat u met beide billen op de stoel blijft zitten. Help eventueel door het gezonde been over het geopereerde been te leggen ter hoogte van de enkel en probeer met het gezonde been het geopereerde been nog verder naar achteren te drukken

Oefening 3
Oefening 3

Een kleine oefening om alvast een beetje spierkracht te trainen. Strek de knie maximaal zoals in de eerste oefening beschreven staat. Houdt nu deze beweging niet 3 seconden aan, maar hef het been gestrekt een stukje van de onderlaag.

Algemene adviezen

Doe het de eerste weken rustig aan, bouw uw dagelijkse activiteiten geleidelijk op. Ga dus niet direct fietsen of kilometers wandelen. Loop zeker in het begin niet teveel. Let erop dat u goed loopt en meerdere keren per dag. Houdt er rekening mee dat het lopen op een ongelijke of zachte ondergrond zwaarder is dan op de stoep. Wanneer uw knie na activiteit flink gezwollen is, leg het been dan hoog en koel de knie met een coldpack. Om veilig te kunnen fietsen en autorijden moet u er zeker van zijn goed te kunnen reageren in noodsituaties. Dus om veilig te kunnen fietsen is het belangrijk dat u snel op- en af kunt stappen en voor het autorijden is het belangrijk dat u snel met de voeten de pedalen in kunt trappen. In beide gevallen is het van belang dat u niet met krukken loopt.

Contactgegevens

Fysiotherapie ZorgSaam:

  • Locatie De Honte in Terneuzen: 0115-688262
  • Locatie Antonius in Oostburg: 0117-459060

Email: FysioZorgSaam@zzv.nl