De dermatoloog heeft een behandeling met teerzalf voorgeschreven. Op deze pagina vindt u de richtlijnen.

Werking teerzalf

Teerzalf is ontstekingsremmend en jeukstillend. Het is heel geschikt bij een droog, chronisch eczeem en bij psoriasis. Teerzalf heeft de eigenschap om de huid die door langdurig krabben verdikt is, weer zacht en soepel te maken.

Bijwerkingen

Teer heeft ook een aantal nadelen. De eerste dagen van gebruik kunnen gepaard gaan met een geïrriteerde, soms rode huid. Deze irritatie verdwijnt na ongeveer een week. De geur van teer is typisch en indringend. Deze geur is de volgende ochtend verdwenen als teer ’s avonds wordt aangebracht. De teer kan een verkleuring van de huid geven. Die slijt als teer niet meer gebruikt wordt. De vlekken die het geeft in kleding en beddengoed gaan er in de was niet uit. Omdat de huid gevoeliger wordt voor zonlicht, brengt u teer bij voorkeur ’s avonds aan en is een goede zonnebescherming noodzakelijk.

Gebruik

  • U brengt de teerzalf aan op de aangedane plaatsen van het lichaam. Bij voorkeur ’s avonds voordat u gaat slapen. Anders eventueel overdag. De teerzalf moet minimaal 2 uur intrekken.
  • Doe oude kleding aan. U kunt de teerzalf onder de douche verwijderen met een speciale doucheolie (Groninger bad/douche lotion). Na het douchen smeert u uw lichaam in met een onderhoudszalf. De douche lotion en onderhoudszalf krijgt u op recept mee van de dermatoloog.
  • Eventueel moet u nog een andere zalf gebruiken. Dat is op voorschrift van de dermatoloog.

U start deze behandeling 1x per dag gedurende 2 weken. Daarna komt u bij de dermatologie verpleegkundige op controle. Zij spreekt dan met u af hoe de behandeling verder gaat.

Vragen

Voor vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie op tel: 0115-688494 of rechtstreeks met de dermatologieverpleegkundigen:

  • Marijke van de Velde op tel: 0115-677062
  • Caroline Janssen op tel: 0115-677064

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.