Verplichting om een mondneusmasker te dragen op alle locaties

22 februari 2021
Algemeen
Ziekenhuis

Op alle ZorgSaam-locaties geldt de verplichting om een mondneusmasker te dragen . Deze verplichting geldt voor patiënten, bezoekers én medewerkers en vrijwilligers (voor iedereen vanaf 13 jaar).

Lees verder onder de afbeelding.

ZorgSaam - Mondneusmaskers

Mondneusmaskers in onze publieke ruimtes

In het ziekenhuis

Bij ZorgSaam ben u verplicht een mondneusmasker te dragen. Face shields en andere plastic maskers zijn niet toegestaan. Komt u op bezoek en wilt u geen mondneusmasker dragen, dan vragen wij u huiswaarts te gaan. Heeft u een afspraak in het ziekenhuis en bent u niet in staat een mondneusmasker te dragen? Neem dan vooraf contact met ons op door een e-mail te sturen naar patientenregistratie@zzv.nl . U vermeldt in deze e-mail uw naam, geboortedatum, datum en tijdstip van de afspraak, de afdeling waar u een afspraak heeft en de reden waarom u niet in staat bent een mondneusmasker te dragen. Samen zoeken we naar een oplossing.

In de ouderenzorg

 • Bezoekers dragen bij het betreden van de locaties in principe overal een niet-medisch mondneusmasker (zoals stoffen - of wegwerp mondneusmaskers). Het mondneusmasker kan afgezet worden wanneer de bezoeker op de kamer van de bewoner is en plaats heeft genomen, mits de 1,5 meter afstand telkens gerespecteerd kan worden. Is dit niet het geval, dan moet de bezoeker ook op de kamer van de bewoner een niet-medisch mondneusmasker dragen. Bij bezoek aan bewoners met dementie dient altijd een mondneusmasker gedragen te worden;
 • Bij verplaatsing wordt het mondneusmasker altijd gedragen.

In de thuiszorg

 • Binnen 1,5 meter afstand tussen personen wordt altijd een mondneusmasker gedragen;
 • In publieke ruimtes van onze gebouwen wordt een mondneusmasker gedragen;
 • We volgen het dringend advies van de overheid om in gebouwen die niet van ons zijn (zoals aanleunwoningen, die zijn van de woningbouwvereniging) een mondneusmasker te dragen;
 • Het mondneusmasker kan afgezet worden als iemand plaats heeft genomen, mits de 1,5 meter afstand telkens gerespecteerd kan worden. Bij verplaatsing wordt het mondneusmasker altijd gedragen.

Neem zelf een mondneusmasker mee

Patiënten, cliënten en bezoekers worden geacht zelf een niet-medisch mondneusmasker bij zich te dragen. Als patiënt of bezoeker geen niet-medisch mondneusmasker bij zich draagt, dan voorziet ZorgSaam de patiënt of bezoeker (bij de ingang) van een mondneusmasker.

  Tip: hoe draag ik een mondneusmasker op een juiste manier

  1. Was of desinfecteer voor het opzetten van een mondneusmasker uw handen;
  2. Raak tijdens het opzetten van het mondneusmasker alleen het elastiek aan;
  3. Zorg dat uw mond, neus en kin goed bedekt zijn en raak deze daarna niet meer aan;
  4. Draag het niet-medisch mondneusmasker maximaal 3 uur per keer;
  5. Raak tijdens het afzetten van het mondneusmasker alleen het elastiek aan;
  6. Bewaar een gebruikt mondneusmasker apart van een schoon masker, in een afgesloten zakje of bakje;
  7. Was of desinfecteer na het afzetten van het masker uw handen.

  Soort mondneusmasker

  ​​​​​​Niet-medisch mondneusmasker

  Medewerkers en vrijwilligers die niet in de patiënten- of cliëntenzorg werken, patiënten, cliënten en bezoekers dragen bij het verplaatsen in publieke ruimtes een niet-medisch mondneusmasker. Elk niet-medisch mondneusmasker kan hiervoor worden gebruikt, bijvoorbeeld stoffen maskers of wegwerpmaskers.

   Een face-shield (doorzichtige kap voor het gezicht) geldt niet als mondneusmasker en wordt niet gezien als een wettelijk alternatief.

  Medische mondneusmaskers

  Bij verplaatsing in publieke ruimtes dragen medewerkers die in de patiënten- of cliëntenzorg werken medische mondneusmaskers. 

  Afzetten mondneusmasker

  • Als medewerkers, patiënten, cliënten of bezoekers in een publieke ruimte plaats hebben genomen, dan mag het masker af. De 1,5 meter afstand dient in acht te worden genomen. Bij verplaatsing wordt het mondneusmasker weer gedragen.
  • Bij het verlaten van de locatie kan het niet-medisch mondneusmasker afgezet worden, zodra men in de buitenlucht is.

   

  Meer weten over onze aanpak rondom het coronavirus?