ZorgSaam in het gezondheidscentrum Axel

16 juli 2017
Algemeen
Ziekenhuis
Thuiszorg

 

ZorgSaam en de huisartsen van Axel hechten veel belang aan een goede samenwerking. De verbinding huisartsenzorg, thuiszorg en ziekenhuiszorg, levert voor patiënten immers goed afgestemde zorg op. In Axel gebeurt dat vanuit het gezamenlijk gezondheidscentrum, dichtbij de bevolking. De twee thuiszorgteams ‘Axel en omstreken’ van ZorgSaam werken inmiddels vanuit het gezondheidscentrum en bieden verzorging en verpleging aan huis in en om Axel.

Ook een diëtiste van ZorgSaam adviseert en begeleidt vanuit het gezondheidscentrum in Axel en op termijn komen er mogelijk nog extra diensten van ZorgSaam bij.

De eerste ervaringen van de thuiszorgteams worden hieronder beschreven door wijkverpleegkundigen Sandy Dees en Honorien de Cock-de Bruijn.

“Begin dit jaar zijn wij, de twee Axelse wijkteams van ZorgSaam vanuit het wijkgebouw aan de Julianastraat 30a verhuisd naar het nieuwe GezondheidsCentrum Axel aan de de Ruyterstraat. De verhuizing verliep voorspoedig maar het bleek al snel dat we veel minder ruimte hebben dan dat we in het wijkgebouw hadden. Het was dus nogal proppen om al onze spullen een plaats te geven. We hebben in het gezondheidscentrum twee ruimtes (en eentje die we ook kunnen gebruiken maar waar wekelijks de diëtiste spreekuur houdt en die in de toekomst waarschijnlijk nog door andere disciplines gebruikt zal worden).”

Elkaar zien en dan heel kort even iets bespreken... Praktisch!

“Met onze twee teams van in totaal ruim 35 vrouwen (en tijdelijk 1 man) is het dan ook regelmatig erg druk in de kantoren. Weliswaar zijn we veelal bij de cliënten thuis aan het werk, maar er is toch genoeg werk dat we in het GCA moeten doen: veel achter de computer bijvoorbeeld, nieuwe cliënten invoeren in Nedap, ze inplannen, de mail checken op overdrachten vanuit het ziekenhuis enz. Of even overleggen met de assistente van de huisarts over een cliënt. De apotheek ziet ook vaak één van ons even binnenflitsen met een vraag over medicatie of verbandmateriaal. Dat snelle overleg is voor ons het grote voordeel van het werken vanuit het GCA: ook in het voorbijgaan spreek je bijvoorbeeld even één van de huisartsen over een cliënt. Het is de kracht van elkaar regelmatig even zien zonder dat je daar een overlegsituatie voor moet inplannen.

“Wat verder nog anders is dan toen we nog vanuit het wijkgebouw aan de Julianastraat werkten, is dat er cliënten die zorg nodig hebben meteen na hun bezoek aan de huisarts of apotheek bij ons binnen lopen om zorg aan te vragen (bijvoorbeeld hulp bij oogdruppelen in verband met een staaroperatie of wondverzorging). Het is voor de cliënt fijn om even iemand van ons persoonlijk te spreken. We zijn natuurlijk niet altijd aanwezig op het GCA maar we  zien dit wel als een voordeel. Het zijn immers die korte lijnen waardoor we hopen dat de zorg voor de cliënten in Axel en omstreken nog een beetje beter wordt!”

Meer weten over onze thuiszorg? Of thuiszorg aanvragen?

Klik hier voor meer informatie.

Gezondheidscentrum Axel