Volwassenen

Onze logopedisten bieden u en uw omgeving hulp bij problemen op het gebied van communicatie en eten en/of drinken. Deze problemen kunnen veroorzaakt worden door een ziekte in hersenen, zoals Parkinson, MS of een beroerte. Ook helpen zij mensen met stemklachten en ademhalingsproblemen, veroorzaakt door bijvoorbeeld COPD en gehoorproblemen. Door middel van onderzoek, adviezen en therapie proberen zij samen met u het probleem op te lossen of zo mogelijk te verkleinen. Binnen ZorgSaam wordt er multidisciplinair gewerkt. Dit betekent dat er regelmatig overleg plaatsvindt met anderen, zoals artsen, psychologen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten etc.). Zo wordt uw behandeling optimaal afgestemd.

Spraak- en stemproblemen

Problemen met spreken kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een beroerte of ziekte. Dit heet dysatrie. Door de verstoorde hersenfunctie is de aansturing van de spieren in de mond en het keelgebied niet meer goed.  De tong, wangen, lippen en het gehemelte kunnen hierdoor niet meer goed bewegen. Bij de behandeling, therapie en advies wordt aandacht besteed aan het verbeteren van houding, adem, stem en mondmotoriek. Indien nodig kan ook gezocht worden naar een passend hulpmiddel om de communicatie te ondersteunen. Stemklachten kunnen ontstaan na een operatie, overbelasting tijdens praten etc. Samen met u kijken we naar de oorzaak van het probleem.

Taalproblemen

Mensen die een beroerte hebben gehad, hebben regelmatig problemen met het verwoorden van hun gedachten. Deze taalstoornis heet afasie, waarbij het moeite kost om goed te begrijpen wat er gezegd wordt. Daarnaast is het meestal lastig om zelf woorden en zinnen te vormen. Ook het lezen en schrijven kunnen aangedaan zijn. De logopedist geeft oefeningen om het begrijpen, spreken, lezen of schrijven te verbeteren en helpt u om de communicatie tussen u en uw omgeving te optimaliseren.

Eet- en/of drinkproblematiek

Sommige mensen hebben problemen met het eten en drinken als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte. Tong, wangen, lippen en gehemelte functioneren niet meer goed waardoor er slik- en kauwklachten kunnen ontstaan. Hierdoor kan iemand zich snel verslikken. De logopedist adviseert zowel over de samenstelling van het eten en het drinken als over de manier van nuttigen. Daarnaast gebruikt de logopedist gerichte therapieën om het slikken te trainen.

Gehoorstoornis

De logopedisten hebben een adviserende rol bij de behandeling van gehoorstoornissen en bij het gebruik van hulpmiddelen. Indien nodig verwijzen wij u naar een audicien of KNO-arts.

Kosten

De kosten voor logopedie zijn afhankelijk van uw zorgverzekering. Neem contact op met uw zorgverzekering voor meer informatie over wat u vergoed krijgt. Zij kunnen u ook meer vertellen of u een eigen bijdragen moet betalen voor bepaalde communicatiemiddelen.

Aanvragen

Als u thuis woont, kunt u ook onze logopedisten inschakelen. Op dit moment is dit alleen in regio Sluis en in regio Hulst mogelijk. De bedoeling is om dit op termijn uit te breiden voor geheel Zeeuws-Vlaanderen. Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken? Bekijk hier onze contactgegevens.