MRI is een afkorting van het Engelse begrip Magnetic Resonance Imaging. Met behulp van een zeer sterk magnetisch veld en radiogolven worden signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden door een antenne opgevangen en door een computer in beelden vertaald.

Met behulp van het MRI-onderzoek kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten (MRA) zichtbaar worden gemaakt. Een MRI-scan bestaat uit een lange, smalle tunnel en een onderzoekstafel.

Voorbereiding

Voor een MRI is eventueel speciale voorbereiding nodig, controleer uw afspraakbevestiging voor uw specifieke voorbereidingen!

Door het magnetische veld is het noodzakelijk dat alle metalen of magnetische voorwerpen buiten de onderzoeksruimte blijven, (bijvoorbeeld haarspelden, sieraden, bankpasjes, gebitsprotheses e.d.). U kunt deze voorwerpen achterlaten in de kleedruimte.

Wij adviseren u, indien mogelijk, waardevolle bezittingen thuis te laten.

Tevens adviseren wij u om kleding aan te trekken zonder metalen delen zoals ritsen en metalen knopen bijvoorbeeld een joggingbroek of T-shirt. U kunt deze kleding ook meenemen naar het ziekenhuis en in de kleedkamer omkleden.

U kunt tijdens het onderzoek naar uw eigen muziek luisteren.

Tenslotte raden wij het af om zware make-up te dragen, deze kan soms metalen deeltjes bevatten.

LET OP!        

  • Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Als u zwanger bent of denkt te zijn, neemt u dan van tevoren contact op met de röntgen-afdeling. Hoewel er geen nadelige effecten op de ontwikkeling van het ongeboren kind bekend zijn, wordt een MRI-onderzoek liever niet gedaan in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Er zal dan een nieuwe afspraak met u worden gemaakt.
  • Röntgenfoto’s: Zijn er reeds recente röntgenfoto’s (niet ouder dan twee jaar) gemaakt in een ander ziekenhuis betreffende de aangevraagde MRI, gelieve deze mee te brengen op de dag van het MRI-onderzoek.
  • Zijn er risico’s?
    • Patiënten met een pacemaker of neurostimulator kunnen geen MRI-onderzoek ondergaan. Ook dragers van sommige metalen prothesen, geïmplanteerde apparaten, vaatclips in het hoofd en dergelijke, kunnen soms niet worden onderzocht in de MRI. Als u één van deze voorwerpen heeft, meldt dit dan ruim van tevoren aan uw behandelend arts of de MRI-laborant. De radioloog kan dan bepalen of het onderzoek wel of niet mogelijk is.
    • Metaalbewerkers en lassers hebben soms kleine metaalsplinters in het oog. Deze splinters kunnen het oog beschadigen als u in de MRI komt. Is de mogelijkheid aanwezig dat u metaalsplinters heeft, wilt u dit dan ruim van tevoren aangeven bij de afdeling Radiologie? We maken dan eerst een röntgenfoto om de aanwezigheid van eventuele metaalsplinters uit te sluiten.
    • Tatoeages en/of permanente oogmake-up kunnen metaaldeeltjes bevatten en kunnen door de MRI-scanner opwarmen. Het ondergaan van een MRI-onderzoek is in dit geval op eigen risico.
  • Claustrofobie: Het MRI-apparaat heeft een beperkte ruimte waarin het onderzoek plaatsvindt. Als u angstig bent in kleine ruimtes, meldt dat dan zo spoedig mogelijk bij uw behandelend arts, deze kan zonodig actie ondernemen. Eventueel kan er een afspraak worden gemaakt met een MRI-laborant om vooraf het apparaat te bekijken. Het is soms ook mogelijk dat een persoon gedurende het onderzoek bij u in de kamer blijft. Deze persoon mag dan uiteraard geen metalen voorwerpen of een pacemaker hebben.
  • U mag uw kind vergezellen bij een MRI-onderzoek. Informatie over sommige radiologieonderzoeken voor kinderen vindt u op de website: www.zeehondsam.nl
  • Als u niet op uw afspraak kunt komen, vragen wij u dit zo snel mogelijk (bij voorkeur minimaal 48 uur van tevoren) te melden bij de afdeling Radiologie, telefoonnummer: 0115- 688433. Als u op tijd afbelt, kan een andere patiënt in uw plaats worden geholpen. Op deze manier houden we de wachttijden zo kort mogelijk.

Voorbereiding thuis

  • Voor het onderzoek mag u geen mascara, oogschaduw of haarlak gebruiken. Deze kunnen namelijk kleine metaaldeeltjes  bevatten, welke door de MRI-scanner kunnen opwarmen. Ze verstoren ook de MRI-beelden.
  • Wij raden u aan om kleding aan te trekken zonder metaal en ritsen. Deze kleding kunt u dan tijdens het onderzoek aanhouden.
  • Als u tijdens het onderzoek naar uw eigen muziek wilt luisteren, kunt u een eigen CD meenemen. Het is ook mogelijk om naar de radio te luisteren.
  • Waardevolle bezittingen kunt u het beste thuis laten. We raden u aan om op de dag van het onderzoek geen sieraden te dragen, deze verstoren de MRI-beelden en kunnen brandwonden veroorzaken. Andere voorwerpen dient u in de kleedkamer achter te laten.
  • Indien (onderhuidse) piercings niet uit kunnen, kan het onderzoek niet doorgaan.
  • Gebruikt u medicijnen? Dan kunt u die innemen zoals u gewend bent.

Voorbereiding in het ziekenhuis

  • Medicatiepleisters moeten voor het onderzoek verwijderd worden.
  • Draagt u een pruik, dan vragen wij u deze voor het onderzoek af te zetten, pruiken bevatten metaaldeeltjes en kunnen de MRI-beelden verstoren.
  • De magneet in de MRI trekt metaal aan. Daarom mogen voorwerpen waar metaal in zit, zoals (bank)pasjes met magneetstrip of chip, GSM, munten, sieraden, haarspelden, horloge, gebitsprothesen en gehoorapparaten, niet in de onderzoekskamer komen.
  • Als u in de MRI-scanner ligt, hoort u een kloppend, borend en trillend lawaai, afwisselend in sterkte. Het is mogelijk dat u trillingen voelt, of dat een licht tot uitgesproken warmtegevoel optreedt. Dit is normaal en ongevaarlijk. Om het geluidsoverlast minder te maken krijgt u een koptelefoon op of oordoppen in.
  • Het kan nodig zijn om tijdens het onderzoek contrastvloeistof in een ader te spuiten om bloedvaten, organen en weefsels beter af te beelden. Dit gebeurt via een infuusnaaldje in uw arm.

Melden

De Röntgenafdeling in Terneuzen vindt u als u route 65 volgt.

We verzoeken u 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn met de papieren die u (eventueel) voor het onderzoek heeft gekregen.

Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis komt, moet u zich inschrijven aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Neemt u hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee.

Toestel

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van de MRI-scan. Meer informatie over de toestellen vindt u elders op deze website.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Wanneer u aan de beurt bent voor het onderzoek, haalt een laborant u op. In de kleedkamer kunt u zich uit- of omkleden; alle kleding waar metaal in zit moet uit. De laborant zal uw screeningsformulier met u doornemen.

In de MRI-ruimte wordt u verzocht op de onderzoekstafel plaats te nemen. In uw hand krijgt u een ballonnetje, waar u in geval van nood in kunt knijpen om de laborant te waarschuwen. Ook krijgt u een hoofdtelefoon op om uw gehoor te beschermen tegen het lawaai dat de MRI veroorzaakt. U kunt ook naar muziek luisteren. Als u in de juiste positie ligt, schuift de laborant u in een soort tunnel. De tunnel is aan beide zijden open. De laborant bedient het MRI-apparaat vanuit de aangrenzende ruimte en houdt u via het raam in de gaten.

Het is van groot belang dat u tijdens het onderzoek zo stil en ontspannen mogelijk blijft liggen. Het onderzoek kan mislukken als u beweegt. Gedurende het onderzoek hoort u harde, kloppende en/of brommende geluiden.

Indien u een MRI met contrast krijgt, zal hiervoor een infuus worden geprikt voordat u de MRI tafel opgaat. Het kan zijn dat tijdens het scannen nog wordt besloten om toch contrast toe te dienen. Er zal dan nog een infuus worden geprikt wanneer u zich al op de MRI tafel bevindt.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De duur van het onderzoek kan variëren van 15 minuten tot 45 minuten. Dit hangt af van het soort onderzoek en het aantal te maken opnamen.

Een onderzoek bestaat uit meerdere opnamen. De kortste opname duurt 1 minuut, de langste kan 10 minuten duren.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Als alle opnamen gemaakt zijn, is het onderzoek klaar. U kunt direct naar huis of naar de afdeling waar u bent opgenomen. U ondervindt van het onderzoek geen nawerkingen.

Van wie krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van de huisarts of uw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u bij de eerstvolgende afspraak.

Contrastmiddel

Een contrastmiddel zorgt ervoor dat bloedvaten, organen en weefsels in het lichaam beter zichtbaar worden gemaakt. Het is mogelijk dat u tijdens het onderzoek deze contrastvloeistof krijgt toegediend. Behalve de prik voelt u hier niets van en het infuus wordt na het onderzoek weer verwijderd. U kunt direct naar huis.

MRI-contrastmiddelen komen voor een heel klein deel terecht in de moedermelk. Voor zover bekend is dit niet schadelijk voor uw baby. Voor alle zekerheid raden wij u aan om tot 24 uur na de injectie van het contrastmiddel de moedermelk af te kolven en weg te gooien. Het is handig om voorafgaand aan het onderzoek wat moedermelk in te vriezen.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts.

De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

De afdeling Radiologie van de locaties Terneuzen, Oostburg en Hulst is bereikbaar op het telefoonnummer (0115)-688433, op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur.

Voor meer informatie over de afdeling Radiologie en radiodiagnostische onderzoeken kunt u kijken op onze website: www.zorgsaam.org

 

Juli 2022

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.