Deze informatie is bedoeld om uw kind zo goed mogelijk voor te bereiden op een EEG-onderzoek (Elektro-Encephalogram ). Wij verzoeken u het haar van uw kind voor het onderzoek te wassen. Wil u geen baby-olie, haarversteviger, gel, wax of haarlak na het wassen gebruiken. Deze middelen kunnen de meting beïnvloeden. Graag ook de oorbellen uit doen voor het onderzoek. Gebruikt uw kind medicijnen, neem deze dan mee of schrijf op om welke medicijnen het gaat. De medicijnen kunnen van invloed zijn op de resultaten van het onderzoek. Het is handig een knuffelbeestje, pop, voorleesboekje en/of iets te drinken mee te nemen. U kunt de informatie samen met uw kind lezen. Voor eventuele vragen of suggesties kunt u altijd terecht bij de afdeling waar het onderzoek plaats vindt; de afdeling klinische neurofysiologie, route 32, 33, 34, locatie De Honte in Terneuzen, tel. 0115-688406.

Iris krijgt een EEG

Je bent al eens in het ziekenhuis bij de dokter geweest. De dokter heeft verteld dat we van jouw hoofd een filmpje moeten maken. Bij dit onderzoek mogen papa en/of mama mee komen. Broertjes en/of zusjes mogen niet mee. Hier zie je Iris die net als jij een EEG-onderzoek krijgt. De dokter wil kijken of alles goed is met haar hoofd. Iris gaat daarom naar het ziekenhuis Thuis wast Iris eerst haar haren.

Zó, Iris is er klaar voor. Als ze in de wachtkamer zit komt een zuster of broeder haar halen. Papa en/of mama gaan met haar mee. In het onderzoekskamertje mag ze plaats nemen in de grote stoel óf ze mag bij papa of mama op schoot zitten. Iris vindt het allemaal wel een beetje eng, maar gelukkig legt de zuster of broeder eerst alles uit. Iris is aan de beurt voor het onderzoek. Daar staat een gekke stoel waar ze in mag gaan zitten. Haar hoofd wordt met een lintje opgemeten. Met een potlood worden streepjes op haar voorhoofd gezet, waar kleine ronde pleistertjes op worden geplakt. Dan komen er een soort klipoorbelletjes op haar oren, dit doet geen pijn. Daarna krijgt Iris een gekleurde muts op, met allemaal gekke draadjes eraan. De muts moet goed blijven zitten. Daarom krijgt ze een band rond haar buik waar de muts aan vast blijft zitten. Ze krijgt ook naast beide ogen een plakkertje. Rond haar beide polsen krijgt Iris ook nog een bandje. Iris vind het allemaal spannend, maar het doet gelukkig geen pijn.

Iris ziet dat de zuster een spuit pakt. Iris schrikt ervan. Toch geen prik? “Nee geen prik, ik spuit alleen een soort gel door de gaatjes in de muts. Dat doet wel een beetje pijn, want ik krab een beetje op je hoofd en het is ook een beetje koud dan”. “Ga je mij dan prikken?”, vraagt Iris. “Nee echt niet”, zegt de zuster. Iris kijkt naar mama. “Nee”, zegt mama, “er wordt niet geprikt”. De zuster gaat even kijken of alles goed zit. Eén gaatje moet opnieuw. Dan zit alles goed. Iris moet nu stil blijven zitten. Ze krijgt nog een soort rolletje in de nek, zodat de dopjes in de muts niet tegen mam of de stoel zitten. De zuster gaat een stukje verder achter de computer zitten, maar kan Iris en haar mama of papa nog wel zien via een camera die voor haar aan de muur zit. De zuster zegt steeds wat ze moet doen. Een paar keer zuchten. Ogen open. Ogen dicht. Iris wil wat tegen mama zeggen, maar dat mag nu niet. Iris vindt het lang duren, toch is het maar een klein half uurtje. Gelukkig doet het geen pijn.

Even moet nog het licht uit. De zuster hangt een lamp boven Iris haar hoofd. De lamp knippert, net een soort discolamp. De zuster vraagt ook of ze haar ogen even dicht wilt doen en dan gaat de lamp weer knipperen, ze ziet nu allerlei kleurtjes. Daarna mag ze nog even stil blijven zitten in de wat donkere kamer. Klaar, zegt de zuster en ze doet het licht weer aan. De zuster haalt de muts van Iris haar hoofd en de rest van de plakkertjes mogen er allemaal af. De zuster maakt haar hoofd schoon met water, maar haar haren blijven nog wel een beetje plakkerig. Dit is van de gel. “Dat kun je er thuis wel uitwassen hoor”, zegt de zuster. Het onderzoek is klaar en ze mag weer naar huis. Dag Iris.

EEG na slaapdeprivatie

Het kan ook zo zijn dat je een EEG krijgt, nadat je een stuk van de nacht wakker bent gebleven. Het is dan de bedoeling dat de dokter onderzoekt wat je hersenschors doet nadat je expres je slaappatroon hebt beïnvloedt. Als je jonger bent dan 14 jaar, kan je natuurlijk niet de hele nacht wakker blijven. We proberen dan volgend schema aan te houden:

0 – 2 jaar: Na het ontwaken ’s ochtends (06:00 uur -07:00uur) wakker houden. EEG-onderzoek om 13:00 uur.

2 – 4 jaar:  Wakker maken om 05:00 uur / ’s ochtends wakker blijven. EEG-onderzoek om 13:00 uur. Als het kind niet meer gewend is om een middagdutje te doen: als 4 – 6 jaar:

4 – 6 jaar: Tussen 22:00 uur en 23:00 uur naar bed en opstaan om 05:00 uur / wakker blijven. EEG-onderzoek om 13.00 uur.

6 – 10 jaar: Om 24:00 uur naar bed en om 05:00 uur opstaan / wakker blijven. EEG-onderzoek om 13:00 uur.

10 – 14 jaar:  Om 24:00 uur naar bed en om 03:00 uur opstaan / wakker blijven. EEG-onderzoek om 10:00 uur.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.