De waterstof-ademtest is een onderzoek waarmee lactose intolerantie kan worden vastgesteld. Bij mensen met lactose intolerantie verteert lactose (melksuiker) in de dunne darm niet of onvoldoende. Hierdoor komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht. Bacteriën in de dikke darm kunnen lactose wel afbreken. Hierbij komt waterstofgas vrij, dat in het bloed wordt opgenomen en dat via de longen weer wordt uitgeademd. Door tijdens een test de hoeveelheid waterstofgas in uw adem te meten, kan duidelijk worden of u lactose-intolerantie hebt. Er is een vermoeden dat uw kind een lactose-intolerantie heeft. Deze folder geeft uitleg over de gang van zaken voor en tijdens het onderzoek. De test is niet pijnlijk en duurt gemiddeld 4 uur.
Afspraak
We verwachten u op de scopieafdeling in De Honte in Terneuzen op de eerste verdieping (routenummer 48). U hoeft zich niet te melden. Wilt u er aan denken om iets te lezen/puzzelen, speelgoed of iets dergelijks mee te nemen, aangezien het onderzoek de hele ochtend duurt (van 8.30 uur tot ongeveer 12.30 uur).
Voorbereiding
- Twee weken voorafgaand aan de ademtest mogen geen antibiotica gebruikt worden.
- Overleg met uw arts of (eventuele) medicijnen tot voor de ademtest mogen worden ingenomen.
- De dag voor de test moet uw kind een vezelarm dieet volgen. Zie hiervoor de instructies verderop in deze folder.
- Vanaf 20.00 uur de avond voor het onderzoek nuchter blijven. Tot 24.00 uur mogen nog wel heldere dranken (water, appelsap, thee) gedronken worden. Uw kind moet minstens 6 uur nuchter zijn.
- Als uw kind diabetisch is, moet de arts hierover een advies meegeven.
- De ochtend van het onderzoek:
- Geen tanden poetsen met tandpasta (met water mag wel).
- Geen parfum/ aftershave of andere geurtjes gebruiken.
- Geen kauwgum eten.
Het onderzoek
- De test begint door op een blaaspijpje te blazen. Iedere 30 minuten wordt er in het meetapparaat geblazen, gedurende 4 uur. Het is dus wel belangrijk dat uw kind krachtig uit kan blazen. Als u hier aan twijfelt neem dan contact op met de functieafdeling.
- De verpleegkundige zal u vragen naar het gewicht en de lengte van uw kind. Deze gegevens zijn nodig voor een goede beoordeling van de test.
- De lactose wordt gegeven in drankvorm. Tijdens de test vragen wij uw kind klachten te melden (opboeren, rommelingen, diarree, enz).
- Tijdens het onderzoek mag uw kind niet eten en drinken. Na het onderzoek kan uw kind echter direct weer eten en drinken.
Vezelarm dieet
Wat mag uw kind wel eten
- Witbrood, beschuit, crackers, cornflakes, liga, beschuit, eierkoek, zuurtjes, pepermunt.
- Jonge of belegen kaas, vleesbeleg.
- Vruchtenhagel, stroop, suiker, jam
- Heldere bouillon
- Gebakken/gebraden vlees (ongepaneerd)
- Witte rijst, gewone macaroni/spaghetti
- Gekookte aardappelen, puree
- Weinig goed gekookte groente
- Vis (ongepaneerd)
- Ranja, heldere sappen, koffie, thee
Wat mag uw kind niet eten
- Bruinbrood, roggebrood, volkorenbrood, muesli, volkoren beschuit
- Pindakaas, chocoladepasta
- Volkoren macaroni, zilvervliesrijst
- Erwten, bonen, kapucijners, linzen, en andere peulvruchten
- Frites, chips
- Sterk gekruide sauzen/jus
- Fruit, gedroogd fruit, appelmoes
- Rauwkost, noten, chocoladereep, vruchtengebak
- Alle koolsoorten, spruiten, zuurkool, bloemkool
- Uien, prei, paprika, radijs, asperges, knoflook, taugé,
- Zemelen en champignons.
Vragen
U kunt van maandag tot en met vrijdag van 08:30 – 16:30 uur contact opnemen met onze afdeling via telefoonnummer: 0115 – 688168. Als u uw vraag per email stuurt naar scopieafdeling@zzv.nl dan krijgt u binnen twee werkdagen antwoord. Voor het navragen van de tijd of locatie, verzetten of afzeggen van uw afspraak kunt u bellen met de secretaresse van uw behandelend arts. Het telefoonnummer vindt u op het visitekaartje wat u van de secretaresse hebt gehad. Heeft u dringende vragen die niet kunnen wachten, dan kunt u contact opnemen met uw behandeld arts.
April 2021