Dementie in beweging

Bewegen: gezond en nog leuk ook!

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog leuk ook. Meer bewegen is juist ook voor mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie een goed idee. U zult zien dat u zich een stuk prettiger voelt als u regelmatig in beweging komt en blijft!

Uit onderzoek is gebleken dat bewegen van groot belang is voor het uithoudingsvermogen, behoud van spierkracht, balans en coördinatie en een gunstig effect heeft op het denkvermogen (= de cognitie). Daarnaast heeft het een positief effect op het slaappatroon, de eetlust, de stemming, de communicatie en kan het angst en onrust verminderen. Deze gevolgen van het beweegprogramma hebben allemaal een positieve effect op mensen met dementie. Er zijn  ook positieve resultaten van de beweegprogramma's op mantelzorgers. Zij slapen beter en hebben minder psychische spanning. Mensen met dementie en mantelzorgers hebben de mogelijkheid om een beweegprogramma te volgen in ZorgSaam Ziekenhuis.

Beweegprogramma Fysiotherapie ZorgSaam

Het beweegprogramma is een drie maanden durende training waarbij u 1 x per week oefent. De training vindt plaats in de oefenzaal van afdeling fysiotherapie Terneuzen. U oefent in groepsverband in de vorm van een circuit training. De intensiteit en accenten zijn individueel: ieder op zijn eigen niveau. De training is eenmaal per week op woensdag van 10.00 tot 11.00 uur gedurende drie maanden. Voordat we met de training starten, nodigen we u uit voor een intake samen met uw mantelzorger. U neemt de ingevulde vragenlijst mee. Deze lijst met vragen naar uw welbevinden krijgt u  mee van de arts die u aanmeldt voor het beweegprogramma. Ook uw mantelzorger kan deelnemen aan het beweegprogramma, maar is dit niet verplicht. De intake bestaat uit vragen over uw ziektegeschiedenis en het verloop van de ziekte. Daarnaast nemen we een aantal testen af. Dit duurt 30 tot 60 minuten. De tijd hangt af van of u samen gaat deelnemen of niet. Als u aanvullend verzekerd bent, vergoedt uw zorgverzekeraar het beweegprogramma. Dit geldt voor zowel de persoon met dementie als de mantelzorger. Informeer bij uw zorgverzekeraar of u aanvullend verzekerd bent. U kunt vragen voor welk bedrag en voor hoeveel behandelingen fysiotherapie.

Bewegen en dementie

Een slechte gezondheid kan dementie verschijnselen verergeren. Daarom is regelmatig bewegen zeer aan te raden. Verschillende zintuigen worden aangesproken (horen, zien, voelen) en sociaal contact wordt gestimuleerd. Daarnaast bevordert regelmatig bewegen de spierkracht en coördinatie waardoor u minder valt. Van bewegen wordt u lichamelijk aangenaam vermoeid. U slaapt daardoor beter. Regelmatig bewegen heeft vaak een gunstig effect op de stoelgang. Door regelmatig bewegen blijft u beter in staat om alledaagse activiteiten uit te voeren. Deze activiteiten kunnen bijdragen aan structuur in uw dagelijks ritme en gaan verveling tegen. Lichamelijke activiteit bevordert de kwaliteit van leven en kan het normale verloop van de dementie vertragen.

Naast het beweegprogramma is het belangrijk dat u de andere dagen ook beweegactiviteiten uitvoert. Bij de keuze van deze beweegactiviteiten is het belangrijk dat u de activiteiten leuk vindt. Sport- en spelvormen die zijn afgeleid van activiteiten die in de jonge jaren beoefend werden, vormen hiervoor een goed uitgangspunt. Tijdens het beweegprogramma kunt u alternatieven bespreken met uw fysiotherapeut. Zwemmen, dansen of gymnastiekoefeningen, eventueel op muziek, zijn vaak goede voorbeelden. Het ‘Meer Bewegen voor Ouderen’ (MBVO) heeft een gevarieerd aanbod op dit gebied. Dit activiteitenaanbod is bekend bij de Stichting Welzijn Ouderen in uw gemeente.

Het is van belang dat u zo lang mogelijk deel  blijft nemen aan huishoudelijke taken. Ook een dagelijkse wandeling en, indien mogelijk, een fietstochtje horen daarbij. Vanwege het niet altijd herkennen van plaatsen en straten kan begeleiding hierbij wenselijk zijn. Samen is ook gezelliger! Probeer regelmaat te brengen in uw dagelijkse activiteiten. Dit geeft extra houvast.

Hoeveel bewegen is gezond?

Bewegen voor uw gezondheid betekent elke dag een half uur bewegen. Dit half uur kunt u spreiden over de gehele dag. Bijvoorbeeld 10 minuten wandelen, 10 minuten oefeningen doen en nog eens 10 minuten actief meehelpen in het huishouden. Een stevige wandeling en traplopen zijn al voldoende intensief. Een beetje inspannen waarbij de hartslag iets omhoog gaat hoort daarbij. Vergeet vooral niet: iets is beter dan niets!

De rol van de omgeving

Bij het stimuleren van mensen met dementie speelt de naaste omgeving,  zoals partner, kinderen en vrienden een belangrijke rol. Zij kunnen mensen begeleiden bij een dagelijkse wandeling of fietstocht om bijvoorbeeld boodschappen te doen. De route van deze dagelijkse tochtjes moet, voor de herkenning, zo veel mogelijk hetzelfde blijven. Wanneer al voor aanvang van de ziekte werd deelgenomen aan bewegingsactiviteiten, is het belangrijk om deelname aan deze activiteit zolang mogelijk te blijven stimuleren. Begeleiding van en naar de activiteit en het informeren van de leiding horen daarbij.

Samenvattend

  • Regelmatig bewegen is zeer aan te raden bij dementie. 
  • Probeer regelmaat te brengen in uw dagelijkse activiteiten.
  • Een half uur per dag sportief bewegen is een gezond streven.
  • Lopen lijkt het meest positieve effect te hebben op de stemming.

Daarom hopen wij u snel te begroeten op het Beweegprogramma Fysiotherapie ZorgSaam in Terneuzen.

Voor informatie:

Fysiotherapie ZorgSaam, Wielingenlaan 2, Terneuzen, Tel: 0115-688262 Email: fysiozorgsaam@zzv.nl