U heeft een afspraak gekregen om een CT-scan te laten maken op de afdeling Radiologie. (Route 65 in Terneuzen, route 75 in Oostburg). Uw behandelend arts heeft u hier al iets over verteld. Hier krijgt u meer informatie over wat een CT-scan inhoudt. Het kan zijn dat het onderzoek bij u hier iets van afwijkt.

Een CT-scanner is een röntgenapparaat waarin de röntgenbuis heel snel rondom het lichaam draait. Het maakt opnames van het lichaamsdeel dat gescand wordt. Daarna maakt de computer van al die opnames doorsnedes van het lichaamsdeel, een CT-scan. Daarop zijn botten te zien, maar ook bloedvaten en organen.

Contrastmiddel

Om bloedvaten en organen beter zichtbaar te maken wordt er bij een CT-scan soms gebruik gemaakt van contrastvloeistof. Om u deze vloeistof toe te dienen wordt er door de laborant een infuus geprikt. Tijdens het onderzoek krijgt u door dit infuus contrastvloeistof toegediend. Van deze vloeistof kunt u het warm krijgen. Ook kan deze vloeistof een vieze smaak in de keel geven of het gevoel dat u in de broek plast. Dit gebeurt niet echt, dit is een gevoel.

Bij bepaalde onderzoeken wordt er vooraf aan u gevraagd om water of contrastmiddel te drinken. Controleer uw afspraakbevestiging om te kijken of u zich moet voorbereiden met contrastmiddel (Telebrix) of water. Om het laatste stuk van uw darm ook goed van de organen te kunnen onderscheiden wordt er soms op aanvraag van de Radioloog nog wat contrastvloeistof via een dun slangetje in de anus gebracht.

Overgevoelig voor (Jodiumhoudend) contrastmiddel

Bij een klein aantal patiënten treedt een allergische reactie op, waar in de meeste gevallen geen behandeling voor nodig is. Hebt u ooit zo’n reactie gehad of bent u allergisch voor jodiumhoudende middelen?  Meld dit dan van tevoren bij uw behandelend arts en bij de radiodiagnostisch laborant.

Als u bekend bent met een allergie voor jodiumhoudend contrast, dan krijgt u van uw behandelend arts ruim voor het onderzoek medicijnen, die een allergische reactie helpen voorkomen.

Contrastmiddel en de nieren

Bij een CT-onderzoek met contrastmiddel kijken we voor het onderzoek altijd hoe uw nieren werken. De behandelend arts kijkt hiervoor naar de nierfunctie in het bloed. Wanneer uw nierfunctie verminderd is, dienen we vooraf via een infuus extra vocht toe ter bescherming van de nieren. De behandeld arts zal dit indien nodig, vooraf met u bespreken.

Het is belangrijk dat u de dag voor het onderzoek en de dag na het onderzoek extra water drinkt, max 2 glazen.

Voorbereiding

Kleding

Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Over het algemeen hoeft u zich niet uit of om te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af. Metaal verstoort namelijk het beeld van de scanner. Krijgt u een CT-scan van de buik? Houd er dan rekening mee dat we u vragen om de broek iets te laten zakken om zo de knoop en rits buiten de scan te houden.

Medicijnen

Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van tevoren van uw behandelend arts.

Eten en drinken

Voor een CT-scan met contrastmiddel mag u vier uur van tevoren niks meer eten of drinken. Tenzij op de afspraakbevestiging beschreven staat dat u iets moet drinken. U kunt medicijnen gewoon (met water) innemen als dat nodig is.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Neem dan contact op met uw behandelend arts en meld het voorafgaand aan het onderzoek bij de afdeling Radiologie.

Wat moet u meenemen?

Neem de papieren mee die u van ons of de huisarts heeft gekregen. Bent u niet bekend in dit ziekenhuis? Schrijf u dan in aan de receptie bij de hoofdingang. Hiervoor dient u een geldig identiteitsbewijs mee te nemen.

Meld bijzonderheden vooraf

Laat het ons weten wanneer u een lichamelijke beperking of handicap hebt. Zo kunnen we als het nodig is extra tijd inplannen voor uw onderzoek.

Bent u moeilijk te prikken, dan is het verstandig om dit vooraf al te melden bij de balie en 15 minuten eerder te komen voor het onderzoek.

De dag van het onderzoek

Waar moet u zich melden?

Bij aankomst op de afdeling Radiologie dient u zich te melden bij een van de medewerkers achter de balie. Zij vertellen u voor welke deur u plaats mag nemen.

Het onderzoek

Vanuit de wachtkamer komt een radiodiagnostisch laborant u halen en neemt een paar korte vragen met u door. Ook zal hij/zij vragen de sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen uit of af te doen. In de onderzoekskamer komt u op een smalle tafel te liggen, meestal op de rug. Indien nodig wordt een infuus geprikt en/of contrastmiddel in de anus toegediend (Zie kopje “Contrastmiddel”)  Tijdens het onderzoek schuift de tafel langzaam door de opening van de CT-scanner. Een gedeelte van uw lichaam ligt dus een korte tijd in de opening van de scanner. In deze buis bevindt zich de röntgenbuis die om u heen draait. Hier merkt u niet veel van.

De laborant bedient de scanner vanuit de aangrenzende ruimte en spreekt met u via een intercom. Tijdens de scan kan de laborant u horen en zien. De laborant maakt enkele scans die steeds een aantal seconden duren en kan u daarbij ook vragen om even de adem in te houden.

Duur van het onderzoek

Het maken van een CT-scan duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

Nazorg

Na het onderzoek is het belangrijk dat u wat extra (2 glazen) water drinkt. Hierdoor plast u de contrastvloeistof sneller uit, dit is beter voor de nieren.

Uitslag

U krijgt de uitslag niet meteen te horen. De uitslag komt terecht bij uw behandelend arts. Deze zal de uitslag met u bespreken bij de volgende afspraak.

Bent u verhinderd?

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen.

Hebt u nog vragen?

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Dat kan op werkdagen tussen 8:00 en 12:00 en tussen 13:00 en 16:30. Op het telefoonnummer 0115-688433 of per e-mail: radiologie@zzv.nl

Meer informatie?

  • Wilt u meer informatie over de CT-scanner? Klik dan hier. U kunt uw afspraken zien in het ZorgSaam patiëntenportaal.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.