De glimlach van onze collega's

Alicia, Anne-Marie, Renee en Naomi werken bij ZorgSaam en nemen elke dag hun glimlach mee naar ZorgSaam. Jij ook straks? 

Renee, 21 jaar en verzorgende 3IG

 

“Inmiddels werk ik zo’n drie jaar bij ZorgSaam. Eerst als vakantiekracht, daarna als weekendkracht en sinds een paar maanden als gediplomeerd verzorgende. Samen met mijn collega’s zorg ik voor 8/9 bewoners met psychogeriatrische klachten, zoals dementie. Ik wist al lang dat ik iets mét en iets vóór mensen wilde doen. De zorg, dat werd het! Tijdens stages heb ik mogen ‘proeven’ aan verschillende zorgsoorten. Werken met de huidige cliëntengroep past het beste bij mij. De dankbaarheid vind ik daar het grootst. Als ik dan op het einde van de dag een knuffel krijgt voor m'n hulp en inzet, dat doet mij goed. De ouderenzorg is zoveel meer dan billen wassen. Je bouwt zo’n band op met elkaar, zowel met collega’s als met de bewoners. Een écht familiegevoel, zo ervaar ik het. Hoewel de bewoners onvoorspelbaar kunnen zijn, kan ik goed met situaties omgaan. Verdriet zien bij de bewoners vind ik soms lastig. Maar ik leer elke dag bij. Geen dag is hetzelfde. Naast de verzorging ben ik ook contactverzorgende voor twee bewoners. Dan regel je veel zaken voor de bewoner en heb je contact met de familie. Ik leer mensen kennen en zij leren mij kennen. Investeren in elkaar voor een langere periode verbetert uiteindelijk de zorg. Waar ik een glimlach van krijg? Als ik zie dat bewoners blij zijn. Hoewel je erg flexibel moet zijn, is vrolijkheid het sleutelwoord. Daarbij is af en toe een dolletje maken altijd goed. En een stel leuke collega’s bij elkaar is ook belangrijk. En dat is zeker ook zo bij ons.”

 

Anne-Marie, 39 jaar en verzorgende 3IG

 

“Omgaan met en zorgen voor mensen. Dat heeft altijd in mij gezeten. Er is nooit twijfel geweest: ik ga de zorg in! Goede zorg op maat leveren. Dat doe ik via mijn aanwezigheid en mijn houding, dus wat ik zeg en doe. Als de bewoners tevreden zijn door goede verzorging en aandacht, daar krijg ik een glimlach van. Soms alleen al door een praatje. Dan weet ik weer waar ik het voor doe. Verzorging is belangrijk, maar welzijn is eigenlijk nog belangrijker. Zo ervaar ik het. Bewoners moeten zichzelf kunnen zijn en zich thuis voelen. Hoe mooi is het om de gewoontes zoveel mogelijk voort te zetten in het verpleeghuis. Daar doe ik samen met m’n collega’s mijn best voor, elke dag weer. Dat is enorm waardevol. Naast de verzorging van bewoners werk ik onder andere zorgplannen bij en regel ik samen met m’n collega’s allerlei zaken, omdat we een zelfsturend team zijn. Ook organiseren we activiteiten voor bewoners, bijvoorbeeld met kinderen en aaihonden, dansen of liedjes zingen. Ik zie dat de bewoners hier echt van genieten. Er komt veel emotie los: van uitbundig lachen tot verdrietige momenten. Herinneringen van vroeger komen dan weer boven. Ouderenzorg suf? Echt niet! Het is afwisselend werk en geen dag is hetzelfde.”    

 

Naomi, 20 jaar en verzorgende 3IG

 

“Twee jaar geleden ben ik begonnen in de BBL-opleiding. Dat is werkend leren. In juli 2017 ben ik afgestudeerd. Fijn om mijn diploma op zak te hebben. Vroeger wilde ik badjuffrouw worden. Door omstandigheden in de familie kwam ik al vroeg in aanraking met de zorg. Ik wilde mij erin verdiepen, wat kon ik hierin betekenen? Toen al kwam ik erachter dat dit m’n roeping zou zijn. Ik was gemaakt om anderen te helpen en te denken in oplossingen. In de opleiding werd dit bevestigd. Ik koos bewust voor de BBL-opleiding, zodat ik direct met m’n handjes kon werken. Via diverse stages kwam ik terecht in het verpleeghuis bij bewoners met  lichamelijke beperkingen. Mentaal mankeren ze niets, dus je kunt goede gesprekken voeren. Ik kan de diepte met ze ingaan als het ware. De band met de bewoners zie ik als een vriendschap. Dat is voor mij echt het juiste woord. Na 3 weken vakantie wil ik  weten hoe het met ze gaat en ben ik blij om terug te zijn. Er was geen grote overgang tussen het moment van voor en na diplomering. Daar werkte ik immers naar toe. Door het vertrouwen van m’n collega’s, de bewoners en de familie en de verantwoordelijkheden die ik direct kreeg, werd dat gevoel versterkt. Uiteraard moest ik even m’n plekje vinden. Dat is mij gelukkig goed gelukt. Waar ik een glimlach van krijg? Van enorm veel dingen. Eén bewoner zegt altijd: ‘schatteboutje, ik zie je graag’. Dat doet mij goed en dan weet ik dat ze mij graag zien komen. Een complimentje, een knuffel of een schouderklopje. Dat is de bekroning op m’n werk. Elke bewoner is anders, dus moet ik daar anders mee omgaan. Eén bewoner kietel ik altijd onder z’n voeten als hij verdrietig is. Ik kan je zeggen, dat helpt altijd! Je voelt goed aan wat wel en wat niet kan. Dat moet je respecteren. Per bewoner creëer ik telkens op een andere manier vertrouwen. Ik ben in hen geïnteresseerd, zij in mij. De ouderenzorg, je krijgt er zoveel meer uit dan je zou verwachten. Het is écht meer dan zorg. Ik word kwaad als het alleen maar over billen wassen gaat. Zo kortzichtig is het niet."

 

Alicia, 24 jaar en o.a. praktijkopleider

 

“Naast verzorgende 3IG ben ik praktijkopleider binnen ZorgSaam. Wat een leuk werk! Ik werk op de afdeling revalidatie. Dit doe ik zo’n vier jaar. Als verzorgende zorg ik voor cliënten die revalideren. Ze verblijven tussen de drie en vijf weken bij ons. In een korte tijd werk ik samen met de cliënt en bijvoorbeeld de fysiotherapeut toe naar herstel. Ik zie veel verschillende cliënten, vaak met een orthopedische achtergrond of met een beroerte. Verschillende mensen, elk met een verschillend verhaal. Ik heb geen spijt gehad van mijn keuze voor de zorg. Geen seconde! Sinds september ben ik ook praktijkopleider. In die functie begeleid en ondersteun ik leerlingen in hun opdracht. Inmiddels heb ik 8 leerlingen mogen begeleiden, zowel 1e  als 3e jaar MBO, maar ook HBO-V. Erg fijn om te doen. Ik coach ze en mijn doel is om er een beroepsbeoefenaar van te maken. Uiteraard hoop ik dat ze een goed gevoel overhouden over hun stageperiode. En dat ze kiezen om bij ZorgSaam te werken. Waar ik een glimlach van krijg? Van eigenlijk alles, die glimlach is er altijd wel. En zeker als cliënten opknappen en dat ze hun doelen behalen. Het zit hem volgens mij in de kleine dingen: een wasbeurt of gewoon een arm om ze heen. Mensen gaan mij kennen en ik leer mensen kennen. Dat geldt ook voor leerlingen. Ik wil ze een rugzak vol zelfvertrouwen meegeven.  Soms komen ze onzeker binnen. Ik reik ze handvatten aan om dat om te buigen. Mijn boodschap is om zoveel mogelijk jezelf te blijven, soms met net dat beetje extra vertrouwen. En neem je glimlach mee, dan kom je een heel eind!”

 

Bekijk onze vacatures

Klik hier om naar onze vacatures te gaan.