Wat doet Prednis(ol)on (glucocorticosteroïden) en hoe wordt het gebruikt? In bepaalde situaties vertoont het lichaam ontstekingsverschijnselen of afweerreacties. Ontstekingsverschijnselen, bijvoorbeeld koorts, benauwdheid, zwelling van het slijmvlies, overmatige slijmproduktie treden op bij verergering van uw ziekte. Prednis(ol)on wordt ingezet als de ontstekingsverschijnselen ongewenste vormen aannemen. Het kan enkele uren tot dagen duren voordat de werking intreedt. Bij bijvoorbeeld een astma-aanval merkt u binnen enkele uren na inname effect: de benauwdheid neemt af. Prednis(ol)on geneest de aandoening niet, maar onderdrukt de ziekteverschijnselen, zodat uw lichaam zich gemakkelijker kan herstellen. Ook is er meer effect van andere medicijnen als uw conditie beter is. Prednison wordt in het lichaam direct omgezet in Prednisolon.

Toediening

Stootkuur Prednis(ol)on

U heeft dit middel als korte kuur (tabletten) gekregen. Volg dan het doseringsschema (zie verder) en maak de kuur geheel af. Neem dit middel altijd in met een flinke hoeveelheid water of melk. De tabletten neemt u het beste vlak voor, tijdens of vlak na het eten in.

Prednis(ol)on intraveneus (via ader)

U krijgt dit middel via een infuus toegediend. U wordt dan opgenomen in het ziekenhuis. De startdosis is meestal 50mg per 24 uur. Bij herstel wordt de Prednis(ol)on afgebouwd. Dit kan door de dosis intraveneus te verminderen en daarna afbouwen met tabletten of u kunt meteen gaan afbouwen met tabletten. De duur van opname is afhankelijk van het herstel van uw astma/COPD.

Soms wordt er een injectie Prednis(ol)on gegeven.

Op welke bijwerkingen moet ik letten

Behalve het gewenst effect kan dit middel bijwerkingen geven. De kans op bijwerkingen hangt af van uw eigen gevoeligheid voor deze bijwerkingen, de hoeveelheid Prednis(ol)on die u gebruikt en de duur van de behandeling. Bij een behandeling met één of twee injecties is er weinig kans op bijwerkingen. Krijgt u dit middel slechts kortstondig, als stootkuur, dan hoeft u niet bevreesd te zijn voor ernstige bijwerkingen. Na een paar dagen, wanneer u al gestopt of aan het afbouwen bent, verdwijnen de bijwerkingen (meestal maagdarmklachten) vanzelf. Bij langer gebruik kunt u last hebben van bijwerkingen, die meestal bij voortzetten van de behandeling over gaan:

 • misselijk
 • braken
 • toename eetlust;
 • nervositeit;
 • rusteloosheid;
 • slaapproblemen;
 • zweten;
 • verhoogde bloeddruk;
 • verhoogde oogboldruk;
 • spierzwakte;
 • vermoeidheid en opgezwollen enkels en voeten.

Mensen met diabetes kunnen tijdens de behandeling meer insuline of bloedsuikerverlagende tabletten nodig hebben. Het is belangrijk dat u uw bloedglucosegehalte extra controleert.

Bij langer gebruik, als u extra gevoelig bent voor één van de bijwerkingen, kunt u last krijgen van het dikker worden van het gezicht en de romp, gewichtstoename, verminderde weer-stand tegen infecties, vertraagde wondgenezing, gladde dunne huid (hierdoor kunt u eerder last hebben van blauwe plekken), maagklachten. Langdurige behandeling kan botontkalking veroorzaken. Vooral op oudere leeftijd zal het gebruik van Prednis(ol)on het natuurlijke afbraakproces van de botten versterken. Het is daarom belangrijk om extra kalk te gebruiken (in de vorm van zuivelproducten of eventueel als tabletten). Ook lichaamsbeweging zorgt voor een actieve opbouw van de botten. Meld in ieder geval rugpijn aan uw arts. Geef ook aan uw arts door als u veranderingen in uw gezichtsvermogen opmerkt.

Aanvullende informatie

Bij langdurig gebruik van Prednis(ol)on kunnen, bij plotseling staken of verminderen, klachten ontstaan zoals diarree, misselijkheid, zwakte en vermoeidheid. Die ziekte-verschijnselen ontstaan doordat uw bijnierschors tijdens het gebruik minder hormonen aanmaakt. Er is immers al voldoende bijnierschorshormonen in het lichaam aanwezig. Bij plotseling stoppen kan de bijnierschors de hormonen niet ineens weer aanmaken. Neem in deze gevallen contact op met uw huisarts of longarts.

Informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u altijd terecht bij uw arts of verpleegkundige.

Prednis(ol)on stootkuur

1 tablet + 5 mg Prednis(ol)on

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.