Bij een onderzoek van de dikke darm (colon onderzoek) wordt er met behulp van rectaal contrastmiddel onder röntgenstraling gekeken naar het verloop en de vorm van de darm.

De arts kan met dit onderzoek afwijkingen van uw darm opsporen, zoals (grote) poliepen, een gezwel, divertikels (uitstulpingen), vernauwingen of verwijdingen in de dikke darm.

Dit onderzoek is niet geschikt om bijvoorbeeld ontstekingen in de dikke darm op te sporen. Ook kan de arts tijdens een röntgenonderzoek geen poliepen verwijderen of hapjes weefsel (biopten) nemen. Hiervoor is een kijkonderzoek van de dikke darm (colonoscopie) nodig.

Voorbereiding

Voor een onderzoek van de dikke darm (colon) is geen speciale voorbereiding nodig.

LET OP!        

  • Kleding: We vragen u een oud, wit T-shirt zonder knoopjes of print mee te nemen of aan te trekken tijdens het onderzoek. Heeft u dit niet in uw bezit? Dan kunt u een ziekenhuishemdje gebruiken.
  • Wij adviseren de dag van het onderzoek geen sieraden te dragen en reserve stomamateriaal mee te brengen.
  • Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw behandelend arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborant/e, voorafgaand aan het onderzoek.
  • Gebruikt u medicijnen? U kunt deze, zoals gewoonlijk, innemen met een klein beetje water.
  • Heeft u diabetes? Dan kan het zijn, dat u speciale maatregelen moet nemen. Neem hiervoor contact op met uw behandelende arts.
  • Zijn er bijwerkingen of risico’s? Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken, die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal. Er wordt gebruik gemaakt van een contrastmiddel, dat het lichaam weer via de ontlasting zal verlaten.
  • Informatie over sommige radiologieonderzoeken voor kinderen vindt u op de website: www.zeehondsam.nl
  • Als u niet op uw afspraak kunt komen, vragen wij u dit zo snel mogelijk (bij voorkeur minimaal 48 uur van tevoren) te melden bij de afdeling Radiologie, telefoonnummer: 0115- 688433. Als u op tijd afbelt, kan een andere patiënt in uw plaats worden geholpen. Op deze manier houden we de wachttijden zo kort mogelijk.

Melden

De Röntgenafdeling in Terneuzen vindt u als u route 65 volgt, in Oostburg volgt u route 75.

We verzoeken u 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn met de papieren die u (eventueel) voor het onderzoek heeft gekregen.

Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis komt, moet u zich inschrijven aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Neemt u hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee..

Toestel

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van het doorlicht toestel. Meer informatie over het toestel vindt u elders op deze website.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op en brengt u naar de kleedruimte. De laborant zal uw gegevens controleren. Vervolgens geeft hij/zij u uitleg over het onderzoek en vraagt u om uw kleding en eventuele sieraden uit te doen. U mag een ziekenhuishemdje aantrekken of uw eigen, meegebrachte, oude T-shirt.

In de onderzoeksruimte neemt u plaats op de onderzoekstafel. Er wordt vervolgens een dun slangetje ingebracht in de anus of via het stoma. Tijdens het onderzoek loopt door dit slangetje contrastvloeistof de dikke darm in, waardoor de dikke darm zichtbaar wordt gemaakt. Wij vragen u om in verschillende posities te draaien (buikligging, rugligging of zijligging). In sommige gevallen kan er nog via intraveneuze weg (prikje in de arm) een darmontspannend medicijn worden toegediend.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Als het betreffende deel van de dikke darm in beeld is gebracht, is het onderzoek klaar. De laborant verwijdert het slangetje en begeleidt u naar het toilet. In het kleedkamertje zijn een handdoek en washandje aanwezig, zodat u zich kunt opfrissen. Hierna kunt u zich weer aankleden.

Van wie krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van de huisarts of uw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u bij de eerstvolgende afspraak.

Contrastmiddelen

Tijdens het onderzoek van uw darm wordt er gebruik gemaakt van contrastmiddel. Dit om de darm goed in beeld te kunnen brengen. Dit contrastmiddel zal het lichaam via de ontlasting verlaten. Het is aangeraden om veel te drinken na het onderzoek om obstipatie te voorkomen.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts.

De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

De afdeling Radiologie van de locaties Terneuzen, Oostburg en Hulst is bereikbaar op het telefoonnummer (0115)-688433, op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur.

Voor meer informatie over de afdeling Radiologie en radiodiagnostische onderzoeken kunt u kijken op onze website: www.zorgsaam.org

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.