Vrijwilligers gezocht... “Het doet mij goed als ik merk dat bewoners blij worden van mij”

12 juli 2017
Algemeen
Ziekenhuis
Thuiszorg
Wonen & Zorg

Vrijwilligers zijn meer en meer nodig. Eigenlijk zijn ze onmisbaar in de zorg. Eén van onze vrijwilligers is Ronald. Sinds september vorig jaar is hij vrijwilliger in Bachten Dieke in Terneuzen. Waarom heeft hij voor vrijwilligerswerk gekozen? En hoe vindt hij het? Het verhaal van Ronald…

Ronald: “Tijdens mijn eerste dag was het wel aftasten hoor. Ik had eigenlijk geen beeld van de ouderenzorg en werken met ouderen was mij onbekend. Voorheen was ik namelijk vrachtwagenchauffeur. Helaas kan ik dat beroep niet meer uitoefenen. Na een tijdje thuis te zitten, was ik het beu om niets te doen. Ik ging op pad en ik hoorde dat Bachten Dieke vrijwilligers zocht. Ik heb toen contact gezocht.”  

"Het juiste gevoel is er snel, of niet. Gelukkig voelde ik me als vrijwilliger direct thuis"
Vrijwilliger Ronald
Ronald, Petra (links van hem) en een aantal van z’n collega vrijwilligers in Bachten Dieke

Volière

“Er zijn tal van werkzaamheden die je kan doen. Samen met Petra, activiteitenbegeleidster/vrijwilligerscoördinator in Bachten Dieke, bekeken we de mogelijkheden voor mij. Daar was ik blij mee, het werk moest wel bij mij passen. Eenmaal per week bevoorraad ik de winkel en doe ik kassawerk. Later is daar de schoonmaak van de volière bij gekomen. Helaas overleed de vrijwilliger die dit deed. Omdat ik thuis ook vogels houd, was de optelsom snel gemaakt. Een mooie aanvulling op mijn werkzaamheden.”

Klik

“Het is fijn om eerst een paar dagen te proberen of het vrijwilligerswerk ook bij mij paste. Het juiste gevoel is er snel, of niet. Gelukkig voelde ik me direct thuis. Niet alleen voor mij, maar ook voor de bewoners is het even wennen. De klik is er.”

Een praatje over vroeger

“Het sociale contact met de mensen vind ik prettig. Bewoners hebben soms echt dat praatje nodig. Ik probeer daar zoveel mogelijk tijd voor te nemen. Praten over vroeger en over wat ze hebben meegemaakt. Je merkt dat ze daar nood aan hebben. Dat geeft mij dan weer voldoening. Het doet mij goed als ik merk dat mensen blij worden als ze mij zien.”

Verlengstuk

“Wij zijn als vrijwilligers als het ware een verlengstuk van het welzijn van en de zorg voor de bewoners. De begeleiding door Petra en de andere vrijwilligers is goed. Samen met de medewerkers zijn we één team. We doen het echt samen en we staan voor de bewoners.” Petra vult aan: “Onze vrijwilligers zijn onmisbaar. We zijn er erg blij mee! Lijkt het u ook wat? Er is altijd wel iets dat bij u past.”

Wat kunt u zoal doen op een ouderenzorglocatie

  • Vervoersdienst, zoals het vervoeren van bewoners naar de dokter, de winkel of kapper;
  • Begeleiding bij de Tovertafel (vrijwilligers worden hiervoor opgeleid);
  • Bewegen met bewoners, zoals met de duofiets of wandelen;
  • Meehelpen in de knutselclub;
  • En meer, zoals...

Vrijwilligerswerk  bij een nieuw maaltijdsysteem

In de ouderenzorglocaties van ZorgSaam staat ‘zo thuis als mogelijk’ centraal. Wij willen onze bewoners zoveel mogelijk eigen regie en keuzevrijheid geven, ook wat betreft de warme maaltijden. We starten vanaf eind juli met een nieuw maaltijdsysteem. Bewoners hebben dan elke dag de keuze uit drie menu’s!   Voor onze locaties Bachten Dieke (Terneuzen), Vremdieke (Hoek) en Emmaus (IJzendijke) zijn we op zoek naar vrijwilligers die hierbij willen ondersteunen. Lijkt het u leuk om de maaltijden bij de bewoners te bezorgen en in de koelkast te zetten? Of wilt u de menulijsten rondbrengen en eventueel ondersteunen bij het invullen? En maakt u graag een praatje? Meld u dan snel aan! 

Interesse?

Op al onze locaties (dus in geheel Zeeuws-Vlaanderen) kunnen we vrijwilligers gebruiken voor veel soorten vrijwilligerswerk. Wilt u meer informatie? Voor vrijwilligerswerk binnen de thuis- en ouderenzorg, bel naar tel: 0114-381321 of mail naar vrijwilligerscoordinatie@zzv.nl. Ook kunt u in het ziekenhuis terecht voor vrijwilligerswerk. Bel daarvoor naar tel: 0115-688510.